Р Е Ш Е Н И Е

 

1928/18.12.2015г.          Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд                                                               седми състав

На 17 (седемнадесети) декември                                                    Година 2015

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                         Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар П.Н.,

Прокурор Жулиета Стоянова,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3106 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Производство по чл. 544 и сл. от ГПК вр. чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда В.Г.П. излага, че при раждането си била записана с фамилно име Я.. На 10.08.1991 г. сключила граждански брак с И. С. П., като при сключване на брака приела неговото фамилно име - П.. По силата на решение № 35/22.01.2014 г. по гр.д. № 3558/2013 г. по описа на ШРС, бракът между тях бил прекратен по взаимно съгласие. С утвърденото от съда споразумение, молителката запазила фамилното име П.. Впоследствие, обаче, същата заживяла на съпружески начала с друг мъж, а бившият й съпруг започнал да упражнява психически тормоз, свързан с обстоятелството, че носи неговото фамилно име. Молителката заявява желанието си да възстанови предбрачното си фамилно име, с което била известна в обществото. Моли съда да постанови решение, по силата на което да допусне промяна на фамилното й име от П. *** не взема становище по направеното искане.

            Участващият в производството прокурор счита, че молбата е основателна и следва да бъде допусната исканата промяна.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното по делото копие на акт за раждане № *** г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен е, че родената на *** *** молителка е записана с имена В.Г. Я.. Съдът констатира от акт за граждански брак № 15/10.08.1991 г. и издаденото въз основа на него удостоверение за сключен граждански брак от 19.11.2015 г., съставени от длъжностното лице по гражданско състояние в Община К., обл. Ш., че същата сключила на 10.08.1991 г. в с. Т. И., обл. Шумен граждански брак с лицето И. С. П., като при сключването приела неговото фамилно име – П.. Именно с тази фамилия молителката фигурира в издадената й лична карта № ***. По делото е представено решение № 35/22.01.2014 г., постановено по гр.д. № 3558/2013 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 22.01.2014 г., по силата на което било постановено прекратяване по взаимно съгласие на брака между съпрузите. Видно от същото е, че в част от утвърденото от съда споразумение е включена клауза, че В.П. запазва фамилното П..

            В показанията си разпитаните като свидетели Р. Х. и С. Х. излагат, че след прекратяване на брака й, молителката заживяла на съпружески начала с друг мъж, който не приемал добре факта, че носи фамилното име на бившия си съпруг. Освен това, последният създавал конфликтни ситуации с молителката, тъй като не бил съгласен тя да запази неговото фамилно име.

При така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР, налагащи промяна на фамилното име на молителката и по-конкретно съществува важно обстоятелство за това. Установи се по делото, че при сключване на брака същата приела фамилното име на другия съпруг – П., както и че брака между тях бил прекратен с влязло в сила съдебно решение.. Според разпоредбата на чл. 53 от СК, съпругът може да възстанови фамилното си име преди брака. С цитираната норма е възприет принципа, че възстановяването, респ. запазването на брачното фамилно име след прекратяване на брака е предоставено изцяло на волята на съпруга, приел фамилията на другия съпруг. Предвид изразеното в случая желание на молителката да възстанови предбрачното си фамилно име, единствено това обстоятелство съставлява важно такова по смисъла на чл. 19, ал. 1 от ЗГР и исканата промяна следва да бъде допусната.

            Ето защо, молбата следва да бъде уважена, като в акта за раждане на молителката бъдат отразени имена В.Г. Я..

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, ДОПУСКА да бъде извършена промяна на фамилното име на В.Г.П. с ЕГН **********, родена на *** ***, с постоянен адрес ***, със съдебен адресат – адв. С. С. от ШАК, гр. Шумен, ***, като след промяната, същата следва да носи имената В.Г. ЯНКОВА.

            Настоящото решение, с което молбата за допускане промяна на имената се уважава, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

  ДА СЕ ИЗПРАТЯТ заверени преписи на настоящото решение ведно със съобщения до Община Шумен за отбелязване на промяната на името в акта за раждане и в регистъра на населението, както и на бюрото за съдимост при Районен съд гр. Шумен – за сведение.  

                                                                                    Районен съдия: