Р Е Ш Е Н И Е

 

640/8.12.2015г.

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на осми декември две хиляди и петнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

 

при участието на секретар В. С. и прокурор Янчева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 2098/2015 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 12.10.2015 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на С.И.С. – обвиняем по ДП № 174/2013 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на С.И.С. за извършено от него престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 174/2013 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: От месец октомври 2006 г.  обвиняемият С.И.С. бил правоспособен водач на МПС категории „В“ и „М“. На 07.02.2007 г. на същият било издадено СУМПС № 265328297 от сектор ПП при ОДМВР – Шумен. С това свидетелство С. удостоверявал правоспособността си когато управлявал МПС на територията на страната и извън нея. Скоро след придобиване на посоченото по-горе СУМПС, С.С. заживял трайно в Република Франция и за да придобие документ по френски образец, удостоверяващ правоспособността му да управлява МПС , същият предал на френските власти СУМПС №  265328297 от сектор ПП при ОДМВР – Шумен. През месец август на 2010 г. обвиняемият придобил категория „С“ за управление на МПС. За да получи от ОДМВР – Шумен СУМПС, което да отразява всички придобити категории, той трябвало да предаде на българските власти  издадено по-рано СУМПС № 265328297. Този документ вече не бил в негова фактическа власт, тъй като преди това го е бил предал на френските власти. За това на 30.07.2012 г. С. се явил в сектор ПП при ОДМВР Шумен и попълнил и представил в сектор ПП при ОДМВР Шумен декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи за самоличност и чл. 160 от ЗДвП, в която декларирал, че е изгубил СУМПС № 265328297 от сектор ПП при ОДМВР – Шумен. Декларацията била заведена в ОДМВР – Шумен сектор ПП с вх. № 11426/30.07.2012 г. Въз основа на тази декларация българските компетентни власти издали на С.С. СУМПС, който получил и започнал да го ползва. Междувременно френските власти изпратили в сектор ПП при ОДМВР Шумен свидетелството за управление на МПС № 265328297 издадено от сектор ПП при ОДМВР – Шумен на С.И.С..

 От така изложената фактическа обстановка е видно, че от обективна страна обвиняемият С.И.С. е осъществил състава на престъплението по чл. 313, ал. 1 от НК.

От субективна страна е налице пряк умисъл при осъществяване на деянието.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 3 година или „глоба“ от 100 до 300 лева.  

Деецът към момента на извършване на деянието не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на С.И.С. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия С.И.С..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

            ПРИЗНАВА   С.И.С. с ЕГН **********, р. на *** г. в гр. Търговище, адресна регистрация в гр. Шумен, ул. Сан Стефано № 69, ет. 1, ап. 2,  бълг. гр., неженен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 30.07.2012 г. в Шумен потвърдил неистина в писмена декларация като декларирал, че се СУМПС № 265328297, издадено му от ОД на МВР Шумен е изгубено, като тази декларация се подава по силата на закона по чл. 160 от ЗДвП пред орган на властта за удостоверяване на истинността на декларираните обстоятелства - престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок от днес  пред ШОС.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: