Р Е Ш Е Н И Е

161/30.3.2015г.                                            Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесет и четвърти март  през две хиляди и петнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАД №2284 по описа на ШРС за 2014год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 14-1729-000139/16.06.2014г год. на началник  РУП  към ОД на МВР – гр.Шумен, с което на К.Г.К. *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин лв/ лева на основание чл.315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховане.

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление.  В съдебно заседание  не се явява лично, като  депозира по факса на ШРС- пледоария от адв. Б. при ВАК , в която поддържа жалбата и представя по факса документи за платена застраховка „гражданска отговорност“.

            За ОД на МВР – гр.Шумен - административно- наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН в съдебно заседание  не  се явява представител.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 19.05.14 год. около 11,00 часа в с. Илия Р.Блъсков обл. Шумен  по ул. “Г.Димитров ” до дом № 3, жалбоподателят управлявал л.а.,  “Форд Фиеста ”, с рег. № В 0773 НХ .При проверка се установило, че водачът управлява л.а.,  “Форд Фиеста ”, с рег. № В 0773 НХ във връзка с чието използване    няма  сключен  действащ договор   задължителна  застраховка “гражданска отговорност на автомобилистите ”  за МПС което управлява , валиден към момента  на проверката, видно от стикер  валиден до 06.02.2013г    . 

  Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.315, ал.1, пр. последно т.1 от Кодекса за застраховането вр. чл. 249 т.1 от КЗ.

Актът е подписан от нарушителя като е посочил, че няма  възражения.

Впоследствие жалбоподателя    не се е възползвал от законното си право и  не е депозирал и допълнителни възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН .

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление  № 14-1729-000139/16.06.2014г год. на началник  РУП  към ОД на МВР – гр.Шумен, с което на К.Г.К. *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин лв/ лева на основание чл.315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховане.

 

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя М., св. М.   както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

Съгласно разпоредбата на чл.259, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховане всяко лице, което притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение е длъжно да сключи договор за застраховка “Гражданска отговорност”.

По делото не се спори относно обстоятелството, че жалбоподателя е управлявал процесния амвтомобил на посочената в АУАН дата  и, че на посочената дата и по време на проверката в 11,00, не е имал сключен  действащ договор   задължителна  застраховка “гражданска отговорност на автомобилистите ”  за МПС което управлява , валиден към момента  на проверката . Както става ясно от материалите по делото и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя    по време на проверката, жалбоподателят  не е представил полица  за сключена застраховка “Гражданска отговорност” актуална към датата и часа на проверката .

Съдът счита за ирелевантно към настоящото дело представеното  по делото копие на полица  за сключена застраховка “Гражданска отговорност”, издадена от Застрахователна компания “Уника ” АД . Видно от същото полицата е била сключена непосредствено след извършване на проверката и констатиране на нарушението- станало  на 19.05.14 в 11,00часа ,като  валидността й е с начален час, след часа на проверката, а именно от  15,00часа на 19.05.14г  .

Поради изложеното съдът намира, че жалбоподателят действително е осъществил от обективна и субективна страна посоченото в акта и в издаденото въз основа на него наказателно постановление, административно нарушение по чл.315, ал.1, пр. последно т.1 от Кодекса за застраховането вр. чл. 249 т.1 от КЗ..

 За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.315, ал.1, т.1 от КЗ предвижда глоба в размер от 400 до 600 лева за физическо лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата санкционна разпоредба, действал е законосъобразно, като се е съобразил и с разпоредбата на чл.27 от ЗАНН и е наложил наказание в размер на минимума, предвиден в посочената по-горе разпоредба, поради което  същото не може да бъде намалено  съобразно искането на жалбоподателя.

Поради всичко изложено по-горе съдът намира, че  наказателното постановление, предмет на обжалване по настоящото дело се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло. 

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 14-1729-000139/16.06.2014г год. на началник  РУП  към ОД на МВР – гр.Шумен, с което на К.Г.К. *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин лв/ лева на основание чл.315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховане, като правилно и законосъобразно.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: