Р Е Ш Е Н И Е  

 

148/20.2.2015г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание, на единадесети февруари две хиляди и петнадесета година, в състав:  

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Л. Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр. д.№3179 по описа за 2014 г. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

Производство по чл.530 и следващите от ГПК, вр. с чл.19, ал.1 от Закона за гражданската регистрация.

В молбата си до съда молителят – М.С.Й., ЕГН **********, излага, че е родена на *** г., като в акта си за раждане е записана с имена М.С. Д.. С посоченото фамилно име е известно и цялото й семейство. Сочи се в молбата, че поради патриархалните традиции в страната, при сключване на граждански брак с лицето Д.М.Й., същата приела фамилното име на съпруга си. Бракът й бил прекратен с Решение №231/20.03.2013 г., постановено по гр. д. №391/2013 г. по описа на ШРС. Поради обстоятелството, че документите по развода били оформени „набързо“ и с цел да се избегне бюрократичната промяна в съответните институции, молителката не е възстановила рожденото си фамилно име. Но молителката осъзнала, че тази фамилия, придобита със сключването на вече прекратения й брак, й е чужда, като носенето й създавало притеснения и неудобство, тъй като неподържала близки отношения с бившия си съпруг. Ето защо тя се възприемала с бащината си фамилия, като с тази фамилия се представяла и в обществото. Поради изложеното моли съда да постанови решение, по силата на което да промени  фамилното й име от “ Й.”***, редовно призована, не излага становище по молбата.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от приложения  по делото частно заверен препис от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №180/27.01.1976 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, се установи, че молителката, при раждането си, е записана с имената – М.С.Д.. С това фамилно име са издавани и редица документи- диплома за средно образование, свидетелство за професионална квалификация и др. Видно от Решение№231/20.03.2013 г., постановено по гр. д. №391/2013 г. по описа на ШРС, сключеният между молителката и лицето Д.М.Й. граждански брак е прекратен по реда на чл.50 от СК, като съдът е постановил молителката да носи брачното си фамилно име- Й.. От разпитания в съдебно заседание свидетел, се установи, че след прекратяване на брака й, предвид влошените отношения с бившия й съпруг, молителката осъзнала, че запазвайки неговата фамилия е направила грешка, тъй като единствено приема за свое фамилно име бащината си фамилия- Д.. Съдът дава вяра на тези доказателства, тъй като същите са ясни и конкретни, а от друга страна са изявления на лице, което е от тази категория близки на молителката /нейна майка/, които са в състояние най- точно и непосредствено да възприемат желанията и емоциите й. Ето защо и доколкото след прекратяване на брака й фамилното име “Д.“ е единственото, с което същата е индивидуализирана и разпознаваема в обществото, и е единственото, което молителката възприема като свое, съдът заключава, че следва да си възстанови тази фамилия.  

Гореизложеното следва да се третира като "важно обстоятелство" по смисъла на чл.19, ал.1, предложение последно от ЗГР, налагащо узаконяване на фамилното име на молителя. Ето защо молбата е изцяло основателна и доказана и следва да се уважи.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПРОМЕНЯ фамилното име на М.С.Й., ЕГН **********,***, на фамилно име Д..

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Община - Шумен за отбелязване на промяната в името в акта за раждане и в регистъра на населението.

 

                                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: