Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

26.01.2015г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, VІ състав

В публично заседание на двадесет и шести януари през две хиляди и петнадесета година в следния състав:

                                                                                                                  Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Т.,

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3195/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 50 от СК.

В ШРС е депозирана молба от Г.Л.Д., ЕГН ********** и С.В.Д., ЕГН: ********** и двамата със съдебен адрес:***, чрез адв. С. от ШАК, в която молителите посочват, че са законни съпрузи, сключили граждански брак на 21.07.2011г. От брака си имали родено едно дете. Двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

            В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански на Община Ш., обл.Ш., молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт №***. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетното им дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

            Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена частично от молителката. Съпругата следва да бъде осъдена да заплати държавна такса в размер на 2 на сто върху три годишните платежи на издръжката по отношение на детето сумата от 64,80лв.

            Водим от горното, и на основание чл. 50 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №*** на Община Ш., обл.Ш. между Г.Л.Д., ЕГН ********** и С.В.Д., ЕГН: ********** и двамата със съдебен адрес:***, чрез адв. С. от ШАК     ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

 ОДОБРЯВА постигнатото между Г.Л.Д., ЕГН ********** и С.В.Д., ЕГН: **********, споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

 

 1. Относно местоживеенето на роденото от брака дете: малолетното дете М. С. Д., ЕГН: **********, ще живее при бащата С.В.Д. с ЕГН: **********.

2. Относно упражняване на родителските права: Родителските права на роденото от брака дете М. С. Д., ЕГН: ********** се предоставят за упражняване на С.В.Д. ЕГН: **********, като неин баща и законен представител.

3. Относно личните отношения с детето: определя се режим на лични контакти на детето М. С. Д., ЕГН : ********** с майката- Г.Л.Д.. ЕГН: **********, както следва: всяка събота и неделя на месеца от 10.00 ч в събота до 17,00 ч в неделя с приспиване, през коледните празници на четни години и новогодишните празници на нечетни години и един месец през лятото, когато бащата не е в отпуск, с предварително изрично предупреждение от майката.

4. Относно дължима издръжка на детето: Г.Л.Д., ЕГН: ********** ще заплаща месечна издръжка за детето М. С. Д.. ЕГН ********** в размер на 90 (деветдесет) лева, считано от датата на влизане в сила на решението за развод до настъпване на законни причини за изменяване или прекратяване правота на издръжка, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж - първо число на месеца, за който се дължи.

5. Семейното жилище находящо се в гр. Ш., бул. „***", собственост на родителите на молителя е напуснато от двамата молители .

6. Относно имуществени отношения: Молителите не притежават недвижимо имущество, придобито по време на брака. Движимите вещи придобити по време на брака остават в обикновена съсобственост. По време на брака или във връзка с него помежду си молителите не са правили и не са получавали от близки, дарения на значителна стойност.

7.  Издръжка между съпрузите не се дължи.

8. Относно фамилното име на молителката: след постановяване на развода Г.Л.Д. с ЕГН: ********** ще продължи да носи същото фамилно име - Д..

9. Разноските по бракоразводното дело до се присъдят по равно на двамата молители.

 

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), която констатира, че е внесена частично от молителите.

           ОСЪЖДА Г.Л.Д., ЕГН: ********** да заплати по сметка на ШРС сумата 64,80лв./шестдесет и четири лева и осемдесет стотинки/ представляваща държавна такса върху определения размер на издръжката за детето.

           ОСЪЖДА С.В.Д. с ЕГН: ********** да заплати по сметка на ШРС 15.00лв./петнадесет лева/, представляваща държавна такса по бракоразводното дело.

 

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                      

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: