Р Е Ш Е Н И Е

 

  12.05.2015 год.,            Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд                                                                       седми  състав

На 07 (седми) май                                                                          Година 2015

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3025 по описа за 2014 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

            В исковата си молба, ищецът С.П.Н. твърди, че с ответницата В.И.Н. са съпрузи от 23.06.1995 г. От брака си нямали родени деца. Преди повече от година и половина, двамата се разделили и оттогава не поддържали никаква връзка помежду си. Моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася по въпроса за вината; да му бъде предоставено ползването на семейното жилище; ответницата да запази фамилното име – Н.; не предявява претенция за издръжка между бивши съпрузи, както и за деловодни разноски.

            Ответницата не излага становище по предявения иск.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 23.06.1995 г., когато с акт № *** г. на Община Шумен сключват граждански брак. От брака си нямат родени деца. Разпитаният в съдебно заседание свидетел Н. Н. /брат на ищеца/ излага, че през последните години на съвместното им съжителство, между съпрузите често възниквали скандали, като преди около две години същите се разделили. Ответницата напуснала семейното жилище и града, като оттогава връзката между тях била прекъсната окончателно.

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа ненормално протичане на брачните отношения между страните, свързано с продължителното отсъствие на ответницата, което не може да бъде преодоляно. Проява на същото е фактическата раздяла между тях отпреди около две години. Предвид изложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му предявява единствено ищецът. Установи се по делото, а и не се спори, че съпрузите са живели съвместно в собствена апартамент, находящ се в гр. Шумен, ул. „***” № 47, вх. В, ет. 3, ап. 5. Доказа се по делото, че то се обитава от ищеца, а ответницата го е напуснала. Предвид изложеното, съдът счита, че семейното жилище следва да се предостави за ползване на ищеца, като констатира, че ответницата го е напуснала.

            Тъй като не е налице искане от ответницата за възстановяване на предбрачното фамилно име, същата следва да запази фамилията Н..

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасяне по въпроса за вината, разноските следва да останат в тежест страните, така както са направени.

            Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 23.06.1995 г. с акт № *** г. на Община Шумен между С.П.Н. с ЕГН **********, с постоянен адрес *** и В.И.Н. с ЕГН **********, с постоянен адрес ***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище – апартамент, находящ се в гр. Шумен, ул. „***” № 47, вх. В, ет. 3, ап. 5, на С.  П.Н., като констатира, че В.И.Н. го е напуснала.

            В.И.Н. ЗАПАЗВА фамилното име Н..

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 (тридесет) лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА С.  П.Н. да заплати по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА В.И.Н. да заплати по сметка на ШРС 15,00 (петнадесет) лв., представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

           

                В тежест на С.  П.Н. остават направените по делото разноски в размер на 25,00 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

                  Районен съдия: