Р Е Ш Е Н И Е

 

1657/13.10.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На тринадесети октомври                                       две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: Ф.А.

 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2513 по описа на ШРС за 2015 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл.6 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от непълнолетната Е.М.М. с ЕГН **********, действаща лично и със съгласието на родителите си М.М.М. с ЕГН ********** и М.М.И. с ЕГН ********** ***, с която иска да ѝ бъде разрешено да сключи граждански брак с пълнолетния Г.А.Х. с ЕГН **********. Твърди, че живеят заедно и го обича.

Молителката се явява лично  в съдебно заседание, заедно с двамата си родители, като в заседанието се явява и съжителя ѝ. Молят съда да уважи молбата и да разреши сключването на граждански брак.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становището  на молителите, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Непълнолетната молителка и Г.Х. съжителстват заедно на семейни начала от около четири години, като от становището на социалния работник, дадено в съдебно заседание, става ясно, че имат общо родено дете – Ф., на около две години и половина. Към настоящия момент продължават да живеят заедно като семейство, като получават подкрепа и помощ от родителите си. Родителите на непълнолетната Е.подкрепят решението на дъщеря си да сключи граждански брак.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като съдът приема от правна страна следното:

Съгласно чл.6, ал.2 от СК, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице навършило 16 години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. В настоящия случай, съдът намира, че са налице важни причини по смисъла на Семейния кодекс, предвид, че съжителството между лицата продължава повече от четири години и от връзката си  имат родено общо дете. Съжителството им продължава и към момента, како отглеждат детето в общо домакинство, като по този начин декларират пред обществото си семейната си връзка. Следва правното положение на отношенията им да се приведе  в съответствие с фактическото, като молбата бъде уважена.

Водим от горното и  на основание чл.235 от ГПК,  съдът  

Р  Е  Ш  И:

  

РАЗРЕШАВА на непълнолетната Е. М.М. с ЕГН ********** да сключи граждански брак с Г.А.Х. с ЕГН **********.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от решението да се изпрати на  „ДПС“ Шумен за сведение.                                    

РАЙОНЕН СЪДИЯ: