Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

   

 190/11.3.2016г.

 

Шуменски  районен  съд,  в  публичното  заседание на  четвърти февруари  ,  през две хиляди и шестнадесета година,  в  състав:  

                                                                                  СЪДИЯ: Зара Иванова  

при  секретаря  А.П.  като разгледа докладваното  от районният съдия  гр.д.  № 23  по  описа   за  2016 г.,  за  да  се произнесе   взе предвид следното:  

            Производство по чл. 28 , ал.1 , вр. чл. 25, ал. 1 т. 3 и чл.4, ал.5  от Закона за закрила на детето.  

           Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София, чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр. Шумен, представлявано от Г. А. М., в която излага, че В. К. е настанена по съдебен ред в ЦНСТДМ 1 - гр. Шумен с Решение № 666 от 17. 09. 2014г. на ШРС  до 09. 12. 2015г. На основание чл. 27, ал. 1 от Закона за закрила на детето, дирекция „Социално подпомагане" - гр. Шумен, настанила временно детето В. К. К., ЕГН: ********** в ЦНСТДМ 1  гр. Шумен.

            Д”СП” Шумен, редовно призовани, не изпращат представител.

             Заинтересована страна И.Д.К., майка на детето - редовно призована  явява се лично.

             Заинтересована страна К.И.К., баща на детето - редовно призован  явява се лично.      

            Заинтересована страна – ЦНСТДМ 1 Шумен - редовно призовани,   явява се законният представител.

            Явява се социален работник М.А. от отдел „Закрила на детето“ при АСП ДСП Шумен.

            След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно от Удостоверение за раждане от *** г., издадено въз основа на Акт за раждане №***г. на Община Търговище е, че детето В. К. К., ЕГН: **********  има родители както следва: майка И.Д.К., ЕГН ********** и баща К.И.К., ЕГН:**********.  В. била родена от пета поредна непроследяванз бременност. В семейната история имало много травми и събития, довели до настоящата ситуация /починали четири деца, две осиновени, развод между родителите, изнасилване на майката, отнета собственост от близък, чрез лъжа по отношение на имота, в който живее семейството/. В резултат от случилото се психическото състояние на майката било лабилно. Тя била  с диагноза: Параноидна шизофрения. Майката не полага грижи за себе си и за домакинството. Задоволяването на основните потребности на децата не били на необходимото ниво - поддържане на личната им хигиена, подходящо облекло, еднообразен и нездравословен режим на хранене. Майката постигала целите си чрез делегиране на дейностите на трети лица - бащата на детето или по - големия й син Д.. Децата поддържали връзка с баща си К.И.К., който живеел на адрес: ***, Вилна зона „Драката". От негова страна била осигурена финансова подкрепа, но той бил създал ново семейство и не бил в състояние да оказва непосредствена подкрепа на майката при възпитанието на децата и оказване на необходимия родителски контрол.

Семейството живеело в с. Лиляк, общ. Търговище, ул, ***, в наследствена къща, собственост на родителите на И.. Къщата се състояла от три стаи и салон. Семейството обитавало една стая, нямало баня. Тоалетната била външна /без покрив/. Липсвали всякакви удобства и хигиената не била на нужното ниво. Прилежащите към къщата пристройки се рушали и създават опасност за здравето и живота на обитателите.

           На осн. чл. 15 и сл. от ЗЗДетето  съдът изслуша детето в присъствие на соц. работник М. А., което заяви, че не  желае да бъде настанено в ЦНСТДМ Шумен, а да бъде настанено при баща си.

           Майката на детето не взема становище по депозираната молба относно настаняване на детето в ЦНСТДМ Шумен.

           Бащата на детето изразява становище, че ще бъде в негов интерес да бъде настанено в ЦНСТДМ Шумен.

           Съдът като съобрази горните обстоятелства  намира, че  молбата е основателна . Водещ е интереса на детето , в настоящия случай същото категорично не желае да бъде настанено в социалната институция , но доколкото бащата изразява становище , че не е в състояние да се грижи за дъщеря си , а за майката са налице доказателства , че здравословното и състояние препятства възможносттада полага адекватни грижи , счита , че най-благоприятната възможност към момента е детето да ползва  социална услуга , резидентен тип , за което следва да бъде настанено в ЦНСТДМ-1 гр.Шумен ,  като съдът прецени , че целесъобразно е срокът на настаняването на детето да бъде  1 година .

              Водим от горното и на основание чл. 28   от Закона за закрила на детето.

Р          Е          Ш          И  :

           

            НАСТАНЯВА В. К. К., ЕГН: ********** в ЦНСТДМ 1  гр. Шумен, за временно отглеждане,  ЗА СРОК  от една година  , считано от влизане на решението в  сила или до отпадане на основанията за настаняване .

          Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в 7 дневен срок от съобщаването му на страните. 

         Обжалването не спира изпълнението. 

                                                                                                                      СЪДИЯ :