Р Е Ш Е Н И Е

 

1752/9.11.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На четвърти ноември през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: К.Киряков

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2474 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда молителите – В.Н.М., с ЕГН********** и В.С.С., с ЕГН**********, действащи като родители и законни представители на малолетната си дъщеря А. С. М. твърдят, че детето било родено на *** год., като било записано с посочените по-горе турско арабски имена. По същото време бащата на детето също носел турско – арабски имена – С. Н. М.. С оглед на обстоятелството, че и двамата родители към настоящия момент носят български имена молят съда да постанови решение, с което да допусне промяна на бащиното и фамилното име на детето А. С. М., като същото за в бъдеще носи имената А. В. М..

            В съдебно заседание молителят  В.Н.М. се явява лично и с упълномощен представител – адв.Д.С. от ШАК, като поддържат молбата на изложените в нея основания.

Молителката В.С.С. не се явява лично. За нея се явява упълномощен представител - адв.Д.С. от ШАК, който поддържа молбата.

            За Община Шумен, редовно призовани не се явява представител и не изразяват становище по молбата.

            Представителят на ШРП намира молбата за допустима, а по същество за основателна. 

            ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Видно от съдържанието на Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0011/03.01.2006 год., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, детето А. С. М. е родено на *** год. в гр.Шумен от майка В.С.С. и баща – С. Н. М.. Впоследствие имената на бащата на детето са били променени, като към настоящия момент същият носи имената В.Н.М.. Семейството има родено още едно дете, което носи имената Е. В. М..

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства и по-специално от: разпита в съдебно заседание на свидетеля С. И. И. и от следните писмени доказателства Дубликат на Удостоверение за раждане от *** год., Ксерокопие на лични карти, Дубликат на Удостоверение за раждане от *** год., Пълномощни, Вносна бележка за заплатена държавна такса.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Разпоредбата на чл.19, ал.1 от Закона за гражданската регистрация /ЗГР/ предвижда, че промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда, когато важни обстоятелства налагат това. От материалите по делото се установява по безспорен начин, че в акта си за раждане детето на молителите е записано с имената А. С. М., тъй като по това време бащата е носил турско-арабски имена. Впоследствие последният е променил имената си, като към настоящия момент се води с българските имена В.Н.М.. В същото време от разпита на свидетеля С. И. И. се установява, че същият е известен в обществото именно с българските си имена, както и че изполването на турско-арабските имена в миналото му е причинявало значителни неудобства. В същото време детето също било известно сред своите близки и роднини с българското собствено име Анита, като изплозването на бащино и фамилно име, с произход, различен от този на собственото му име му причинява значителни неудобства и притеснения. Поради изложените причини използването на сегашните му имена и за в бъдеще би му създало редица затруднения в осъществяваните от него лични и социални контакти. Това са важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал.1 и 2 от ЗГР налагащи промяна на бащиното и фамилното име на детето от А. С. М. на А. В. М.. Името е словесно обозначение, което служи за индивидуализация, идентификация, отличаване на едно физическо лице от останалите. Ако същото създава обществено или лично неудобство, свързано с произхода, което не е нужно да бъде манифестирано или пък по косвен път името прави тези обстоятелства ненужно достояние на неограничен кръг лица, е допустима промяната му по реда на чл.19 ЗГР.  Исканата промяна не засяга чужда правна сфера, не преследва цели, различни от заявените - да се предпази детето от негативно отношение и излишно вмешателство в личния му живот. Промяната не противоречи и на императивните правни норми.

Установената фактическа обстановка мотивира съда да приеме, че са налице важни обстоятелства, по смисъла на закона, за да бъде допусната исканата промяна в бащиното и фамилно име на малолетното дете. В същото време важно обстоятелство, налагащо допускане на промяната е и факта, че детето има по-малка сестра, която е записана с имената Е. В. М.. С оглед на изложеното се налага и извода, че би било нормално и обществено приемливо двете сестри да носят еднакви бащино и фамилно име.    

Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1 от ЗГР, съдът

РЕШИ:

  

ДОПУСКА да бъде извършена ПРОМЯНА на бащиното и фамилно име на малолетното дете А. С. М., с ЕГН**********, .действаща чрез своите родители и законни представители В.Н.М., с ЕГН********** и В.С.С., с ЕГН**********, като след промяната същото следва да носи имената А. В. М..

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от решението да се изпрати на Община Шумен за извършване на отбелязване в акта за раждане на молителя и в регистрите на населението.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: