П Р О Т О К О Л

 

242/21.12.2015г.

2015 год.

 

 

гр. Шумен

Шуменски районен съд

 

 

Дванадесети състав

На двадесет и първи декември

две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

 

Председател:

Ив. Димова

 

 

Членове:

 

 

 

Съдебни заседатели:

 

 

 

 

 

Секретар: М. М.

Прокурор: Е. Янчева

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

НОХ дело № 2657 по описа за 2015 год.

На именното повикване в 14.30 часа се явиха:

 

            Съдът снема самоличността на обвиняемия, както следва:

            Г.Д.И. – р. на *** ***, със средно  сп. обр., неженен, работещ, неосъждан, с пост. адрес:***. П. № 14 и настоящ адрес:***, ЕГН **********

Съдът, след като изслуша страните по така постигнатото споразумение и се увери, че същото не противоречи на морала и закона, счита, че следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

Водим от горното и на основание чл. 382 от НПК, във вр. с чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 2657/2015 г. по описа на ШРС, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият Г.Д.И. в периода от 08.02.2015 г. до 15.02.2015 г. в с. Васил Друмев и в с. Велино в условията на продължавано престъпление и в съучастие като помагач с неизвестно по досъдебното производство лице /извършител/ умишлено улеснил извършването на измама по отношение на няколко лица, а именно, по отношение на Д.Н.Р. като получил от нея и отнесъл на указаното от извършителя място сумата от 1800 лв., която сума пострадалата предала вследствие на възбуденото и поддържано у нея заблуждение от извършителя, че предаването на парите е необходимо за оказване на медицинска помощ на дъщеря й и по отношение на Х.Р.И. и Б.И.И., като получил от тях с цел да отнесе на указано от извършителя място сумата от 3900 лв., която сума пострадалите предали вследствие на възбуденото и поддържано у тях заблуждение от извършителя, че предаването на парите е необходимо за оказване на медицинска помощ на дъщеря им – престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 4 от НК, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено виновно, при пряк умисъл.

За гореописаното деяние на основание чл. 209, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 4 от НК, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се налага наказание “лишаване от свобода” за срок от ШЕСТ месеца.

На осн. чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На осн. чл. 59, ал. 2 от НК, вр. чл. 59, ал. 1, т. 1 от НК приспада времето, през което обвиняемият Г.Д.И. е бил задържан на осн. чл. 72, ал. 1 от ЗМВР със Заповед за задържане на лице рег. № 35/16.02.2015 г.

 

С деянието са причинени съставомерни имуществени вреди, които са възстановени /постановление от 16.09.2015 г. и разписка от 09.12.2015 г., приложени по ДП № 170/2015 г. по описа на РУ гр. Шумен на стр. 115 и стр. 120/.

 

По делото няма направени разноски.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 2657/2015 г. по описа на ШРС и частично ДП № 170/2015 г. по описа на РУ гр. Шумен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

            На осн. чл. 382, ал. 10 от НПК да се съобщи на пострадалите лица, че по делото е одобрено споразумение, като им се укаже, че може да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

 

Съдът, като съобрази, че с определение е одобрено споразумение, с което се прекратява наказателното производство по НОХД № 2657/2015 г. по описа на ШРС, с което е наложено наказание “лишаване от свобода” на обвиняемия Г.Д.И., за извършено от него престъпление и като взе предвид степента на обществената опасност на деянието и дееца, счита, че са налице предпоставките за отмяна на взетата мярка за неотклонение “подписка”.

Водим от горното и на основание чл. 309, ал. 2 от НПК, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия Г.Д.И., ЕГН ********** – “подписка”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес пред ШОС.  

                                                           

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Съдът констатира, че в хода на ДП № 170/2015 г. по описа на РУ гр. Шумен, с постановление от 16.02.2015 г. на ШРП, на обвиняемия Г.Д.И. е била наложена мярка на основание чл. 68, ал. 1 от НПК – „Забрана за напускане пределите на страната“. Тъй като производството по настоящото НОХД № 2657/2015 г. приключи със споразумение, влязло в законна сила на 21.12.2015 г., с което обвиняемия Г.Д.И. е признат за виновен и му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, съдът намира, че са отпаднали основанията за така наложената забрана.

Водим от горното и на основание чл. 68, ал. 6 от НПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ОТМЕНЯ наложената на основание чл. 68, ал. 1 от НПК по отношение на обвиняемия Г.Д.И., ЕГН **********, забрана за напускане пределите на РБългария.

Настоящото определение подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес пред ШОС.

За отпадналата забрана да се уведомят граничните контролно-пропусквателни пунктове, чрез изпращане на препис от определението до РУ гр. Шумен.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

           

            ВРЪЩА на Районна прокуратура Шумен ДП № 170/2015 г. по описа на РУ гр. Шумен

           

            Заседанието приключи в 14.45 часа.

Протоколът – изготвен в съдебно заседание.

 

СЕКРЕТАР:                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: