Р Е Ш Е Н И Е

 

81/17.2.2015г.,   гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На деветнадесети януари 2015 година

В публично заседание в следния състав:                                                               Председател: Ивелина  Димова

Секретар: М.М.

 

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 2476/14г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Подадена е жалба от “О.Н. 64” ЕООД– гр.Търговище срещу Наказателно постановление №121632-F125971/29.10.2014г. на директора на офис Търговище при ТД на НАП- гр.Варна, с което на дружеството била наложена имуществена санкция в размер на 500 лв., на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.179, пр.1 от ЗДДС. Жалбоподателят излага доводи за маловажност на случая, поради което моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

В открито съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, изпраща представител, който поддържа жалбата. Представител на въззиваемата страна изразява становище за неоснователност на жалбата и моли същата да бъде оставена без уважение.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима.  Разгледана по същество, същата е неоснователна, по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: Дружеството-жалбоподател било регистрирано по ЗДДС. През периода 01.-14.08.2014г. същото не подало справка-декларация по чл.125, ал.1 от ЗДДС за данъчен период м.юли 2014г. Впоследствие от св.С.Г.А.-  старши инспектор по приходите към ТД на НАП-Варна, Офис Търговище била извършена проверка за спазване разпоредбата на чл.125 от ЗДДС от страна на дружеството, при която изложените обстоятелства били установени. Доколкото справка-декларация по чл.125, ал.1 от ЗДДС за данъчен период м.юли 2014г. не била подадена в законоустановения срок, а именно- до 14-о число включително на месеца, следващ данъчния период, за който се отнася, на 06.10.2014г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение на дружеството-жалбоподател за това, че не е подало в законоустановения срок справка- декларация по чл.125, ал.1 от ЗДДС за данъчен период м.юли 2014г. Актът бил съставен в отсъствието на надлежен представител на санкционираното лице; впоследствие бил предявен и подписан без възражения. Писмени такива не били депозирани и в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН. Въз основа на съставения акт на 29.10.2014г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на “О.Н. 64” ЕООД– гр.Търговище била наложена имуществена санкция в размер на 500 лева за неизпълнение на административно задължение по чл. 125, ал.1, във вр. с ал.5 от ЗДДС, извършено на 15.08.2014г.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства: от разпита на свидетелите С.Г.А., С.Й.Х. и М.П.И., както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Разпоредбата на чл.125, ал.1 от ЗДДС задължава регистрираните по този закон лица да подават справка- декларация за всеки данъчен период, въз основа на отчетните регистри по чл.124 от с.з., като ал.5 от същата норма определя срока за това- до 14-о число включително на месеца, следващ данъчния период, за който се отнасят. Дружеството-жалбоподател е било данъчно задължено лице по смисъла на чл.3 от ЗДДС, надлежно регистрирано по посочения закон (обстоятелство, което не се оспорва от страна на последното) и следователно е било длъжно да подаде справка-декларация по ЗДДС за данъчен период 01.07.2014г.-31.07.2014г. в установения за това срок. Безспорно е установено по делото, че санкционираното лице не е изпълнило задължението си да подаде справка-декларация за посочения данъчен период не само в законоустановения срок, но и изобщо.

  При това положение съдът намира, че дружеството-жалбоподател действително е осъществило неизпълнение на административно задължение по чл.125, ал.1 и ал.5 от ЗДДС, за което правилно и законосъобразно е санкционирано с процесното наказателно постановление.

При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения на нормите на ЗАНН, водещи до неговата отмяна.  Актът е съставен законосъобразно по реда на чл.40, ал.2 от ЗАНН в отсъствието на представител на нарушителя, тъй като след надлежна покана /получена на 03.09.2014г.-л.9/ не се е явил такъв. Санкцията също е определена правилно, на основание чл.179, пр.1 от ЗДДС, предвиждащ специално наказание за лице, което, като е длъжно, не подаде справка-декларацията по чл. 125, ал. 1, или не я подаде в предвидените срокове, какъвто е и процесният случай. Наказанието е определено в минималния размер, предвиден в закона, като са отчетени липсата на други подобни нарушения, както и тежестта на конкретното нарушение.

Не са налице основания случаят да бъде счетен за маловажен  по смисъла на чл.28 от ЗАНН. Процесното нарушение се изразява в неспазване на законоустановен срок за изпълнение на дадено административно задължение, без да е свързано с настъпването на дадени вредни последици. Нарушението, за което е санкциониран жалбоподателят също така не се отличава с по-малка тежест от типичните за този вид, а напротив- процесната справка-декларация не е била подадена не само в установения за това срок, но и изобщо, като от показанията на св.А. се установява, че и към момента на разглеждане на делото не е изяснено какви стойности е следвало да бъдат декларирани. В практиката си по сходни случаи ШАС трайно приема, че са налице основания случаят да бъде счетен за маловажен, когато съответното административно задължение е било изпълнено от санкционираното лице доброволно и по собствени подбуди, преди установяване по надлежния ред на факта на неизпълнението му и преди иницииране на административнонаказателното производство- обстоятелства, които в случая безспорно не са налице и следователно липсват условията за приложението на чл.28 от ЗАНН.

Предвид изложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло, а жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът  

Р Е Ш И :

 

Потвърждава изцяло Наказателно постановление №121632-F125971/29.10.2014г.  на директора на Офис Търговище  при ТД на НАП -Варна, с което на “О.Н. 64” ЕООД– гр.Търговище, ЕИК: 201108290, на основание чл.53 от ЗАНН, във вр. с 179, пр.1 от ЗДДС, е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 500 лв., като законосъобразно.

 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд по реда на АПК.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: