Р Е Ш Е Н И Е

 

461/5.6.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и шести май                                           две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав                       Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3217 по описа на ШРС за 2014 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Предявени са  искове  с правно основание чл.150 от СК.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от П.Г. С. с ЕГН **********, в  качеството й на майка и законен представител на малолетните си деца – К.Н. И. с ЕГН ********** и Г.Н. И. с ЕГН ********** и тримата с адрес *** срещу Н.С.И. с ЕГН ********** с адрес ***.

Ищцата в молбата си сочи, че с решение по гр.д.№ 2147/2007г. на ШРС брака между страните бил прекратен по вина на мъжа, като родителските права над двете деца били предоставени на майката, а бащата бил осъден на месечна издръжка в размер на 60 лв. Сочи, че от изменението на издръжката е изминал значителен период от време, през който възрастта на децата нарастнала, както и съответните им нужди. Затова моли първоначалния размер на издръжката от по 60 лв. да се увеличи на по 200 лв. месечно, считано от датата на предявяване на исковата молба в съда -  22.12.2014г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на задълженията. Моли присъждане на направените по делото разноски.

С Определение № 1569 от 07.04.2015г. съдът е назначил на ответника особен представител – адв. Ж.Й.Й. при ШАК, поради това, че И.  не бил открит на посочения адрес, а от служебно изисканата справка е станало ясно, че няма друг известен адрес, на който да бъде намерен.

В законоустановения едномесечен срок от страна на особения представител на ответника е депозиран  писмен отговор, в който се излага, че иска е допустим, но счита, че размерите на издръжките за завишени, като излага доводи за това.

            В съдебно заседание ищцата се явява лично, като поддържа исковата молба и моли съда да я уважи.

Ответника не се явява лично в съдебно заседание, за него се явява назначеният му от съда особен представител. В пледоарията си адв. Й. поддържа писмения отговор и излага мотиви сходни с тези в отговора.

За контролиращата страна АСП – гр.Шумен не се явява представител и не вземат становище.

            ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

            Малолетните К.Н. И., роден на ***г. и Г.Н. И., родена на ***г. са деца на страните. Бракът между родителите им бил прекратен с Решение № 206/18.03.2008г. по гр.д.№ 2147/2007г. на РС – гр.Шумен, предоставено е упражняването на родителските права по отношение на децата на майката, като на бащата е определен режим на лични контакти и е осъден да изплаща месечни издръжки в размер на по 60 лв. за всяко дете, считано от влизане на решението в сила. 

По делото са представени удостоверения №1028/15.12.2014г. и изх.№ 1032/15.12.2014г., че децата са записани в Начално училище „Княз Борис I“ в гр.Шумен.

            С оглед изяснената фактическа обстановка, при преценка на събраните доказателства поотделно и в съвкупност, съдът намери от правна страна следното:

С  Постановление на Върховния съд № 5/16.11.1970г. , т. II е прието, че нуждите на лицата, които имат право на издръжка се определят от обикновените условия на техния живот, като се вземат предвид възрастта, образованието и всички обстоятелства от значение за случая, като преценката на  нуждите винаги е конкретна. Според същото постановление възможностите на лицата, които дължат издръжка се определя от доходите, имуществото и квалификацията им. Застъпено е становището, че при определяне размера на издръжката от значение е обстоятелството при кого от двамата родители е предоставено за отглеждане и възпитание детето. При определяне размера на издръжката следва да се вземат предвид усилията, които се полагат от родителя при ангажираността му във връзка с отглеждането на детето. В този смисъл е и задължителната практика на ВКС дадена по чл.290 от ГПК – Решение № 280/28.09.2011г. по гр. дело № 1654/22010 г. на ВКС III г. о., Решение № 341/01.11.2011г. по гр. дело № 147/2011 г. на ВКС III г. о.

При иск за изменение на определена от съда издръжка по чл.150 от СК следва да е налице трайно съществено изменение на нуждите на издържания или трайна съществена промяна във възможностите на задълженото лице. В случая първоначалната издръжка на децата е определена преди 7 години, като оттогава досега  неминуемо са настъпили изменения в нуждите на децата, както с оглед на възрастта им, така и с оглед на икономическата обстановка в страната. Нараснали са нуждите им от храна, облекло и други текущи разходи. Необходими са и средства за учебни помагала и пособия, с оглед ученическата им възраст. Само това е достатъчно основание за изменение на определената по-рано издръжка.

По отношение на претендираните размери: Следва да се отчете, че децата живеят при майката и почти цялата тежест за отглеждането им пада върху нея. Не бяха представени обаче никакви доказателства, както по отношение на материалното положение на майката, така и на бащата. Ищцата не представи  никакви доказателства дали е в трудово правоотношение, както и изобщо размера на реализираните от нея месечни доходи. В исковата молба има твърдения, че понастоящем е в отпуск по майчинство, но за твърденията, че има алиментни задължения към други лица също не представя доказателства. Или безспорно доказан факт е, че малолетните деца на страните посещават училище и че от постановяване на първоначалните издръжки досега е изминал голям период от време.  Така след съвкупната преценка на доказателствата по делото и предвид доказаните нужди на децата съдът определя общ размер на издръжката 200 лв., като ответникът следва да поеме част от нея в размер на по 130 лв., а останалата част от издръжката следва да се поеме от майката. Извън горното съдът взе предвид обстоятелството, че сегашният размер на издръжката от 60 лв. и е под нормативно установения минимум , който съгласно чл.142, ал.2 от СК е равен на ¼ от минималната работна заплата към настоящия момент – 95 лв. 

Ето защо съдът намира, че е налице изменение на нуждите на децата и издръжката им следва да бъде увеличена, като увеличения размер на издръжката следва да се дължи от 22.12.2014г. – датата на предявяване на иска, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, платима до първо число на месеца, за който се дължи.

На основание чл.242, ал.1 от ГПК решението подлежи на предварително изпълнение.

При този изход на делото и на основание чл.78, ал.6 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати в полза на ШРС държавна такса върху определените размери на издръжките по исковете с правно основание чл.150 от СК в размер на общо 201.60 лв., както и възнаграждение за назначения от съда особен представител в размер на 300 лв.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И

  

ИЗМЕНЯ на основание чл.150 от СК, във връзка с чл.143, ал.2 от СК, размерите на постановените по гр.д.№ 2147/2007г. на ШРС издръжки, дължими от Н.С.И.  с ЕГН ********** ***, в полза на децата К.Н. И. с ЕГН ********** и Г.Н. И. с ЕГН **********, чрез тяхната майка и законен представител П.Г.И. с ЕГН **********, като ги УВЕЛИЧАВА от  60 лв.( шестдесет лева) за всяко дете на 130 лв. (сто и тридесет лева), за всяко дете считано от датата на предявяване на исковата молба - 22.12.2014г., с падеж първо число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва при забава, до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, като ОТХВЪРЛЯ предявените искове за разликата над 130 лв. до пълните им размери от по 200 лв., като НЕОСНОВАТЕЛНИ.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението, на основание чл.242, ал.1 от ГПК.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК Н.С.И.  с ЕГН **********  да заплати по сметка на Шуменски районен съд разноски по делото общо в размер на 501.60 лв.( петстотин и един лева и шестдесет стотинки), от които 201.60 лв., представляваща държавна такса  върху изменените размери на издръжката, сума в размер на 300 лв., представляваща възнаграждение за особен представител, както и сумата от 5 (пет) лева при издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от 09.06.2015г., на основание чл.315, ал.2 от ГПК.           

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: