Р Е Ш Е Н И Е

 

268/5.6.2015г.                                  гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На четвърти юни    през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                  Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2221 по описа на ШРС за 2014г.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 27-2704066/17.10.2014г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.414, ал.3 от КТ на “ЕМСА ГРУП ” ЕООД гр. Шумен с ЕИК 202177275 е наложена имуществена санкция в размер на 1500  лева.

 Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание се явява процесуален представител на дружеството- адв. Т. .         

            Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен административно -наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: На 04.09.14. била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от компетентни длъжностни лица към Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен  в склад на  “ЕМСА ГРУП ” ЕООД гр. Шумен с ЕИК 202177275.

В рамките на реализираната проверка било прието, че работодателят “ЕМСА ГРУП ” ЕООД гр. Шумен с ЕИК 202177275 при осъществяване на своята дейност е приел на работа  в обекта  като „общ работник“ лицето О.В.М. , ЕГН ********** без да е сключил с него трудов договор .

Резултатите от проверката са обективирани в Протокол за извършена проверка приложен по делото . В същият с на основание чл. 403 а ал.1 от КТ са дадени предписания в т. 8 работодателят да не допуска до работа  свързана с предоставяне на работна  сила работници  без сключени трудови договори  в писмена форма  по чл. 62 ал.1  и чл.1 ал.2  от КТ.

За констатираното нарушение на 19.09.14. е съставен акт за установяване на административно нарушение № 27-27004066, като актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.62, ал.1 вр    чл.1, ал.2 от КТ .

Актът е бил съставен в присъствие на  нарушителя, като е положен подпис на свидетел относно отказа да бъде  подписан АУАН  от представителя на дружеството жалбоподател. Впоследствие, жалбоподателят  се е възползвал от законното си право и  е депозирал допълнителни възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН, което е отразено  в НП.

 Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 27-2704066/17.10.2014г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.414, ал.3 от КТ на “ЕМСА ГРУП ” ЕООД гр. Шумен с ЕИК 202177275 е наложена имуществена санкция в размер на 1500  лева..

Така установената фактическа обстановка се установаа от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя К. и на свидетеля В.Д. - свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта. В производството по делото е проведен разпит  и на лицето О.В.М. , ЕГН ********** и на Н.Д. работещ като началник-склад при жалбоподателя.

При така установената фактическа обстановка съдът приема следното :

Съгласно разпоредбата на чл.1, ал.2 от КТ отношенията при предоставяне на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения, а съгласно разпоредбата на чл.62, ал.1 от КТ трудовият договор се сключва в писмена форма.

Дружеството  “ЕМСА ГРУП ” ЕООД гр. Шумен с ЕИК 202177275 осъществява дейност -  търговия със строителни материали.

От показанията на св. Н. Д. , се установява, че на 04.09.2014г поради  възникнала необходимост от допълнителна работна сила, за разтоварване на  камион със стока, отишъл до „пиаца“ за наемане на работници в гр. Шумен, търсещи дневна работа и ангажирал за разтоварването на камиона общо пет лица, между които и св.М.. Със тези лица , включително и със свидетеля бил сключен граждански договор, по силата на който всеки един  се задължил да извърши товаро-разтоварна дейност, а дружеството се ангажирало да му заплати 25 лева отразено в договора /стр. 13/. Горното обстоятелство се установява  от показанията на свидетеля М. и от показанията на св.Д., като и двамата са поели отговорността на чл. 290 от НК .

Към момента на проверката 04.09.14г, на проверяващите  не е бил представен договор или какъвто и да е документ, който да обективира отношенията на лицето с дружеството, като такива документи са  били представени на следващият ден.

От приложените по делото доказателства, съдът намира , че св. М. се е намирал на обекта в изпълнение на сключен с него „граждански договор” № 2 от 04.09.2014г., като са налице основания да се приеме, че се касае за гражданско правоотношение между него и “ЕМСА ГРУП ” ЕООД гр. Шумен с ЕИК 202177275, а не за трудово правоотношение, доколкото  преценка за конкретния вид на  договора се извършва за всеки отделен случай, като се изхожда от действителната воля на страните. При „гражданският договор” изпълнителят е самостоятелен и независим от този, който му поръчва работата и изисква от него доставянето на резултата от работата, а при трудовия договор работникът или служителят е подчинен на работодателя и е зависим от него (в този смисъл е съдебната практика обективирана в Решение №10767/2006г. на ВАС; Решение №232/2000г. На ВАС; Решение №181/1997г. на ВАС и др.).

В конкретния случай, изпълнителят –св. М. е извършвал товаро- разтоварна дейност съвместно с останалите работници на дружеството, като от показанията на свидетелите, включително  и от приложената по делото декларация по чл.402, ал.1, т.3 от КТ, от св. Н.Д.  се установява, че М. е бил ангажиран единствено  с разтоварването на конкретен камион на  04.09.2014г.

Няма данни по делото от него/ или от  останалите наети по граждански договор лица/,  да  се е изисквало спазването на работно време, както и няма данни да са  им предоставили работно облекло, да  са имали отговорник и да е било уговорено месечно възнаграждение. Било е уговорено да се заплати определена сума след извършването на разтоварването на камиона . При така установеното съдът намира, че няма основания да се приеме наличие на  прикрити трудови правоотношения. При трудовият договор, съгласно константната съдебна практика, едно физическо лице предоставя работната си сила за изпълнение на даден вид работа при определен работен режим, заплащане, работно време и пр., за разлика от факта, че  предмет на гражданския договор е постигане на конкретен трудов резултат, за изработване на готов продукт или произведение, също свързан с полагане на труд, но при пълна самостоятелност, до получаването на крайния продукт, предмет на този облигационен договор.

Ангажирането на лице/ в случая 5 човека/ да извърши разтоварване на конкретен камион, в рамките на един ден, срещу еднократното заплащане на определена сума след изпълнението на поставената задача не  би могло да се приравни на многократното и продължително изпълнение на трудови операции, представляващи основното задължение на работника по даден трудов договор. За изпълнението на поставената задача на св. М.  не се е изисквало  сключване на трудов договор, поради което санкционираното дружество не е допуснало вмененото му  неизпълнение на административно задължение  по чл. 62 ал.1 вр. чл. 1 ал.2 от КТ.     По изложените съображения обжалваното наказателно постановление следва да бъде отменено като необосновано и недоказано.

Водим от горното  и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

 

                                                     Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 27-2704066/17.10.2014г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. чл.414, ал.3 от КТ на “ЕМСА ГРУП ” ЕООД гр. Шумен с ЕИК 202177275 е наложена имуществена санкция в размер на 1500  лева.

   Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                                       

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: