Р Е Ш Е Н И Е

 

50/22.1.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

               ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, IХ - ти състав, в публично съдебно заседание проведено на деветнадесети януари през две хиляди и шестнадесета година, в състав: 

                                                           Районен съдия: ДИМИТЪР ДИМИТРОВ  

при секретаря Татяна Тодорова, като разгледа докладваното от съдията ГД № 37/2016г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 6 СК.

В молбата си до съда молителката – Е.Е.Д., действаща със знанието и съгласието на родителите си Е.Д.А. и М.И.Б., отправя искане до съда да й бъде разрешено да сключи граждански брак с лицето М.М.Р..

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Видно от приложения по делото частно заверен препис от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № *** г., издаден от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Б., област С., се установява, че молителката е родена на *** г., като нейни родители са М. А. И. – майка и Е.Д.А. – баща. От представеното удостоверение за раждане на Р. М. Р., роден на *** г. е видно, че родители на детето са Е.Е.Д. и М.М.Р..

По делото са изслушани непълнолетната молителка, родителите й и пълнолетното лице – М.М.Р., с който молителката желае да сключи граждански брак. От техните изявления стана ясно, че Е. и М. имат едно дете Р., родено на *** г. Непълнолетната категорично заяви, че желае занапред да живее с М. и да отглеждат детето си в семейна среда. От Д”СП”- гр. Ш. е представено становище, с което молят да се уважи желанието на молителката да сключи граждански брак с лицето М.М.Р..

При тази фактическа обстановка от правна страна, съдът намира следната

Съгласно нормата на чл. 6, ал. 2 СК, ако важни причини налагат това, по изключение, брак може да сключи и лице навършило шестнадесет години. Предвид обстоятелствата, от една страна, че молителката е навършила шестнадесет години и има връзка с пълнолетния М.М.Р. и от тази връзка имат дете, а от друга- категоричното желание на Е. и М. да продължат да живеят заедно като семейство и да се грижат за детето си, съдът намира, че са налице важни, по смисъла на закона, причини, които са предпоставка за скрепяване на фактическото им съжителство чрез сключване и на гражданки брак. Ето защо молбата е основателна и следва да се уважи.

Водим от горното, съдът 

Р Е Ш И:

 

Разрешава на Е.Е.Д., родена на *** г., ЕГН **********, с родители – М. А. И., ЕГН ********** - майка и Е.Д.А., ЕГН ********** – баща, и тримата с адрес: ***, да сключи граждански брак с М.М.Р., роден на *** г., с ЕГН: ********** и адрес: ***.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, на основание чл. 537, ал.1 ГПК. 

 

Районен съдия: