Р Е Ш Е Н И Е

 

   162/7.3.2016г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, в открито съдебно заседание проведено на втори март, две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Председател: Димитър Димитров  

с участието на секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 18/2016 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между страните, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило след сключване.

Ищцата основава исковите претенции, като твърди, че страните са съпрузи, по силата на сключения между тях граждански брак на 25.02.2015 г., за което е съставен Акт за граждански брак № *** г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Ш.. От брака имат две родени деца - близнаци. Настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака е обусловено от следните факти от живота на съпрузите: с времето, в отношенията между съпрузите настъпило трайно и непреодолимо отчуждение, причинило разпад на връзката, която не е могла да съхрани нужното доверие, взаимно уважение и разбирателство между партньорите. В резултат от месец август 2015 г. между съпрузите е установена фактическа раздяла. Бракът съществува формално, без необходимото съдържание. Моли за постановяване на решение по делото, с което да бъде прекратен брака между страните, на основание чл. 49, ал. 1 СК.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, ответникът не е депозира отговор.

На 19.02.2016 г. страните представят молба, в които твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно родителските права върху родените от брака деца, местоживеенето им, издръжката, режима на лични контакти, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

С определение от 22.02.2016 г., производството по делото е трансформирано от исково в охранително - за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното: Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Ш.. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските по делото: При завеждане на исковата молба ищецът е внесъл държавна такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв., а при решаване на дело за развод, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифата, се събира държавна такса до 50 лв., но не по – малко от 20 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 60 лв., от които 30 лв. са дължими от молителката С.В.А. и 30 лв. от молителя С.М.А., който следва да плати и държавна такса по споразумението в частта относно издръжките на децата в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 187.20 лв., на основание чл. 7 от същата Тарифа

Предвид изложеното, Шуменски районен съд.

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между С.М.А., с ЕГН: ********** *** и С.В.А., с ЕГН: ********** ***, сключен на 25.02.2015 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето А. С. А., роден *** г., с ЕГН ********** на майката С.В.А., с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е град Ш., ***.

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето Д. С. А., родена на *** г., с ЕГН ********** на майката С.В.А., с ЕГН **********, като местоживеенето на детето: е град Ш., ***.

Определя режим на лични отношения на бащата С.М.А., с ЕГН **********, с децата А. С. А., ЕГН ********** и Д. С. А., ЕГН ********** както следва:

До навършване на шест години на децата: всяка четна събота от 15 часа до 18,00 часа и неделя от 10,00 часа до 18,00 часа без приспиване, както и два дни за коледните и великденските празници, като на четните години последните два дни, а за нечетните години- първите два дни без приспиване - от 10.00 часа до 18,00 часа, както и от 15.00 часа до 18.00 часа на рождения ден на децата, като до навършване на тригодишна възраст на децата режимът на лични контакти с бащата се осъществява в присъствието на майката, а от три години до навършване на шест години на децата без присъствие на майката.

След навършване на шест години на децата: всяка четна събота и неделя с приспиване от 10.00 часа в събота до 18,00 ч в неделя, както и в два дни за коледните и великденските празници като на четните години - последните два дни, а за нечетните години - първите два дни,с приспиване- в часовете от 10.00 часа на първия ден до 18,00ч. на втория ден, както и от 15.00 часа до 18.00 часа на рождения ден на децата, както и петнадесет дни през лятото когато майката не е в платен отпуск.

Родителите на бащата М. С. и Д. С. ще осъществяват режим на лични контакти с децата един път месечно /последната четна седмица/ в режима на лични контакти на бащата, в случаите, когато той отсъства, като до навършване на тригодишна възраст на децата свиждането ще бъде в присъствието на майкатa.

Осъжда С.М.А., с ЕГН: ********** *** да плаща в полза на детето А. С. А., роден *** г., с ЕГН **********, сумата от 130.00 лв. /сто и тридесет лева/, платими по банков път по сметка посочена от майката, до пето число на месеца, за който се дължи, считано от 06.01.2016 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до окончателното плащане на задължението, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Осъжда С.М.А., с ЕГН: ********** *** да плаща в полза на детето Д. С. А., родена на *** г., с ЕГН **********, сумата от 130.00 лв. /сто и тридесет лева/, платими по банков път по сметка посочена от майката, до пето число на месеца, за който се дължи, считано от 06.01.2016 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до окончателното плащане на задължението, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Предоставя ползването на семейното жилище в гр. Ш., ***, собственост на трети лица на молителя С.М.А. с ЕГН: ********** ***.

Постановява след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име “П.”.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимото и недвижимо имущество придобито по време на брака остава в режим на СИО; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Осъжда С.М.А. с ЕГН: ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 30.00 лв. /тридесет лева/ на основание чл. 6, т. 3 и чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и сумата от 187.20 лева /сто осемдесет и седем лева и двадесет стотинки/ представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжките, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Осъжда С.В.А., с ЕГН: ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в размер на 30.00 лв. /тридесет лева/ на основание чл. 6, т. 3 и чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: …………………..