Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1901/15.12.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на четиринадесети декември 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2690/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.

 

Искова молба от С.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу М.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради продължителна фактическа раздяла, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищецът претендира прекратяването му, без произнасяне по въпроса за вината, възстановяване на предбрачното и фамилно име, предоставяне упражняването на родителските права над непълнолетното дете А.С.А., ЕГН : ********** на него, като на ответника се определи режим на контакти и осъди да заплаща издръжка в минимален размер.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор. Не оспорва фактите на които се основава. Иска прекратяване на брака без произнасяне по вината. Предлага споразумение.

 

В открито заседание, страните, редовно призовани, ищецът лично и с представител, ответницата, чрез представител, поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното :

 

Страните са сключили граждански брак на 02.05.1998г., в с. Я., за което е бил съставен Акт № 3 на Община В., Кметство Я.. Имали родено едно дете, непълнолетно. Според показанията на разпитаните свидетели, на които съдът не намери основание, да не даде вяра, се установи, че съпрузите не живеели съвместно от 7 години. За периода на фактическата раздяла, непосредствени грижи по отглеждане и възпитание на детето полагал ищецът, подпомаган от родителите си. Няма данни за доходите на двамата съпрузи.

 

При  така  установената  фактическа обстановка, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен по следните съображения :

Установи  се, че между съпрузите са изчезнали взаимното разбирателство, другарски отношения и доверие, характерни за един нормален брачен съюз. Установената фактическа раздяла, е самостоятелна причина, за дълбокото и непоправимо разстройство на брака / ППВС № 1/57г., № 10/71г. /.

 

Предвид интереса на непълнолетното дете, преценявайки, че до настоящият момент, бащата е успял да осигури благоприятна среда за развитието му, полагайки постоянно дължимата родителска грижа, макар и чрез трети лица, счита, че родителските права над непълнолетния А., следва да бъдат предоставени на бащата – С.А.С., а на майката – М.А.С., следва да се определи режим на лични контакти всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч, в събота, до 16,00ч., в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен отпуск, съобразно и желанието на непълнолетния.

 

Имайки предвид нуждите на детето и неговата възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща размера на издръжката, липсата на данни за формирания от майката доход, финансираща полаганите от родителите и непосредствени грижи, по отглеждането и възпитанието му, независимо от липсата на данни, за реализираният такъв, от майката, считайки, че тя е в трудоспособна възраст и може да реализира доходи в размер, на поне минималната, за страната работна заплата, липсата и на задължения, от такъв характер, към други лица, настоящият състав счита, че ответника следва да бъде осъден, да заплаща издръжка, в размер на 100 лева месечно на малолетното си дете, платима до първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 16.10.2015г. – предявяване на иска, като определя държавна такса, по иска за издръжка в размер на 144 лева, вносими от ответника по сметка на ШРС.

 

Съобразно чл. 53 от СК и изразеното желание на съпругата, тя следва да възстанови предбрачното си фамилно име – И..

 

Определя окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които констатирайки, че са внесени при завеждане на исковата молба 25 лева, счита, че остатъка следва да бъде внесен от страните, съобразно чл. 329 ГПК, по сметка на ШРС, а именно 25 лева от ответника.

 

Поради липса на заявени искания, разноски между страните не се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р    Е    Ш    И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 02.05.1998г., в с. Я., за което е бил съставен Акт № 3/02.05.1998г. на Община В., между С.А.С., ЕГН : **********, с адрес *** и М.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, без произнасяне относно вината.

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права над непълнолетното дете – А.С.А., ЕГН : ********** на бащата С.А.С., ЕГН : **********.

 

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на непълнолетното дете А.С.А., ЕГН : **********, при бащата С.А.С., ЕГН : ********** на адрес ***.

 

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката – М.А.С., ЕГН : **********, с непълнолетното дете – А.С.А., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00ч, в събота, до 16,00ч., в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен отпуск.

 

ОСЪЖДА М.А.С., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на детето – А.С.А., ЕГН : **********, в размер на 100 (сто) лева, платими до първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 16.10.2015г..

 

ПОСТАНОВЯВА съпругата след прекратяване на брака, да носи фамилно име – И..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 50 лева, като ОСЪЖДА М.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 (двадесет и пет) лева.

 

ОСЪЖДА М.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 144 лева, представляваща държавна такса, по присъдената издръжка.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – гр. Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: