Р Е Ш Е Н И Е

 

137/18.3.2015г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На осемнадесети март през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                          Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: М.Николаева

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №2434 по описа на ШРС за 2014 год. 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Х.М.Х., роден на *** ***, с ЕГН**********, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, женен, работещ, реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 17.09.2013 год. в гр.Шумен пред Районно управление „Социално осигуряване“ съзнателно се ползвал от неистински официални документи – удостоверение обр. УП-30 изх.№642 от 28.12.1996 год. и трудова книжка от 01.09.1984 год. на името на Х. М.Х., на които е бил предаден вид, че са издадени от Фирма за рудодобив „М.З.“ АД Бургас, Мина Росен – Бургас, като от него за самото им съставяне не може да се търси наказателна отговорност, като документите са били представени чрез лицето Д.Х.К., в качеството й на пълномощник и посредствен извършител, без последната да съзнава, че документите са неистински - престъпление по чл.316 от НК, във вр. с чл.308, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 2000 /две хиляди/ лева, като го оправдава по първоначално повдигнатото обвинение, че е извършил деянието и пред лицето Д.Х.К. и при условията на продължавано престъпление по смисъла на чл.26 от НК.

ПРИЗНАВА М.М.Х., родена на *** ***, с ЕГН**********, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, омъжена, работеща, неосъждана, ЗА ВИНОВНА в това, че на 17.09.2013 год. в гр.Шумен пред Районно управление „Социално осигуряване“ съзнателно се ползвал от неистински официални документи – удостоверение обр. УП-30 изх.№614 от 20.12.1996 год. и трудова книжка от 05.02.1988 год. на името на М.М.Х., на които е бил предаден вид, че са издадени от Фирма за рудодобив „М.З.“ АД Бургас, Мина Росен – Бургас, като от нея за самото им съставяне не може да се търси наказателна отговорност, като документите са били представени чрез лицето Д.Х.К., в качеството й на пълномощник и посредствен извършител, без последната да съзнава, че документите са неистински - престъпление по чл.316 от НК, във вр. с чл.308, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК Я ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и й НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 2000 /две хиляди/ лева, като я оправдава по първоначално повдигнатото обвинение, че е извършила деянието и пред лицето Д.Х.К. и при условията на продължавано престъпление по смисъла на чл.26 от НК.

            ОСЪЖДА Х.М.Х., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 66.90 лева /шестдесет и шест лева и деветдесет стотинки/, както и 5 лева  /пет лева/ такса за издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА М.М.Х., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 66.90 лева /шестдесет и шест лева и деветдесет стотинки/, както и 5 лева  /пет лева/ такса за издаване на изпълнителен лист.  

Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.  

                                                    

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: