Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

101/6.2.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на втори февруари 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3186/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл. 310, т. 5 и сл. от ГПК, по предявен иск с правно основание чл. 144 от СК.

 

Искова молба от Р.Г.И., ЕГН : **********,***, срещу Г.Т.И., ЕГН : **********,***. Ищцата твърди, че е навършила пълнолетие, но продължава да учи, и не може да се издържа от доходите и имуществото си. Иска осъждане на ответника да и заплащат сумата от 100 лева месечно – издръжка, на основание чл. 144 от СК, считано от 15.09.2014г., преди подаване на исковата молба.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомени, подава отговор. Твърди, че живее сам и няма финансови възможности.

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани – чрез представителите си, поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

Така депозираната молба е допустима, разгледана по същество е основателна, по следните съображения : 

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

Не се спори от страните и се установява от приетите писмени доказателства, че ищцата е дъщеря на ответника, навършила пълнолетие, учеща във висше учебно заведение, в редовна форма на обучение. Дохода на ответника от пенсия, е 314 лева, а този на майката 262 лева.

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че предявеният иск се доказа, по основание, и в предявения размер. На лице са всички предпоставки за даване на издръжка от родител на вече навършило пълнолетие дете, което учи във висше училище, в редовна форма на обучение. Съобразявайки нуждите на ищеца, предвид събраните доказателства и общоизвестни факти, като цени на нужните му учебни пособия и помагала, такива на основни хранителни продукти и облекло, считайки че месечната парична сума от която се нуждае, е значително по-голяма от претендирания размер от 100 лева, липсата на задължение на ответника за даване на издръжка към други лица, особено непълнолетни, моралните му задължения към макар и пълнолетното му дете, да му осигури условия на живот необходими, за неговото развитие, предвид установеният размер на месечен доход и обикновените му естествени разходи, отчитайки и тези на другият родител, настоящият състав счита, че за ответника няма да съставлява съществено затруднение да осигурява месечна издръжка за пълнолетното си дете, в размер на 100 лева.

Така определената издръжка се дължи от 15.09.2014г., преди подаване на исковата молба, до десето число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка просрочена вноска.

На основание чл. 242 от ГПК, следва да се постанови предварително изпълнение на решението. 

На основание чл. 78, ал. 6 от ГПК, ответникът следва да заплати, по сметка на ШРС, държавна такса, върху присъденият размер на издръжката, в размер на 144 лева.

Разноски между страните не са претендирани и не се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА Г.Т.И., ЕГН : **********,***, на основание чл. 144 от СК, да заплащат месечна издръжка, в размер от 100 лева, на пълнолетното си дете Р.Г.И., ЕГН : **********,***, считано от 15.09.2014г., с падеж 10-то число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва, върху всяка забавена вноска.

 

ОСЪЖДА Г.Т.И., ЕГН : **********, да заплати, по сметка на ШРС, сумата от 144 лева – държавна такса и 300 лева разноски в производството.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението, в частта му за издръжката.

 

Решението подлежи на обжалване, пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от 06.02.2015г., в съответствие с чл. 315, ал. 2 ГПК.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: