РЕШЕНИЕ

 

30/27.1.2015г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На осми януари 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                             Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор:

 

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 2053/14г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Подадена е жалба от С.М.Г. *** срещу Наказателно постановление № 14-0869-000999/24.09.2014г. на Началника на група към ОДМВР-гр.Шумен, сектор „Пътна полиция“-Шумен, с което на лицето било наложено административно наказание “глоба” в размер на 100.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца, на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. чл.175, ал.1, т.1, предл.1 от ЗДП. Жалбоподателят не оспорва констатациите в акта, но привежда доводи за маловажност на случая, поради което моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

В открито съдебно заседание жалбоподателят изпраща процесуален представител, който поддържа жалбата. Представител на въззиваемата страна изразява становище, че жалбата е неоснователна и моли същата да бъде оставена без уважение.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е частично основателна по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: На 24.08.2014г. около 11,00 часа жалбоподателят управлявал по улиците на гр.Шумен собствения си лек автомобил „Опел Корса“, на който били поставени български транзитни табели с ДК№ 741Н916. Същият бил спрян за проверка от служители на ОДМВР-гр.Шумен, сектор „Пътна полиция“, които установили, че срокът на валидност на табелите е изтекъл на 09.08.2014г.  С оглед тези констатации на същата дата бил съставен акт за установяване на административно нарушение на жалбоподателя за това, че управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. Актът бил съставен в присъствието на нарушителя, бил предявен и подписан без възражения. Писмени такива не били депозирани и в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН. Въз основа на съставения акт на 24.09.2014г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на С.Г. била наложена глоба в размер на 100,00 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца за извършено нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДП.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства: от разпита на свидетелите С.Б.С. и Ц.П.К., както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: По силата на чл.140, ал.1 от ЗДП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. Безспорно е установено по делото, че на процесната дата жалбоподателят е управлявал лек автомобил с транзитни регистрационни табели. От показанията на свидетелите, за които липсват основания да не бъдат кредитирани, е видно, че срокът на валидност на посочените табели е изтекъл на 09.08.2014г. Това обстоятелство свидетелите са установили след извършена съответна проверка, а и по начало не се оспорва от страна на жалбоподателя. Предвид изложеното съдът приема, че жалбоподателят виновно е нарушил разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДП. Действително, на лекият автомобил са били поставени транзитни регистрационни табели с временна валидност. Срокът на валидност на същите  обаче е бил изтекъл близо две седмици преди датата на установяване на нарушението. След изтичането на срока, за който са били издадени посочените табели, същите губят правно значение и случаят следва да се приравни на липса изобщо на табели с регистрационен номер. Нарушението е извършено виновно, тъй като жалбоподателят безспорно е бил наясно, че транзитните табели са с изтекла валидност, че е длъжен да регистрира автомобила по реда на чл.140 от ЗДП, както и че извършва административно нарушение, като управлява същия.

При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения на нормите на ЗАНН, водещи до неговата отмяна. Административно-наказващият орган правилно е издирил приложимия закон. Съдът намира и че санкцията е определена правилно и законосъобразно, на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДП. Посочената норма предвижда специално наказание за водач, който управлява моторно превозно средство, което е без табели с регистрационен номер, а както беше посочено по-горе, наличието на транзитни табели с изтекъл срок на валидност следва да се приравни на липса на регистрационни табели. Следва да се отбележи, че в практиката си ШАС приема изрично, че макар и разпоредбата на чл. 175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП да  съдържа и описание на нарушението, за което се предвиждат посочените в нея санкции, в чл.140, ал.1 от ЗДвП е регламентирано правило за поведение на водачите, чието несъблюдаване осъществява именно визирания в чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП административно-наказателен състав. / В този смисъл е например решението по КАНД № 150 по описа за 2012г./. Поради това следва да се приеме, че наказващият орган е изпълнил задължението си по чл.57, ал.1, т.5 и т.6 от ЗАНН, като правилно е описал нарушението и е посочил надлежните законни разпоредби, които са били нарушени виновно.

Предвид изложеното искането за отмяна на постановлението, изложено в жалбата, се явява неоснователно и недоказано. Не са налице основания случаят да бъде счетен за маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като същият не се отличава с по-малка тежест от обичайните нарушения от този вид. От приложената по делото справка за нарушител е видно също, че жалбоподателят се отличава с повишена склонност към незачитане на нормите на ЗДП, във връзка с което са му били налагани множество наказания за нарушения на този закон, включително и от вида на процесното. Изложените в жалбата твърдения, че деянието е извършено в ситуация на крайна необходимост, не са подкрепени от никакви доказателства и следва да се счетат за голословни. В същото време съдът намира, че административнонаказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. Следвало е да бъдат отчетени сравнително краткия период след изтичането на валидността на табелите до извършването на нарушението, а също и липсата на настъпили вредни последици. В тази връзка и като взе предвид непосочването на каквито и да било мотиви за определянето на санкциите в конкретния размер, съдът намира за законосъобразно наказанията да са в размер малко над законоустановения минимум, като счита, че за постигане целите по чл.12 от ЗАНН е достатъчна глоба в размер на 60 лева и “лишаване от право да управлява МПС” в размер на два месеца.

 

Предвид изложеното  и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

 

                                            Р Е Ш И :

 

Изменя  наказателно постановление № 14-0869-000999/24.09.2014г. на Началника на група към ОДМВР-гр.Шумен, сектор „Пътна полиция“-Шумен, като намалява размера на наложеното на С.М.Г., на основание чл.53 от ЗАНН, вр. с чл.175, ал.1, т.1 от ЗДП, административно наказание „глоба“ от 100 лева на 60 лева, а срока на наложеното наказание “лишаване от право да управлява МПС” намалява от три месеца на два месеца.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд по реда на АПК.

 

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: