Р Е Ш Е Н И Е

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На  петнадесети декември  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3204 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Д.А.Г., ЕГН ********** и М.П.Г., ЕГН ********** ***, чрез мл.адв. В.П. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие, бракът им да бъде прекратен,  както и че са постигнали споразумение, относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителите Д.А.Г. и М.П.Г., в съдебно заседание се явяват лично и с процесуален представител – адв. В.П. от ШАК. Поддържат молбата за прекратяване на брака и приложеното към нея споразумение по чл.50 от СК. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

             ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Д.А.Г.  и М.П.Г., са законни съпрузи като гражданският брак между тях бил сключен на 11.05.1980г. в гр. Ш., за което било издадено Удостоверение за сключен граждански брак № …, въз основа на Акт за брак № …/…. От брака си имат три  деца, които към настоящият момент са навършили пълнолетие. От около 5 години молителите са във фактически раздяла. При така създалите се обстоятелства двамата постигнали  непоколебимо съгласие  бракът им да бъде прекратен.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за сключен граждански брак № …

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в  молбата, така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, относно относно личните и имуществените отношения между тях.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата от Д.А.Г.  и М.П.Г., се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки в предвид, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В същото време, доколкото от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителят е внесъл държавна такса в размер на 25 лева, поради което  молителката следва да бъде осъдена да заплати разликата до пълния определен размер, а именно – 15 лева.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Д.А.Г., ЕГН ********** и М.П.Г., ЕГН **********,  сключен с Акт за граждански брак №…./…. год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.А.Г., ЕГН ********** и М.П.Г., ЕГН ********** споразумение в следния смисъл:

1. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

2. Молителите нямат семейно жилище по смисъла на закона.

3. След прекратяване на брака молителката М.П.Г. възстановява предбрачното си фамилно име – ….

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА М.П.Г., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета по сметка на ШРС сумата от 15 / петнадесет / лева, представляваща държавна такса по делото, както и 5 /пет/ лева  такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: