Мотиви към Решение по НАХД № 2429/2015г.

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на С.Д.С. – обвиняем по ДП № 658/2015г. по описа на РУ гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.191,ал.1 от НК, предвиждащ наказание до две години “лишаване от свобода” или „пробация“, както и „обществено порицание“, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност, с деянието не са били причинени имуществени вреди и не са налице отрицателните предпоставки за приложението на чл.78а,ал.7 НК..      

В съдебно заседание, обвиняемият, редовно призован не се явява. ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 658/2015 г. по описа на РУ гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият С.Д.С. живеел заедно с родителите си в с. Ивански, обл. Шумен. През месец октомври на 2014г. обвиняемият се запознал в социалната мрежа „Фейсбук“ с непълнолетната М.П.Д. – родена на ***г., която живеела в с. Каблешково. През месец декември 2014г. обвиняемият С. се срещнал със свидетелката М.Д., като посетил с. Каблешково. В края на декември 2014г., обвиняемият С. отвел свид. Д. по нейно желание в с. Ивански с цел да заживеят на семейни начала.  Обв. С. отвел свид. Д. в дома на своите родители. След намесата на служители на РУ Шумен, свид. М.Д. била върната в дома на родителите й. На 03.01.2015г. в телефонен разговор с обвиняемия, свид. Д. отново исказа желанието си да заживее с него на семейни начала. Обвиняемият с личния си автомобил довел непълнолетната свид. М.Д. в дома на своите родители в с. Ивански с намерението да заживеят на семейни начала. В хода на разследването се установило, че обвиняемият е знаел, че свид. М.Д. няма навършени 16 години, но въпреки това заживял с нея на семейни начала.    

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемият не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият С.Д.С., като пълнолетно лице заживявайки съпружески от 03.01.2015г. с лице ненавършило 16 годишна възраст – М.Д., без граждански брак е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.191,ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия С. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                     за престъплението, което е умишлено е предвидено “лишаване от свобода” до две години или “пробация”, както и “обществено порицание”;

-                     деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-         с деянието не са били причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемия, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца  – с чисто съдебно минало, неженен, със средно образование, неработещ, т.е. налице са  много добри данни за неговата личност. За да определи наказанието, съдът отчете пълното  самопризнание на обвиняемия в хода на досъдебното производство, както и желанието и на двамата да сключат граждански брак, като намира, че наложената санкция следва да е в размер на предвиденият минимум. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на него, така и на останалите членове на обществото.

 

В този смисъл съдът се произнесе с решението си.  

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: