О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

27.10.2015г., град Шумен

 

Шуменският районен съд, девети състав, на двадесет и седми октомври, две хиляди и петнадесета година, в закрито заседание, в състав: 

Районен съдия: Димитър Димитров

 

като разгледа докладваното от съдията-докладчик ГД № 2708/2015г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е молба от адв. К.П. от ШАК – процесуален представител на Н. М. Х. и Б.Б.Х., двамата предявили иск с правно основание чл. 50 СК - за развод по взаимно съгласие, в която се твърди, че след получаване на определение № 2955/21.10.2015г., постановено по ГД № 2708/2015г., по описа на ШРС, ищците са взели решение на този етап да не искат прекратяване на сключения между тях граждански брак. След като взех предвид изявлението и с оглед разпоредбите на чл. 232 ГПК, намирам, че е налице оттегляне на иска, което е допустимо и редовно предявено. С молбата е направено искане за връщане на част от внесената държавна такса – в размер на 25лв., от внесени 40 лв. Съдът намира това искане за неоснователно – при предявен иск за развод държавна такса в размер на 25 лв. се събира при завеждане на искова молба независимо от неговото основание – арг. чл. 6, т. 1 от Тарифата на държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, което съдът е направил с постановеното определение № 2955/21.10.2015г., се събира такса в размер до 40 лв. - арг. чл. 6, т. 3 от Тарифата на държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК. Съдът е определил такава в размер на 15 лева, като е посочил, че е внесена при завеждане на исковата молба. Предвид изложеното съдът намира, че страните са внесли държавна такса в дължимия размер, съобразно Тарифата, не са налице предпоставките за връщане, съобразно изключенията предвидени в чл. 78, ал. 9 или чл. 70, ал. 3 ГПК и внесената такава не подлежи на връщане.

Предвид изложеното, 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява производството по ГД № 2708/2015г., по описа на ШРС, ІХ - ти състав, поради оттегляне на иска на основание чл. 232 ГПК.

Отхвърля искането за връщане на част от внесената държавна такса – в размер на 25лв., от внесени 40 лв., като неоснователно

Преписи от настоящото определение да се връчат на ищците

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от съобщаване на страните, на основание чл. 175, ал. 1 ГПК.  

 

Районен съдия: