Р Е Ш Е Н И Е

1921/17.12.2015г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, в публично заседание проведено на петнадесети декември, две хиляди и петнадесета година, в състав: 

Районен съдия: Д. Димитров 

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 2425/2015г., по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по предявени, в условията на първоначално обективно кумулативно съединение, конститутивен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК - за прекратяване на гражданския брак между страните, поради дълбокото и непоправимо разстройство настъпило след сключването му, ведно с искане, с правно основание чл. 49, ал. 3 СК - за обявяване, че вина за това има ответникът, иск, с правно основание чл. 56, ал. 1 СК - за предоставяне ползването от ищцата на семейното жилище на адрес: *** и иск, с правно основание чл. 53 СК - за възстановяване фамилно име от „Я.“ на предбрачно „М.“.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, ответникът не депозира писмен отговор на исковата молба.

В открито съдебно заседание страните се явяват лично и с процесуални представители, като заявяват, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака, като представят в писмен вид споразумение, по смисъла на чл. 51 СК, относно въпросите за ползването на семейното жилище, фамилното име на съпругата, издръжката между съпрузите и имуществените отношения. С протоколно определение от 15.12.2015г., по искане на страните, производството по делото е трансформирано от исково в охранително, на основание чл. 321, ал. 5 ГПК. В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното: Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, област Шумен. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака. Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала и преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските по делото: При завеждане на исковата молба ищцата е внесла държавна такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. Делото приключва със спогодба. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв., а при решаване на дело за развод, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифата, се събира държавна такса до 50 лв., но не по – малко от 20 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 60 лв., от които 30 лв. са дължими от молителката С.Р.Я. и 30 лв. от молителят Х.Ю.Я.. Молителят Х.Ю.Я. дължи плащане и на държавна такса в размер на 2 процента върху ½ стойността на МПС, за което се установява, че е налице пълна трансформация, в размер на 2 лв., на основание чл. 7 от същата Тарифа

Предвид изложеното, Шуменски районен съд.

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между С.Р.Я., с ЕГН: ********** *** и Х.Ю.Я., ЕГН: **********,***, сключен на *** г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, област Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

От брака си нямат ненавършили пълнолетие деца.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, придобито по време на брака, находящо се по административен адрес ***, представляващо дворно място от 942 кв.м., ведно с построената в него ПОЛУМАСИВНА ЖИЛИЩНА СГРАДА, съставляващо УПИ VI - 19 в кв. 11 по плана на ***, описано подробно по Нотариален акт за покупко - продажба на недвижим имот ***, се предоставя за безвъзмездно ползване на молителката - С.Р.Я. /с фамилно име след развода М./. Молителят се задължава да напусне владението на гореописания недвижим имот до 05.01.2016г.

Другото придобито по време на брака жилище, находящо се по административен адрес ***, представляващо АПАРТАМЕНТ № 11, във вход 1, етаж 5 в жилищна сграда ППП - 12А, построен върху държавен УПИ I в квартал 364 по плана на гр.Шумен,състоящ се от две стаи и кухня, със застроена площ от 64.34 кв.м., описано подробно по Нотариален акт за покупко - продажба № *** да се предостави за безвъзмездно ползване на молителя - Х.Ю.Я.

Поставя в личен дял на Х.Ю.Я. с ЕГН ********** следният лек автомобил, предстваляващ семейна имуществена общност, а именно, лек автомобил, марка и модел: “АУДИ 80” с per. № ***, двигател № ***, рама № ***, цвят “сив металик”, описано по свидетелство за регистрация на МПС № 003747713 изд. на 20.07.2009г, от МВР сектор ПП - Шумен. Застрахователна стойност на МПС - то е 200 - /двеста/ лв.

Молителите не си дължат суми за уравнение на дяловете.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимото и недвижимо имущество придобито по време на брака остава в режим на СИО; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки; задълженията които е поел всеки един от молителите на свое име си остават лични за него и не представляват задължение на другия съпруг след прекратяване на брака, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Постановява след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име “М.”.

Осъжда С.Р.Я., с ЕГН: ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 30 лв., на основание чл. 6, т. 3 и чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Осъжда Х.Ю.Я., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 30 лв. на основание чл. 6, т. 3 и чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Осъжда Х.Ю.Я., с ЕГН: ********** и адрес: *** да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, върху придобитото МПС държавна такса в размер на 2.00 лв. на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: