Р Е Ш Е Н И Е   

669/21.12.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На втори декември  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                  Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2248 по описа на ШРС за 2015г.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е  НП № 27-2704382 от 24.08.2015 г., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 вр. чл.415в, ал.1 от КТ на „Г. 2015“ ЕООД с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. „К. и М.“ № ** вх. А е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 250 лева за нарушение по чл.52 от ЗЗБУТ вр. чл.2, ал.1 от Наредба за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука” .

Дружеството жалбоподател, чрез управителя на „Г. 2015“ ЕООД с ЕИК ********* гр. Шумен, моли да бъде отменено наказателното постановление или да бъде намален размера на санкцията. В съдебно заседание, редовно призовани, не се явява  представител.

            Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата неоснователна, поради следните правни съображения: ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

 На 15.07.15г. била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от компетентни длъжностни лица към Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен  в обект  на  Г. 2015“ ЕООД с ЕИК ********* гр. Шумен- ЛОТ 5 „В. Преслав-Върбица“ от км.166+548,00 до км.180+232,00 изпълняван от „Г. 2015“ ЕООД с ЕИК ********* гр. Шумен, като на 27.07.2015 г били представени документи в Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен.

В хода на проверката било установено че, работодателят Г. 2015“ ЕООД с ЕИК ********* гр. Шумен при осъществяване на неговата дейност  не е изпълнил задължението си  във връзка с осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд с това, че е допуснал до работа  на обекта ЛОТ 5 „В. Преслав-Върбица“ от км.166+548,00 до км.180+232,00, на 28.05.2015г  без да е застраховал за риска „трудова злополука“ лицето К.Е.Б. ЕГН ********** изпълняващ длъжност „строителен работник“, като на дата 15.07.2015г лицето  извършва СМР на обекта .

Резултатите от проверката са обективирани в Протокол за извършена проверка, приложен по делото. В същият на основание чл. 403а ал.1 от КТ са дадени предписания в т.3 работодателят да застрахова за риска „трудова злополука“ работниците и служителите  преди допускането им  до работа.

За констатираното нарушение на 28.07.2015. е съставен акт за установяване на административно нарушение № 27-2704382, като актосъставителя е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.52 от ЗЗБУТ вр. чл.2, ал.1 от Наредба за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”.

Актът е бил съставен в присъствие на пълномощник на дружеството-нарушител, като са отразени възражения, че нарушението е било отстранено на 27.07.15г. Впоследствие, жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

 Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление  № 27-2704382 от 24.08.2015 г., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 вр. чл.415в, ал.1 от КТ на „Г. 2015“ ЕООД с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. „К. и М.“ № ** вх. А е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 250 лева за нарушение по чл.52 от ЗЗБУТ вр. чл.2, ал.1 от Наредба за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”.

Така установената фактическа обстановка се установява от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетеля по акта - свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта. При така установената фактическа обстановка съдът приема следното: От събрания по делото доказателствен материал безспорно се установява, че дружеството - жалбоподател се явява работодател по смисъла на параграф 1, т.1 от ДР на КТ.

Безспорно е също, че в това си качество дружеството  е нарушило разпоредбите на чл.52 от ЗЗУБТ вр. чл.2, ал.1 от Наредбата за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”, тъй като на 28.05.2015г. не изпълнило задължението си да застрахова работещия в обекта лицето К.Е.Б. ЕГН ********** изпълняващ длъжност „строителен работник“, за риска „трудова злополука”.

 Съгласно  нормата чл.52 от ЗЗБУТ, работещите, които извършват работа, при която съществува опасност за живота и здравето им, се застраховат задължително за риска "трудова злополука" за сметка на работодателя при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет. Разпоредбата на чл. 2, ал.1 от Наредбата за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука” регламентира, че на задължително застраховане подлежат работниците и служителите, които извършват работа в основната и спомагателната дейност на предприятия, принадлежащи към икономическа дейност с трудов травматизъм, равен или по-висок от средния за страната. Съгласно Заповед № РД 01-702 от 03.10.2014г  на МТСП за определяне Коефициент на трудов трав­матизъм по икономически дейности за прилагане през 2015 г, за икономическата дейност „строителство на съоръжения“ е определен коефициент Ктт =2,04, който е по висок от  средния коефициент за страната за 2015 Ктт = 0.68. Предметът на икономическа дейност на дружеството - жалбоподател попада именно в тази категория, респ. и под действието на горната заповед, поради което същото задължително е следвало да застрахова работника за риска трудова злополука.

С бездействието си дружеството е извършило вмененото му нарушение по чл. 52 ал.1 от ЗЗУБТ вр. чл.2, ал.1 от Наредбата за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука” и е осъществило административно наказателния състав на чл.413, ал.2 от КТ, съгласно който работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

 С оглед обстоятелствата, че на 27.07.2015г. дружеството е отстранило своевременно установеното нарушение, като е сключило договор за задължителна застраховка „трудова злополука” и от нарушението не са произтекли вредни последици, АНО правилно е заключил, че в случая е приложим привилегирования състав на чл.415в, ал.1 от КТ, съгласно който за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му по реда, предвиден в този кодекс, и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 50 до 100 лв. В тези законови рамки, наложеното на дружеството наказание имуществена санкция в размер на 250 лева по вид се явява правилно определено.

Съдът  споделя мотива изложен от представителя на АНО, обосноваващ размера на санкцията над средния-250лв. поради факта, че  икономическата дейност -строителство е с висок травматизъм.  За да сподели становището на АНО, съдът отчете и факта, че  лицето   което не е било застраховано  за риска „трудова злополука“  работи  в обекта от 28.05.2015г,  т.е. до датата на сключване на застраховка 24.07.2015г. е налице доста дълъг срок без застраховка. Освен това в хода на проверката  са били  установени и други нарушения, което се установява от протокола за извършената проверка. Поради всичко гореизложено, настоящият състав намира, че определената санкция от административно наказващият орган  250  лева, въпреки, че извършеното е за първи път, е правилно определена  по размер и именно така може  да изпълни целите на закона. С оглед на гореизложеното, и след като при извършената цялостна служебна проверка на атакуваното НП не се констатираха нарушения, имащи характера на съществени такива и представляващи основание за неговата отмяна, на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р   Е   Ш   И   :

            ПОТВЪРЖДАВА НП № 27-2704382 от 24.08.2015 г., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 вр. чл.415в, ал.1 от КТ на „Г. 2015“ ЕООД с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. „К. и М.“ № ** вх. А е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 250 лева за нарушение по чл.52 от ЗЗБУТ вр. чл.2, ал.1 от Наредба за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”.

Решението подлежи на обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: