Р Е Ш Е Н И Е

 

1851/1.12.2015г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и шести ноември през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2485 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Гр.д.№2485/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявен иск, с правно основание чл.59 ал.9 и ал.2 от СК от Д.Д. ***, в качеството й на майка и законен представител на непълнолетното дете Д. М. А. с ЕГН: ********** срещу М.А.И. *** за промяна на определени мерки постановени по силата на съдебно решение по отношение на упражняването на родителски права, издръжка и режим на лични контакти на бащата с детето.

Ответникът, е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Признава предявения иск, в частта му за упражняване на родителски права, лични контакти и местоживеене. Оспорва размерът на издръжката, който признава до 95 лв., като представя доказателства за доходи и алиментни задължения.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна:

Между страните не се спори и се установява от представените по делото писмени доказателства, че ищеца и ответника са родители на непълнолетното дете Д. М. А. с ЕГН: **********. Видно от приложеното решение по гр.д.№1144/02.12.2002г. по описа на ШРС, съдът е одобрил споразумение между страните относно упражняване на родителски права, местоживеене, режим на лични контакти и издръжка. По силата на споразумението, упражняването на родителските права по отношение на детето били предоставени на ответника по настоящото дело бащата М.И., като майката се задължила да заплаща на детето си издръжка. Видно от социалния доклад, детето се отглежда в сигурна и защитена семейна среда при подходящи хигиенно-битови условия. Посещава учебно заведение в гр.Шумен, специалност „фризьорство“ извънкласна форма на обучение- музикална школа за естрадно пеене.

            Съдебната практика приема, че от значение по чл.59 ал.2 СК са измененията, засягащи обстоятелствата, взети предвид във влязлото в сила решение. Доколкото същото е било по споразумение между страните и съдът е следил само относно законосъобразността му и интереса на детето, съдът намира, че със съдебното си решение, следва да извърши цялостна преценка на обстоятелствата към настоящия момент. От постановяването на цитираното съдебно решение са изминали повече от десет години, като е налице съществено изменение на обстоятелствата, а именно детето понастоящем живее при своята майка, която фактически осъществява упражняването на родителските права. Предвид признанието на главния иск от бащата и изслушаното в съдебно заседание мнение на самото дете, което заяви, че иска майка му да продължи да се грижи за него, промяната на упражняването на родителските права е изцяло в интерес на детето Д. и съдът намира искът за основателен.

По отношение на режима на лични контакти: Такъв конкретен е посочен от бащата в отговора. Същия е стеснен, а от изслушването на детето се установи, че самото то желае да поддържа повече контакти с баща си. Доколкото се установи, че детето не среща пречки при общуването със своя баща, когато пожелае, следва да бъде определен режима, сочен от страните, а именно първи и трети съботен ден от 10.00ч. до 17.00ч., както и два дни през Коледните, Новогодишните и Великденските празници и 15 дни през лятото, когато майката не е в платен отпуск.

            По делото се установиха следните доходи на родителите на детето: Към датата на депозиране на молбата майката реализира доходи около 500лв. брутно, видно от представеното Удостоверение № 271/30.06.2015г., издадено от работодател. От представеното Удостоверение №62 от 29.10.2015г. от работодател на бащата, се установява, че неговите доходи са също около 500лв. месечно. Бащата има алиментни задължения към две други деца в ниска възраст, едно от които в тежко здравословно състояние, изискващо постоянна грижа и медицинско наблюдение и медикаменти. Този факт следва да намери отражение при определянето на размера на настоящата издръжката на детето Д..

Съобразно съдебната практика, при определяне на размера на издръжка е ирелевантен фактът на получените и изплащани от страните заеми на парични суми, доколкото същите не са във връзка с издръжка на детето. Ответната страна прилага извлечение от операции по банкова сметка ***, което не е страна по делото и същото не допринася за изясняване на фактическата обстановка по делото. Същото се отнася и до приложени към отговора документи за собственост на моторни превозни средства.

По делото са представени доказателства, по отношение на извършвани разходи във връзка с отглеждането и с обучението на детето в девети клас. Отчитайки потребностите на детето, обусловени от неговата възраст, както и материалните възможности на родителите му, съдът счита, че на детето следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 180 лв., от които бащата следва да заплаща 100 лева, а останалите 80 лева следва да се заплащат от майката. По- голямото парично участие на бащата, следва от обстоятелството, че непосредствените грижи по отглеждането на детето лежи върху майката. Искът в останалата му част до пълния предявен размер следва да се отхвърли, като неоснователен и недоказан.

Така определеният размер на издръжката се дължи от датата на подаване на исковата молба– 28.09.2015г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

Ответникът следва да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 144 лева. Предвид изхода на спора и признанието на главния иск, разноските на страните следва да останат така както са били направени в хода на производството.

Водим от горното, съдът  

                                                                         Р Е Ш И:

 

            ИЗМЕНЯ Решение № 1144 от 02.12.2002г., постановено по гр.д.№1285/2002г. по описа на ШРС, в частта относно постановените мерки, като ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Д. М. А. с ЕГН: ********** на майката Д.Д. П. с ЕГН ********** ***, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при нея.

             ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата М.А.И. с ЕГН: ********** с адрес: *** с детето Д. М. А. с ЕГН: **********, както следва: първи и трети съботен ден от 10.00ч. до 17.00ч., както и два дни през Коледните, Новогодишните и Великденските празници и 15 дни през лятото, когато майката не е в платен отпуск.

             ОСЪЖДА М.А.И. с ЕГН: ********** да заплаща на детето си Д. М. А. с ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител Д.Д. П. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 100 лв. /сто лева/, считано от депозиране на исковата молба в съда- 28.09.2015г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата, като отхвърля искът в останалата му част до пълния предявен размер от 120лв. като неоснователен.

     

ОСЪЖДА М.А.И. с ЕГН: ********** да заплати в полза на съдебната власт и по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 144,00 лв. /сто и четиридесет лева/ по сметка на ШРС.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

Деловодните разноски на страните остават така, както са били направени в хода на производството.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок.

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: