Р Е Ш Е Н И Е

 

1664/16.10.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На шести октомври                                                   две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева  

Секретар: Ст. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2374 по описа на ШРС за 2015 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от М.Д.М. с ЕГН ********** *** и П.Г.М. с ЕГН ********** *** и двамата със съдебен адрес ***, чрез адв. Р. К. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителите се явяват лично в съдебно заседание, заедно с упълномощения от тях адвокат Р. К. от ШАК. Същите поддържат молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите М.М. и П.М. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 31.08.2009 г. в гр.Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак № 0279/31.08.2009 г. От брака си имали родени две деца – Д. П. М., родена на ***г. и К. П. М., роден на ***г. Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на децата. Двамата не притежавали общо движими или недвижими вещи. Били във фактическа раздяла повече от 4 години, като заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да бъде 40 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му молителката е заплатила такса в размер на 25 лв.,  то останалата част, а именно 15 лв.  следва да бъде заплатена от молителя. В същото време М. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на децата в размер общо на 151.20 лв.,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между П.Г.М. с ЕГН ********** и М. ПЛАМЕНОВА М. с ЕГН ********** ,   сключен с Акт за граждански брак № 0279/31.08.2009 г. съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Община – гр.Шумен  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху родените от брака деца – Д. П. М. с ЕГН ********** и К. П. М. с ЕГН ********** се предоставят на майката М.Д.М. с ЕГН **********,  като местоживеенето на децата е при майката,  на адрес гр.Шумен, ул.”***“ № 15;

ІІ. Бащата П.Г.М. с ЕГН ********** има право на лични контакти с децата Д. и К.  всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в  платен годишен отпуск и по два дни през зимната и пролетната ваканции.

ІІІ. Бащата П.Г.М. с ЕГН ********** ще заплаща на Д. П. М. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 110 лв. (сто и десет лева), а на К. П. М. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 100 лв. (сто лева) чрез тяхната майка и законен представител М.Д.М. с ЕГН **********, дължими до 5-то число на текущия месец, считано от влизане в сила на съдебното решение до  настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка по отношение на всяко едно от децата, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

IV. След прекратяване на брака съпругата М.Д.М. с ЕГН **********  възстановява предбрачното си име -  И..

 IХ. Разноските в производството се поемат от страните, така както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв.(четиридесет) лева.

ОСЪЖДА П.Г.М. с ЕГН **********  да заплати по сметка на ШРС сумата от 15 лв. (петнадесет лева), представляваща държавна такса за образуване на делото,  151.20 лв. (сто петдесет и един лева и двадесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдените размери на издръжките, както и сумата от 5 лв. (пет) лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: