Мотиви към присъда по НОХД № 2387 по описа за 2014г. на ШРС

 

            Подсъдимият Й.В.Й. е предаден на съд по обвинение за престъпление по  чл.183,ал.1 от НК, за това, че за времето от месец декември 2010г. до месец октомври 2014г., включително в гр. Шумен, след като бил осъден с решение по гр. д. № 192/2007г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав, влязло в законна сила на 27.07.2007г., да издържа свой низходящ – дъщеря си Д.Й.В., с ЕГН **********, съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски, а именно 47 месечни вноски по 30 лева всяка или общо 1 410 лева. 

             В съдебно заседание, представителят на ШРП поддържа повдигнатото обвинение и предлага на съда, предвид изплащане на сумата по обвинителния акт на основание чл.183,ал.3 от НК да не го наказва.       

Подсъдимият Й.Й. дава обяснения, в които сочи като причина за неплащането, обстоятелството, че първоначално с бившата си съпруга са се били разбрали да не се плаща издръжка, тъй като другото им дете живеело при него, но след като започнало делото и разбрал, че трябва да плаща за дъщеря си, направил всичко възможно да изплати всички вноски. В последната си дума подс. Й. съжаява, че се е стигнало до тук. 

            След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установена следната фактическа обстановка: Подсъдимият Й.В.Й. и свидетелката А.Б.Й. били бивши съпрузи. От брака си имали две деца, като малкото  – дъщерята Д., била родена на ***г. След прекратяване на сключения между съпрузите, брак, упражняването на родителските права върху непълнолетната, родена по време на брака, дъщеря било предоставено на майката. По силата на Решение № 321 по гр. д. № 192/2007г. по описа на РС гр. Велики Преслав, влязло в законна сила на 27.07.2007г., размерът на дължимата от подсъдимия Й. издръжка бил определен по отношение на свидетелката Д.Й.В. в размер на 30 лева месечно, считано от 27.07.2007г. до настъпване на законови предпоставки, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

            След като бившите съпрузи се разделили, грижите за Д.В. били изцяло поети от майката – свидетелката А.Й., а големият син – роден по време на брака – В. В. известно време след развода заживял при баща си в гр. Велики Преслав. За времето, през което свид. В. Й.В. живеел при бища си – подс. Й.Й.  и докато навърши пълнолетие, последния не плащал издръжката за дъщеря си – Д. – така се били разбрали със свид. А.Й.. След навършването на пълнолетие на В. В. – на 05.12.2010г., свидетелката Й. решила, че е редно бившия й съпруг да започне да плаща издръжка за непълнолетната дъщеря – свидетелката Д.Й.В., поради което заявила претенцията си за неплатена издръжка за нея от м. 12.2010г. до м.10.2014г. с жалба до ШРП.

Към датата на приключване на досъдебното производство, подсъдимият Й. дължал общо 1 410 лева за неизплатените от него месечни издръжки за свид. Д.В.. В хода на съдебното следствие бяха представени два платежни документа – единия от 10.12.2014г. за изплатена от подсъдимия сума в размер на 360 лева по сметка на А.Б.Й. и втория от 08.01.2015г. за изплатена сума в размер на 1 050 лева по повод неизплатените месечни издръжки за Д..

            Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на обясненията на подсъдимия Й.Й., показанията на свидетелката А.Й., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК, писмени доказателства по делото, като всички те са безпротиворечиви и взаимно допълващи се и обосновават решението на съда по следните правни съображения:

            Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото, намира, че с горното деяние, подсъдимият Й.В.Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по НК, поради следното:

-                     Обект на престъплението са обществените отношения, осигуряващи изпълнение на задълженията на посочени от закона, лица да доставят средства за съществуване на нуждаещите се, които са нетрудоспособни и не могат да се издържат от собствено имущество;

-                     От обективна страна – подсъдимият, чрез своето бездействие не е изпълнил задължението си да заплаща издръжка на своя низходящ по силата на съдебно решение, с което е бил осъден да го издържа на месечни вноски с определен размер, като неизпълнението на това задължение е в размер на повече от две месечни вноски – четиридесет и седем месечни вноски;

-                     Субект на престъплението е пълнолетно вменяемо лице, което е било осъдено да издържа свой низходящ;

-                     От субективна страна престъплението е извършено виновно от подсъдимият, с пряк умисъл – предвиждал е неплащане на дължимите издръжки в размер на повече от две месечни вноски и пряко го е целял.

Квалификацията на деянието е налична по чл.183,ал.3 от НК предвид обстоятелството, че деецът е изплатил общата дължима от него, сума преди постановяване на присъдата па настоящото дело и не се установиха настъпили други вредни последици, поради което съда НЕ ГО НАКАЗА.

Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: