Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                             

                                            135/17.2.2015г. ,             гр. Шумен

                                    

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на единадесети февруари през две хиляди и петнадесета година,  в  състав :                                                             

  Районен съдия: Л. Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 3061 по описа на съда за 2014 година, за да се  произнесе, взе предвид следното:   

 

 Производство по чл.50 от СК.

 Депозирана е молба Я.М.Г., ЕГН **********,*** и М.Н.Г., ЕГН **********, с постоянен адрес:***, в която излагат, че са сключили граждански брак на 15.09.2012 г., като от брака си имат родено едно дете –  Д.Я.М., ЕГН **********, което към датата на подаване на молбата е малолетно. Молителите твърдят, че са взели сериозно и непоколебимо решение за прекратяване на брака си по взаимно съгласие. Двамата съпрузи представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК. На основание изложеното, молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им по взаимно съгласие и одобри споразумението им по чл.51 от СК.

   В съдебно заседание двамата съпрузи се явяват лично и заявяват, че поддържат молбата си за прекратяване на брака.

   След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът от фактическа и правна страна прие за установено следното: От приложеното удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за сключен граждански брак № 0325 от 15.09.2012 г., се доказва по категоричен начин, че Я.М.Г., ЕГН ********** и М.Н.Г., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 15.09.2012 година. От представения частно заверен препис от удостоверение за раждане, издаден въз основа на акт за раждане № 0368 от 25.03.2013 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община - Шумен, се доказва по категоричен начин, че от брака си страните имат родено дете  - Д.Я.М., ЕГН **********, което към момента на приключване на откритото съдебно заседание е малолетно. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския им брак, което поддържат пред съда, като представят и писмено споразумение по чл.51 от СК за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана, и следва да се уважи.

 

По делото не са депозирани доказателства, досежно реализираните от молителите доходи, но с оглед трудоспособната им възраст съдът приема, че те са в състояние да реализират такива, поне в размер на минималната работна заплата за страната, поради което определя окончателна държавна такса в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителят е внесъл сума, в размер на 25.00 лв., представляваща държавна такса за водене на делото. Ето защо съдът и предвид постигнатото споразумение счита, че молителката следва да заплати, по сметка на ШРС, сума от 15.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса. 

Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                 Р          Е          Ш          И

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между молба Я.М.Г., ЕГН **********,*** и М.Н.Г., ЕГН **********, с постоянен адрес:***, сключен на 15.09.2012 г., с акт за граждански брак № 0325 от 15.09.2012 г., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при Община – шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:    

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака малолетно дете – Д.Я.М., ЕГН **********, на майката - М.Н.Г., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса, на който живее майката, а именно: ***

 Бащата Я.М.Г., ЕГН **********,***, ще има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си Д.Я.М., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица събота и неделя от месеца, от 10:00 ч. в събота до 17:00 ч. в неделя, с преспиване, както и 20 дни през  лятото, когато майката не  е в платен годишен отпуск.

Бащата Я.М.Г., ЕГН **********,***, се задължава да заплаща МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА на малолетното си дете Д.Я.М., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител М.Н.Г., ЕГН **********, в размер на 100,00 лв. (сто лева), считано от постановяване на решението за развод  – 17.02.2015 г., до настъпването на законните причини, изменяващи или прекратяващи правото на издръжка.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, представляващо апартамент с административен адрес: ***, се предоставя за ползване на М.Н.Г., ЕГН **********.

Страните нямат претенции за издръжка помежду си.

След прекратяване на брака, М.Н.Г., ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – С..

Направените по делото разноски се поделят по равно между страните.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса за водене на делото, в размер на 40.00 лв.

 

ОСЪЖДА Я.М.Г., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ШРС сума, в размер на 72.00 лв. /седемдесет и два лева/, представляваща държавна такса върху определения размер на издръжка за детето му.

 

ОСЪЖДА М.Н.Г., ЕГН **********, да заплати по сметка на ШРС сума, в размер на 15.00 лв. /петнадесет лева/, представляваща остатък от държавната такса за водене на делото.

 

  Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ :