Р Е Ш Е Н И Е

 

307/17.4.2015г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и шести март през две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                                                                                        Районен съдия: Бистра Бойн

            при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 3058 по описа за 2014г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Гр.д.№3058/2014г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл.127 ал.2 и чл.143 ал.1 от СК от И.С.И. ***, в качеството й на майка на малолетното дете А. С. А. срещу С.А.С. ***. Ищецът иска предоставяне на упражняването на родителски права по отношение на детето на нея, определяне на местоживеенето му при нея, първоначално определяне на издръжка в размер на 200 лева месечно от датата на влизане в сила на съдебното решение. Да бъде определен режим на лични контакти с бащата, както следва: всяка първа и трета събота и неделя на месеца от 10 ч. в събота до 17 ч. в неделя, без да е уточнено дали с преспиване и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

            Ответникът, е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл. 131 от ГПК. Предявява насрещен иск с правна квалификация чл.127 ал.2 от СК и чл.143 ал.1 от СК за упражняване на родителски права, местоживеене на детето и първоначално определяне на издръжка в размер на 120 лева месечно от датата на влизане в сила на решението. Да бъде определен режим на лични контакти на майката с детето, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9 ч. до 18 ч. без преспиване, тридесет дни през лятото когато бащата не е в платен годишен отпуск и по 5 дни през зимната и пролетна ваканция. При условията на евентуалност и при уважаване на исковата молба на ищеца, моли да бъде определен по-разширен режим на лични контакти. Ищецът по първоначалния иск е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Оспорва исковете на ответника.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: От съжителство си страните имат родено едно дете –малолетно към момента- А., роден на ***г., видно от приложеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №*** на Община Ш.. Към настоящия момент родителите не живеят заедно, като след раздялата им през юли 2014г. детето живее при бащата. Отглежда се с помощта на своите баба и дядо по бащина линия в едно домакинство и не посещава задължителна предучилищна подготовка. Майката полага труд по трудово правоотношение в гр. Р. като “сервитьор” срещу трудово възнаграждение 400лв. на пълно работно време. Бащата работи като управител на собствена фирма с трудово възнаграждение към средното за страната. Преди и след раздялата между страните, детето получава всички необходими грижи и между него и родителите съществува изградена силна емоционална връзка.

            От правна страна, съдът намира следното: С настоящия иск се цели да се разреши спор относно упражняването на родителските права цялостно, а не досежно конкретно право по отношение на детето, между страни, които не са в брак и не живеят заедно, като правното основание на иска се съдържа в чл.127 ал.2 от СК. Трайната фактическа раздяла между страните, налага разрешаването на въпроса досежно концентрацията на родителските функции у единия родител, и личните отношения на детето с другия родител.

            При установяване на горната фактическа обстановка, съдът съобрази, че бяха разпитани свидетели от страна на ищеца и от страна на ответника, чиито показания не са противоречиви, поради което следва да се кредитират като достоверни. Но показанията не подкрепят някои от фактите, изложени в исковата молба, касателно наличието на тормоз и заплахи спрямо ищеца от страна на бащата, както и нежелание за отглеждане на детето, поради други приоритети от страна на майката. Показанията на свидетелите допринасят за изясняване на фактическата обстановка по делото, понеже житейски обосновано свидетелите в роднински връзки са преки наблюдатели на семейния живот на страните.

             По отношение на детето А., с оглед на събраните доказателства съдът смята, че изцяло в полза на детето е упражняването на родителските права да бъде предоставено на майката. Към настоящия момент детето не живее при нея, но съществуващата емоционална връзка не е била прекъсната. Майката разполага с жилище с добри условия и в близост на учебно заведение, като детето ще се оглежда и с помощта на неговата баба по майчина линия, като помощта на трети лица, следва да  бъде отчетена, съгласно практиката на ВКС. Видно от социалните доклади на Дирекция “СП”-гр.Ш. и двамата родители имат морални качества, желание и материалната възможност, както и битови условия да полагат грижи за Росица. Съдът намира, че двете страни имат родителския капацитет за отглеждане и възпитаване на дете. При решаване на този искова претенция, съдът съобрази задължителните указания на Постановление №1 от 1974г. и счита, че полът на детето и възрастта му дават възможност за пълноценно отглеждане от майката, доколкото в практиката се приема, че тя е пригодна да възпитава деца от мъжки пол. Не се установиха твърденията, че детето би се отглеждало в лоши жилищни условия и при неподходящо работно време на майката, посочени в насрещния иск. С оглед на всичко изложено, съдът намира, че предоставянето на упражняването на родителските права на майката е изцяло в интерес на детето.

           Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режима на лични контакти на детето с другия родител. На бащата, следва да бъде определен подходящ режим на лични контакти, който следва да бъде разширен с цел успешно създаване на чувството на стабилност и сигурност и запазване на емоционалната връзка между баща и син, както следва- всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца, от 09:00ч. до 18:00ч., с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, по пет дни в началото на зимната и пролетната ваканция, които са нормативно установени, денят на Коледа и Великден и за рождения ден на бащата от 10.00 сутринта до 20.00 вечерта.

            Досежно издръжката на детето: И двете страни са ангажирали доказателства за реализираните от тях месечни доходи. Съдът като съобрази горните обстоятелства, потребностите на детето, обусловени от неговата възраст, материалните възможности на родителите им, липсата на сочени други алиментни задължения, намира, че на детето А. следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 200 лева, от които 120 лева следва да заплаща бащата, а останалите 80 да се заплащат от майката, върху когото лежи и непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето. Така определеният размер на издръжката се дължи считано от влизане на настоящото решение в законна сила, понеже детето живее при баща си, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК на ищеца следва да се присъдят деловодни разноски /адвокатски хонорар и платена държавна такса и др./, съобразно списъка от разноски- 530лв.

            Ответника следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 172,80 лева.  

 

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

             ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето А. С. А. с ЕГН: ********** на майката И.С.И. с ЕГН: ********** ***, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при нея на адрес гр.Р., ***.

             ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата С.А.С. с ЕГН: ********** *** с детето А. С. А. с ЕГН: **********, всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца, от 09:00ч. до 18:00ч., с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, по пет дни в началото на зимната и пролетната ваканция, които са нормативно установени, денят на Коледа и Великден и за рождения ден на бащата от 10.00 сутринта до 20.00 вечерта.

             ОСЪЖДА С.А.С. с ЕГН: ********** да заплаща на детето си А. С. А. с ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител И.С.И. с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 120.00 лв. /сто и двадесет лева/, считано от влизане в сила на настоящото решение, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            ОТХВЪРЛЯ предявения иск за издръжка в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен.

            ОСЪЖДА С.А.С. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 172,80 лв. /сто седемдесет и два лева и осемдесет стотинки/ по сметка на ШРС.

            ОСЪЖДА С.А.С. с ЕГН: ********** да заплати на И.С.И. с ЕГН: ********** направените по делото разноски в размер на 530лв. /петстотин и тридесет лева/.

 

             Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: