П Р И С Ъ Д А

                                                                          2/14.1.2015г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На четиринадесети януари две хиляди и петнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев

                                                                        Съдебни заседатели: 1. Кр. К., 2. П. Л.

Секретар Ф. А.

Прокурор В. Колев

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 2173 по описа за 2014г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Л.Х.Р., с ЕГН ********** роден на *** ***, български гражданин, средно образование, женен, не работи, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че в периода от началото на 2010г. до края на 2012г. в гр. Шумен, при условията на продължавано престъпление и в съучастие като извършител с И.В.Ш. и Г.Ш.Ш. /помагачи/, отнел чужди движими вещи – 2 бр. камини „Металик“, 1 бр. камина „Хит“, 3 бр. лири и 1 бр. готварска печка, всичко на обща стойност 779,99 лв., от владението на Д.Ж.М. ***, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, като за целта използвал МПС, поради което и на основание чл.195 ал.1 т 4 от НК, във вр. с чл. 194 ал.1 от НК, във вр. с чл. 20 ал.2 от НК, във вр. с чл. 26 ал.1 от НК и чл.55 ал.1 т.1 от НК  ГО ОСЪЖДА НА 7 /седем/ месеца “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

             На основание чл.66 ал.1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание “лишаване от свобода” на Л.Х.Р. за срок от 3 /три/ години, считано от влизането на присъдата в сила.  

ПРИЗНАВА подсъдимия И.В.Ш., с ЕГН ********** роден на *** ***, български гражданин, с основно  образование, женен, не работи, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че в периода от началото на 2010г. до края на 2012г. в гр. Шумен, при условията на продължавано престъпление и в съучастие като помагач с Г.Ш.Ш. /помагач/ и Л.Х.Р. /извършител/, умишлено улеснил Л.Х.Р. *** да отнеме, чрез използване на неустановено МПС, чужди движими вещи – 2 бр. камини „Металик“, 1 бр. камина „Хит“, 3 бр. лири и 1 бр. готварска печка, всичко на обща стойност 779,99 лв., от владението на Д.Ж.М. ***, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл.195 ал.1 т 4 от НК, във вр. с чл. 194 ал.1 от НК, във вр. с чл. 20 ал.4 от НК, във вр. с чл. 26 ал.1 от НК и чл.55 ал.1 т.1 от НК  ГО ОСЪЖДА НА 5 /пет/ месеца “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

            На основание чл.66 ал.1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание “лишаване от свобода” на И.В.Ш. за срок от 3 /три/ години, считано от влизането на присъдата в сила. 

ПРИЗНАВА подсъдимата Г.Ш.Ш., с ЕГН ********** родена на *** ***, български гражданин, с основно  образование, омъжена, работи, неосъждана, ЗА ВИНОВНА В ТОВА, че в периода от началото на 2010г. до края на 2012г. в гр. Шумен, при условията на продължавано престъпление и в съучастие като помагач с И.В.Ш. /помагач/ и Л.Х.Р. /извършител/, умишлено улеснила Л.Х.Р. *** да отнеме, чрез използване на неустановено МПС, чужди движими вещи – 2 бр. камини „Металик“, 1 бр. камина „Хит“, 3 бр. лири и 1 бр. готварска печка, всичко на обща стойност 779,99 лв., от владението на Д.Ж.М. ***, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл.195 ал.1 т 4 от НК, във вр. с чл. 194 ал.1 от НК, във вр. с чл. 20 ал.4 от НК, във вр. с чл. 26 ал.1 от НК и чл.55 ал.1 т.1 от НК  Я ОСЪЖДА НА 5 /пет/ месеца “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

На основание чл.66 ал.1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание “лишаване от свобода” на Г.Ш.Ш. за срок от 3 /три/ години, считано от влизането на присъдата в сила. 

             ОСЪЖДА подсъдимият Л.Х.Р., ЕГН ********** да заплати на гражданския ищец „Метал Инвест“ ООД, ЕИК 127560565 представлявано от Д.Ж.М. ЕГН ********** сумата от 779.99 лв. /седемстотин седемдесет и девет лева и деветдесет и девет стотинки/, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършеното от подсъдимия престъпление по чл.195, ал.1 т.4 от НК във вр. чл.194, ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деянието – 31.12.2012г. до окончателното й изплащане, като уважен изцяло граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство. 

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подсъдимият Л.Х.Р., ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на  50.00 /петдесет лева/.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия Л.Х.Р. ЕГН ********** да заплати в полза на гражданския ищец „Метал Инвест“ ООД, ЕИК 127560565 представлявано от Д.Ж.М. ЕГН ********** сумата от 200лв /двеста лева/, представляваща направени разноски за адвокатско възнаграждение.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия Л.Х.Р. ЕГН ********** да заплати в полза на ОД МВР - Шумен направените деловодни разноски в досъдебното производство в размер на 13,34 лв. /тринадесет лева и тридесет и четири стотинки/ и 5 /пет/ лева такса при издаване на изпълнителен лист.

              На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия И.В.Ш., ЕГН ********** да заплати в полза на ОД МВР - Шумен направените деловодни разноски в досъдебното производство в размер на 13,33 /тринадесет лева и тридесет и три стотинки/ и 5 /пет/ лева такса при издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимата Г.Ш.Ш., ЕГН ********** да заплати в полза на ОД МВР - Шумен направените деловодни разноски в досъдебното производство в размер на 13,33 /тринадесет лева и тридесет и три стотинки/ и 5 /пет/ лева такса при издаване на изпълнителен лист.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Районен  съдия:

 

Съдебни заседатели: 1.  

    2.