Мотиви към присъда по НОХД № 2477 по описа за 2014г. на ШРС

 

            На 17.12.2014г. от Шуменска районна прокуратура е внесен в РС – гр. Шумен обвинителен акт по ПД №127/2014г., по който на 17.12.2014г. е образувано производство пред първа инстанция срещу М.П.Д.,***, с ЕГН **********, за извършено от него престъпление от общ характер по чл.183 ал.1 от НК. В диспозитивната част на обвинителния акт е посочено: че през периода от 10.12.2013г. до 10.04.2014г. в гр. Шумен, след като е бил осъден с Решение № 897/21.11.2013г. по гр. Дело № 1277/2013г. по описа на ШРС да издържа свой низходящ – дъщеря си А. М.Д. род. на ***г. съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две вноски, а именно – 5 месечни вноски на обща стойност 500 лв. - престъпление по чл.183 ал.1 от НК;

В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа така възведеното обвинение и предлага на съда да наложи на подсъдимата наказание “пробация” с приложението на първите две мерки за срок от 8 месеца с периодичност два пъти седмично. Подсъдимия заявява, че е съгласен да му се наложи наказание пробация, така като е поискана от страна на прокуратурата. В последната си дума заявява, че в най скоро време ще положи усилия да заплати процесната сума.

            Разпитан в хода на съдебното следствие подсъдимият  се признава за виновен в извършването на посоченото в обвинителния акт деяние, като отказва да дава други обяснения.

            След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа страна следното: Подсъдимия М.П.Д. и свидетелката Н.Б. С. са бивши съпрузи. От съвместния си съпружески живот имат родено едно дете – А. М.Д., родена на ***г.

С Решение № 897/21.11.2013г. по гр. Дело № 1277 по описа за 2013г. на ШРС, влязло в законна сила на 21.11.2013г. е одобрено писмено споразумение по чл. 51 от СК по силата на което подсъдимия е осъден да изплаща месечна издръжка на малолетното си дете А. М.Д. ЕГН ********** чрез неговата майка и законна представителка Н.Б. С. в размер на 100 / сто/ лева месечно, платими на 10 число на текущия месец.

На 10.12.2013г. подсъдимия Д. преустановил изпълнението на алиментното си задължение, като за периода от 10.12.2013г. до 10.04.2014г. дължал 5 /пет/ месечни вноски по 100 лв. за детето си А. Д., на стойност 500 лв.

            Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на обясненията на подсъдимия дадени в хода на съдебното следствие, показанията на разпитания в с.з. свидетел – Н. С., както и от приетите в съдебно заседание и присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства по делото, като всички доказателства по делото са безпротиворечиви и взаимно допълващи се и обосновават решението на съда по следните правни съображения:

            Съдът като прецени всички доказателства, релевантни за делото съгласно чл.14 от НПК поотделно и в тяхната съвкупност, приема, че с горното деяние подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.183 ал.1 от НК, защото:

            * обект на престъплението са обществените отношения, осигуряващи изпълнение на задълженията на посочени от закона лица да доставят средства за съществуване на нуждаещите се, които са нетрудоспособни и не могат да се издържат от собственото си имущество;

            * от обективна страна подсъдимият чрез своето бездействие не е изпълнил задължението си да заплаща издръжка на свой низходящ по силата на влязло в сила съдебно решения, с което е бил осъден да ги издържа на месечни вноски в определен размер, като неизпълнението на това задължение е в размер на повече от две месечни вноски;

            * субект на престъплението е пълнолетно вменяемо лице, което е било осъдено да издържа свой низходящи;

            * от субективна страна престъплението е извършено от подсъдимия с пряк умисъл - той е предвиждал неизбежното неплащане на издръжката в размер на повече от две месечни вноски и пряко я е целял.

            Като причина за извършване на престъплението следва да се отбележи неотговорното отношение на подсъдимия към задълженията му като родител.

            При определянето на наказанието съдът прецени: степента на обществената опасност на конкретното деяние, която съдът преценява като висока с оглед значителния срок и размер на неиздължението; степента на обществена опасност на дееца - от данните за личността му не може да се направи извод, че той е личност с висока степен на обществена опасност; както и подбудите за извършване на престъплението и констатира следните обстоятелства от значение за отговорността на подс. Д.:

            * смекчаващите вината обстоятелства -  прави самопризнания;

            * отегчаващи вината обстоятелства – има възможност да изплаща издръжката, но не го прави доброволно, а чрез съдебен изпълнител.

Гореизложените обстоятелства мотивираха съда да приеме, че целите на наказанието посочени в чл.36 от НК могат да бъдат постигнати и като то бъде определено при наличие на констатираните по-горе смекчаващи отговорността обстоятелства: За престъплението по чл.183 ал.1 от НК е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една години или "пробация”. Въз основа на гореизложеното, както и предвид факта, че подсъдимият работи, съдът намира, че е справедливо да определи наказанието пробация включващо следните пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от осем месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни срещи с пробационен служител за срок от осем месеца. Определеният размер на това наказание, съдът намира за справедлив и съответстващ на тежестта, обществената опасност и моралната укоримост на престъплението и подходящи да повлияят поправително и превъзпитателно към спазване на законите и добрите нрави от страна на осъдения, а освен това съдът счита, че така определеното наказание ще въздейства предупредително върху него и ще и се отнеме възможността да върши и други престъпления, а освен това ще въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

            По този начин  и  с това наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

            Водим от  горното съдът постанови присъдата си.

                                                                                                            Районен съдия: