Р Е Ш Е Н И Е

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На  двадесет и четвърти ноември  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2864 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от М.Г.И., ЕГН **********,*** и В. И.И., ЕГН **********,***,  в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие, бракът им да бъде прекратен,  както и че са постигнали споразумение, относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителите М.Г.И. и В.И.И. в съдебно заседание се явяват лично и с процесуален представител – адв.Р.Я.М. от ШАК. Поддържат молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.50 от СК. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

             ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите М.Г.И. и В.И.И. са законни съпрузи като гражданският брак между тях бил сключен на 29.09.1996 г в гр. Ш., за което бил съставен акт за граждански брак № 387 от 29.09.1996г.Бракът е първи по ред и за двамата. От брака си имат родено едно малолетно дете  Г. М. И., ЕГН**********. Сочат, че от известно време се  убедили, че не могат да живеят като съпрузи и непоколебимо и сериозно решили да се разведат.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от  събраните по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за сключен граждански брак ГБ 92 № 020725, удостоверение за раждане.

 При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и относно ползването на семейното жилище, придобитите леки автомобили по време на брака, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата от М.Г.И. и В. И.И., се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки в предвид, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В същото време, от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото е внесена изцяло определената от съда държавна такса в размер на 40 лева, поради което не се налага доплащане.

Молителят дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 72.00 лева,както и държавна такса върху получените в дял леки автомобили в размер на 10.00 лев,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между М.Г.И., ЕГН **********,*** и В. И.И., ЕГН **********,*** сключен на 29.09.1996 г в гр. Ш.  с Акт за граждански брак №387/29.09.1996 год ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.Г.И. и В. И.И., споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – Г. М. И., ЕГН ********** за в бъдеще ще бъде при майката – В.И.И. на адрес ***

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете – Г. М. И. се предоставят на майката – В. И.И. като бащата М.Г.И. има право на лични контакти с детето, както следва: всяка първа и трета събота и неделя  от месеца с приспиване и 30 дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и половината от Коледната и от Великденската ваканция, като се редуват – първата половина – през нечетна година, втората половина – през четна година;

ІІІ. Бащата М.Г.И. се задължава да заплаща на детето Г.М.И., чрез неговата майка и законна представителка, месечна издръжка в размер на 100.00 лева, считано от датата на постановяване на съдебното решение, платима до 5 –то число на месеца, за който се отнася, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ІV. Семейното жилище – находящо се в гр. Ш., ул. “…“ № 41, собственост на майката на молителката, е освободено от молителя М.Г.И. и занапред ще се ползва само от молителката В. И.И. и малолетното дете Г. М.  И..

V. В дял на молителя М.Г.И., ЕГН **********,се поставят:

1. Лек автомобил марка „БМВ 318 И“, цвят – тъмно син металик, с ДК № …. с № на рама … и № на двигателя …. съгл.свидетелство за регистрация част І № 005318769/28.08.2012г. на МВР ПП ….;

2. Лек автомобил марка „…..“, цвят – светло сив металик, с ДК №…, с № на рама …7 и № на двигателя …. съгл.свидетелство за регистрация част І № 007185244/02.10.2015г. на МВР ПП ….

VІ. Съпрузите не притежават парични влогове.

VІІ. Движимите вещи са поделени между съпрузите извънсъдебно.

VІІІ.След прекратяване на брака молителката В. И.И. възстановява предбрачното си фамилно име ….

ІХ. Страните нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

Х.Страните нямат претенции да получат в дял от личното имущество на другия. По време на брака и /или във връзка с него между страните или на техни близки не са правени дарения на значителна стойност.

 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева, която е внесена в пълен размер при завеждане на делото.

ОСЪЖДА М.Г.И., ЕГН **********, да заплати  в полза на бюджета по сметка на ШРС сумата от 72.00 лева /седемдесет и два лева/ представляваща държавна такса върху присъдения размер на  издръжката, сумата от 10 /десет/ лева  представляваща държавна такса върху получените в дял леки автомобили, както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: