Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

338/28.4.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и седми април 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3253/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 549 и следващите от ГПК във вр. с чл. 14 от Закона за лицата и семейството.

 

Молба от пълномощник на П.Г.К., ЕГН : **********,***, с правно основание чл. 14 от ЗЛС. Молителката твърди, че майка и – М.П. Г., ЕГН : **********, изчезнала на 22.08.2009г. от дома на брат и. От последното известие за нея  изминали повече от 5 години. Посочва вероятните наследници на изчезналата. Иска обявяване смъртта на М.П. Г., ЕГН : ********** и съставяне на акт за смърт, въз основа на решението, както и на наследниците да се предостави възможност да се ползват от правата по наследството.

В срока за отговор, заинтересованите страни, редовно уведомени не подават отговор.

В открито съдебно заседание молителката – вероятен наследник, се явяват лично и с представител поддържа молбата, в частта и за обявяване смъртта на отсъстващата, както е предявена, а в частта и за предоставяне възможност на наследниците и да се ползват от правата по наследството, я оттеглят, в която и част производството е прекратено. Заинтересованата, конституирана страна – Община Шумен,  не взема становище и не изпраща представител. За ШРП се явява  прокурор Н., сочейки, че са налице изискванията предвидени в ЗЛС и следва да се обяви смъртта на лицето, като се издаде съответният акт за гражданско състояние.

 

Така предявената молба е допустима, разгледана по същество е основателна, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното :

От представеното удостоверение за родствени връзки, е видно, че молителката в производството е дъщеря на М.П. Г., ЕГН : **********. От показанията на разпитаните свидетели, без данни за заинтересованост от изхода на спора, се установи, че последната е изчезнала на 22.08.2009г., от когато липсват известия за нея, въпреки издирването и както от органите на МВР, така и от близките и, в дните непосредствено след изчезването. Липсата на известие за отсъстващата и датата на изчезването и се потвърждават и от служебно събраните сведения, по реда на чл. 550 ГПК – л. 21-33.

Така установената фактическа обстановка сочи наличието на предпоставката на чл. 14, ал. 1 от ЗЛС, за обявяване смъртта на М.П. Г., ЕГН : **********, като с оглед разпоредбата на чл. 16, ал. 2 от ЗЛС, за ден на предполагаемата и смърт, следва да се определи 22.08.2009г., от когато е и последното известие за нея.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:  

ОБЯВЯВА смъртта на М.П. Г., ЕГН : **********, настъпила на 22.08.2009г..

 

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му пред Окръжен съд – гр. Шумен.

 

След влизане в сила на решението, препис от същото да се изпрати на Община Шумен, за съставяне на акт за смърт, на основание чл. 551 от ГПК.  

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: