Р Е Ш Е Н И Е

 

1924/18.12.2015г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на осми декември, две хиляди и петнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров

 

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 2345/2015г., по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от Ц.В.И., чрез процесуален представител мл. адв. П. от ШАК, срещу С.Р.Х., чрез процесуален представител адв. С. от ШАК, в която са предявени, в условията на първоначално обективно кумулативно съединение, искове, както следва: с правно основание чл. 127, ал. 2 СК, вр. чл. 123, ал. 2, вр. 59, ал. 3, вр. 143, ал. 2 за постановяване на решение, с което бъде разрешен съществуващият между страните, в качеството им на родители на децата С. С. Х., роден на *** г. и Н. С. Х., роден на *** г., спор по въпросите относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения с децата и издръжката им и с правно основание чл. 149 СК за осъждане на ответника да плати издръжка в полза на децата за минало време в размер на 390 лв. – за месеците юни, юли и август 2015г..

Ищцата основава исковата си претенция на следните фактически твърдения: Страните са родители на родените извън брак малолетни деца С. С. Х., роден на *** г. и Н. С. Х., роден на *** г.. Твърди се, че от месец юни 2015г. родителите не живеят заедно, а бащата не полага необходимите грижи за децата. Родителите не могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения с тях и издръжката им, поради което за ищцата е налице правен интерес от разрешаването на възникналия спор по съдебен ред. Иска се да бъде постановено решение, с което: 1/упражняването на родителските права по отношение на малолетните деца бъде предоставено на майката; 2/да бъде определено местоживеене на децата при майката на адрес: ***; 3/да бъде определен режим на лични контакти на ответника с децата, който да има възможност да ги вижда всяка трета седмица от месеца от 18.00 ч. в петък до 12.00 ч. в неделя с преспиване в дома му на адрес: ***, в присъствието на майка му; по коледните и новогодишните празници от 11.00 ч. на 25.12. до 11.00 ч. на 26.12. и от 11.00 ч. на 01.01. до 11.00 ч. на 02.01. с преспиване в дома му адрес: ***, в присъствието на майка му, както и 20 дни през летните ваканции, когато майката не е в редовен платен годишен отпуск.; 4/да бъде определен размер на месечна издръжка за детето С. С. Х. платима от ответника чрез майката в размер на 120 лв., до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, с падеж 15-то число на месеца, ведно със законната лихва и за детето Н. С. Х. платима от ответника в размер на 120 лв., до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, с падеж 15-то число на месеца, ведно със законната лихва; 5/да бъде определен размер на еднократна годишна издръжка за детето Н. С. Х., платима от ответника чрез майката в размер на 100 лв. до 15.09. ежегодно до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване представляваща разходи за първия учебен ден за закупуване на консумативи за училище, дрехи, обувки и др.; 6/да бъде определен размер на еднократна годишна издръжка за детето С. С. Х., платима от ответника чрез майката когато започне училище, в размер на 100 лв. до 15.09. ежегодно до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, представляваща разходи за първи учебен ден, за закупуване на консумативи за училище, дрехи, обувки и др.; 7/да бъде осъден ответникът да плаща половината от разходите по лечение на децата до навършване на пълнолетние за всеко от тях и 8/да бъде присъдена в полза на двете деца издръжка за минало време – за месеците юни, юли и август 2015г. в общ размер на 390 лв. Представя писмени доказателства. Претендира разноски.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, ответникът депозира отговор на исковата молба, обективиращ изявление, според което не се противопоставя родителските права по отношение на малолетните деца да бъдат предоставени на ищцата, както и тяхното местоживеене да бъде определено при майката. Оспорва исковите претенции, в частта относно режима на лични контакти с децата и размерите на претендираните издръжки, като счита, че има възможност да плаща за всяко дете месечна издръжка в размер на 100 лв.. Представя писмени доказателства. Претендира разноски.

Съдът, след като взе предвид допуснатите и приети по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Страните нямат сключен граждански брак. Живели са на съпружески начала в гр. Шумен, обл. Шумен, в дома на родителите на ответника, като от съвместното им съжителство имат две родени деца С. С. Х., роден на *** г. и Н. С. Х., роден на *** г. Не се спори, че страните са родители на децата, че от юни 2015 г. година са във фактическа раздяла, че родителските права следва да бъдат дадени на майката, както и че тяхното местоживеене следва да бъде определено при майката.

От приетата по делото справка за осигурителния доход на страните изх. №14259/23.11.2015 г., издадена от ТД на НАП гр. Шумен, се установява, че в периода от 01.01.2015 г. до 30.09.2015 г. за С.Х. няма данни за социално осигуряване, а Ц.И. е осигурявана върху доход в размер на 420 лв.

По делото са ангажирани гласни доказателства посредством разпит на свидетеля Д. Г. К.. От показанията му се установява, че непосредствените грижи за децата се осъществяват от майката, като бащата я подпомага според възможностите си.

От приетият по делото социален доклад изх.№ ЗД-11/0472/01.12.2015 г.. изготвен от Д ”СП” – гр. Шумен, се установява, че децата живеят с майката в жилище под наем. Детето Н. е ученик в трети клас в СОУ «В. Левски» Шумен, а детето С. посещава детска ясла. Жилището е в добро състояние, обзаведено с всички необходими вещи и ел.уреди за едно домакинство. Хигиенно – битовите условия са добри. Ответникът живее в едно домакинство с майка си. Към настоящия момент е в неплатен отпуск, тъй като е студент редовно обучение.

Съдът, въз основа на установеното, като съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, преценени поотделно и в съвкупност, извежда следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл. 127, ал.2 СК, ако родителите не постигнат споразумение относно родителските права, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето, който се произнася относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения с детето и издръжката му съгласно чл. 59, 142, 143 и 144 СК.

Решаващо значение при предоставяне родителските права на единия родител имат интересите на децата. Установено по делото е, че до настоящия момент децата живеят с майката, която полага преките и непосредствени грижи за тях. Не са налице данни и не се установиха факти, които да сочат на невъзможност същата да ги полага и за напред или които да опровергаят родителските й качества. Ответникът не се противопоставя родителските права да бъдат предоставени на майката. Съобразявайки горното, както и привързаността на децата с майката, тяхната възраст, възможност за обгрижването и възпитанието им, така и от съвкупността от обстоятелства, релевантни за решаването на въпроса, съдът намира, че родителските права следва да бъдат предоставени за упражняване на ищцата.

Съдът определя местоживеене на децата при майката, на адрес: ***.

На бащата, при гарантираната от закона възможност, следва да се определи режим на лични контакти с децата. Преценката е служебна, извършва се от съда като същият не е ангажиран с конкретно предявената такава от ищцата. Децата са на две и девет години. Не са налице конкретни данни за влошено здравословно състояние. Родителите живеят в едно населено место. Поради горното, съдът намира, че режимът на лични отношения следва да бъде съобразен с оглед възрастта на децата, а именно: всяка първа, втора и трета седмица от месеца от 18 ч. в петък до 18 часа в неделя с преспиване в дома на бащата, всяка четвърта неделя от месеца от 9 ч. до 18 ч.; по три дни с преспиване по коледните, новогодишните и великденските празници и тридесет дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск. Съдът не намира основание за прилагане на защитните мерки по чл. 59, ал. 8, т. 2 СК, като родителят, осъществяващ режима на лични отношения, е свободен да прецени по какъв начин ще го упражнява в рамките на предоставените му от съда часове.

Размерът на издръжката, съгласно разпоредбата на чл. 142, ал. 1 СК се определя от нуждите на лицето, което има право на издръжка и възможностите на лицето, което я дължи. Нуждите на децата, съобразно твърденията в исковата молба са в рамките на нормалните за възрастта на децата разходи. Детето С. е на две, а детето Н. на девет години. Съдът намира, че задължение и на двамата родители е да гледат и издържат децата си, а когато гледането се осъществява изключително и само от единия родител, както е в случая, то другият родител следва да компенсира с увеличен размер на издръжката. От събраните по делото писмени доказателства не се установява размерът на получаваните доходи, както от ищеца, така и от ответника, но независимо от липсата на регистрирани трудови правоотношения, бащата е в трудоспособна възраст и не страда от заболявания, които да го възпрепятстват да осъществява обичайните трудови дейности и следва да се приеме, че реализира доходи в размер на около и над средния за страната. За да определи размера на месечната издръжка за децата С. и Н., съдът прецени потребностите им съобразно тяхната възраст от средства за прехрана, облекло, занимателни и учебни пособия и други консумативни разходи от първостепенна необходимост за правилното му отглеждане и възпитание. При така преценените потребности на дцата и възможностите страните, съдът определя обща месечна издръжка на детето С. в размер на 200.00 лв, а за детето Н. в размер на 200.00 лв., от която бащата следва да заплаща 120.00 лв, за детето С. и 120 лв. за детето Н., като разликата следва да се поеме от майката. Приоритетното парично участие на бащата е обусловено от факта, че в тежест на майката е самостоятелното непосредствено полагане на грижите за отглеждането и възпитанието на децата и осигуряване на елементарните им жилищно-битови потребности. Началният момент на дължимост на издръжката е влизане в сила на настоящото решение относно упражняването на родителските права, тъй като се касае за определяне на първоначална издръжка.

Относно искът за издръжка за минало време - юни, юли и август 2015 г., в общ размер на 390 лв., в полза на двете деца, с правно основание чл. 149 СК.

Ищцовата страна основава претенцията си на факта, че раздялата между родителите е настъпила през юни 2015 г., и я обосновава с твърдението, че в периода юни, юли и август 2015 г. ответникът да не е предоставял средства, като в открито съдебно заседание признава, че ответникът е давал издръжка, но не в пълния размер. От събраните по делото гласни доказателства се установява, че след раздялата на родителите бащата продължил да се вижда с децата, да полага грижи за тях, като те оставали да спят при него, в дома на неговата майка – бабата на децата. Претенцията за присъждането на издръжка за минал период, се явява недоказана и следва да бъде отхвърлена, като неоснователна.

Относно искането да бъде определен размер на еднократна годишна издръжка платима от бащата в полза на детето Н., в размер на 100 лв. ежегодно до 15 септември; искането да бъде определен размер на еднократна годишна издръжка платима от ответника, чрез майката, когато детето С. започне училище, ежегодно, в размер на 100 лв. до 15 септември, както и искането да бъде осъден ответникът да плаща половината от разходите по лечение на децата до навършване на пълнолетние за всеко от тях, съдът намира следното. Съгласно разпоредбата на чл. 146, ал. 1 СК паричната издръжка се изплаща ежемесечно, поради което съдът счита, че тези искови претенции имат характер на добавки към определена издръжка, по смисъла на чл. 143, ал. 4 СК. За да се приеме някое от тези искания за основателено е необходимо да се установи или поне да се твърди, че децата или някое от тях, имат изключителни нужди за покриване, както и, че задълженият родител може да дава такава добавка без особени затруднения. В настоящото производсто такива твърдения не са релевирани, поради което претенциите следва да бъдат отхвърлени като необосновани и неоснователни.

Относно разноските при този изход на делото.

Съгласно разпоредбата на чл. 69, ал. 1, т. 7 вр. чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, по искове за периодични платежи за неопределено време, какъвто е искът с правно основание чл. 142, ал. 1 СК, дължимата държавна такса е в размер на 4 % върху сборът на платежите за три години. В процесния случай тези искове са два и в тежест на ответника следва да бъдат възложени за плащане в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, общо сумата 345.60 лева и 5 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителни листи, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Искането на ищцата, за присъждане на разноски по делото, придружено с доказателства за действително реализирани такива под формата на държавна такса за завеждане на делото и платено възнаграждение за защита и съдействие от един адвокат, е основателно, поради което следва да бъде уважено в претендирания размер от 440 лв., за което има представен списък по чл. 80 ГПК, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК.

На основание 242, ал. 1 ГПК, съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдените издръжки.

Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на С. С. Х., с EГН **********, родено на *** г., на майката Ц.В.И., с ЕГН ********** и адрес: ***, като определя местоживеенето на детето при майката на адрес ***, на основания чл. 127 ал. 2 СК.

Определя режим на лични отношения на бащата С.Р.Х., с детето С. С. Х., с EГН **********, родено на *** г., както следва: всяка първа, втора и трета седмица от месеца от 18 ч. в петък до 18 часа в неделя с преспиване в дома на бащата, всяка четвърта неделя от месеца от 9 ч. до 18 ч.; по три дни с преспиване по коледните, новогодишните и великденските празници и тридесет дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, на основания чл. 127 ал.2 СК.

Осъжда С.Р.Х., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да заплаща в полза на детето С. С. Х., с EГН **********, родено на *** г., чрез неговата майка и законен представител Ц.В.И., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 120.00 лв. /сто и двадесет лева/, считано от датата на подаване на исковата молба – 10.09.2015 г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска с падеж всяко първо число на месеца, за който се дължи, до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване, на основание чл. 127 ал. 2 вр. чл. 143 СК.

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на Н. С. Х., EГН **********, родено на *** г., на майката Ц.В.И., с ЕГН ********** и адрес: ***, като определя местоживеенето на детето при майката на адрес ***, на основания чл. 127 ал. 2 СК.

Определя режим на лични отношения на бащата С.Р.Х., с детето Н. С. Х., с EГН: **********, родено на *** г., както следва: всяка първа, втора и трета седмица от месеца от 18 ч. в петък до 18 часа в неделя с преспиване в дома на бащата, всяка четвърта неделя от месеца от 9 ч. до 18 ч.; по три дни с преспиване по коледните, новогодишните и великденските празници и тридесет дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, на основания чл. 127 ал.2 СК.

Осъжда С.Р.Х., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да заплаща в полза на детето Н. С. Х., с EГН **********, родено на *** г., чрез неговата майка и законен представител Ц. В.И., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 120.00 лв. /сто и двадесет лева/, считано от датата на подаване на исковата молба – 10.09.2015 г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска с падеж всяко първо число на месеца, за който се дължи, до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване, на основание чл. 127 ал. 2 вр. чл. 143 СК.

Отхвърля искът, с правно основание чл. 143, ал. 4 СК, да бъде определен размер на еднократна годишна издръжка платима от С.Р.Х. в полза на детето Н. С. Х. в размер на 100 лв. до 15.09. ежегодно до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, представляваща разходи за първия учебен ден за закупуване на консумативи за училище, дрехи, обувки и др., като неоснователен.

Отхвърля искът, с правно основание чл. 143, ал. 4 СК, да бъде определен размер на еднократна годишна издръжка платима от С.Р.Х. в полза на детето С. С. Х., когато започне училище, в размер на 100 лв. до 15.09. ежегодно до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, представляваща разходи за първи учебен ден, за закупуване на консумативи за училище, дрехи, обувки и др. като неоснователен.

Отхвърля искът, с правно основание чл. 143, ал. 4 СК, да бъде осъден ответникът да плаща половината от разходите по лечение на децата до навършване на пълнолетние за всеко от тях, като неоснователен.

Осъжда С.Р.Х., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза Ц.В.И., с ЕГН: **********, и адрес: ***, разноски, за завеждане на делото и платено възнаграждение за защита и съдействие от един адвокат, в размер от 440 лв., за което има представен списък по чл. 80 ГПК, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК.

Осъжда С.Р.Х., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, общо сумата 345.60 лева и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Постановява предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдените издръжки, на основание чл. 242, ал. 1 ГПК.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните, на основание чл. 259, ал. 1 ГПК.

 

Районен съдия: