Р Е Ш Е Н И Е

 

338/22.4.2016г.                      Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесет и първи април    през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №41 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Предявени са искове  с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК по чл. 143 от СК.

            Ищцата основава исковата си претенция на следните фактически твърдения: Страните били родители на родените  извън брак на ***г. малолетни близнаци ЛНС ЕГН ********** и ННС ЕГН **********. Твърди се, че от фактическата раздяла на родителите, преди около 1 година и до момента, децата живеят със своята майка, която осигурява  всички средства за издръжката им. Бащата е заплатил единствено таксата за детска градина на децата за последните четири месеца. Сочи  се, че към момента, майката и децата живеят заедно в гр. Ш., кв. ***, с адрес ул. „МЧ“ № 7, което жилище   е собственост на родителите на майката, но е предоставено за самостоятелно ползване на майката и децата. В жилището има битови условия за нормалното отглеждане на децата. Битовите разходи, храна, дрехи, играчки, пособия за детската градина,  за лекарства и всички останали разходи, необходими за нормалното отглеждане и възпитание на децата, към момента се поемат  от майката.В молбата се сочи, че бащата не е давал пари за издръжката нито към минал момент, нито към настоящия момент. Ищцата заявява, че контактите на бащата с децата не са ограничени, той ги взема при себе си винаги, когато пожелае, но често не успява да положи необходимите грижи за тях.

 Моли съда да постанови решение,  по отношение на малолетните деца ЛНС ЕГН ********** и ННС ЕГН **********  бъде определено местоживеене ***; на майката да бъде предоставено упражняването на родителските права по отношение   малолетните ЛНС ЕГН ********** и ННС ЕГН **********; да бъде определен режим на лични контакти на ответника с децата  ЛНС ЕГН ********** и ННС ЕГН **********, като същият да има възможност да вижда всяко от децата - всяка втора и четвърта  събота  и неделя от месеца от 09 ч. до 18 ч. без преспиване , както  и една седмица  през лятото , когато майката не е в законен платен отпуск; да бъде определен размер на месечна издръжка платима от ответника чрез  майката  В.В., в размер на 170 лв. за всяко едно от децата Н. и Л., считано от дата на завеждане на настоящия иск – 12.01.16г., с падеж до 30  число на съответния  месец, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва  за всяко закъснение. Прави искане ответникът  да бъде осъден да заплати деловодните разноски.

Във второто по делото съдебно заседание, ищцата оттегли иска си  за издръжка за минало време в размер на по 170лв  за една година  назад, за всяко от двете деца,  за което ответникът даде съгласие, поради което производството по делото в частта за този иск беше прекратено .

            В предоставения на основание  чл. 131 ГПК срок, ответникът не е депозирал отговор на исковата молба. В хода на проведеното съдебно заседание, ищцовата страна поддържа молбата. Ответникът  се явява и заявява, че  получава чиста сума от 400 лв. и би могъл да плаща по 105лв. за всяко  дете. Твърди, че изплаща кредит, но  не представя доказателства в тази насока .

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

            Страните нямат сключен граждански брак. Живели са на съпружески начала,  като от съвместното им съжителство имат две родени деца близнаци Л. С. и  Н. С..

            Видно от приложените  по делото Удостоверения за раждане на Л. С. от ***г и  на Н. С. от ***г.,  издадени въз основа на  Актове за раждане  *** и № *** е, че ищцата В.В.  В. и ответникът  Н.С.Т.  са родители на децата  Л. и Н.,  родени на ***г.

            От представеното Удостоверение изх. № ***г., изд. от ЦДГ******“ гр. Ш. се установява, че  двете деца  посещават детското заведение. В изискания Социален доклад, изготвен от социален работник при Дирекция „Социално подпомагане” общ. Ш.  е отразено, че децата- близнаци   Л. и Н. се отглеждат в дома на ищцата, находящ се в гр. Ш. От приетото  по делото Удостоверение  от НАП  гр. Ш. № ***/***г. относно  декларирани данни за действащи трудови договори  на ответника Н.С.Т.  се установява,  че  от  ***г   има регистриран трудов договор  на ответника с Ф. АД-Клон Ш., като е посочена  основна заплата в размер на 420лв. Отразени са и регистрации на трудови договори – към момента прекратени  с «К. Б.» АД Ш.  и със «С.» . От представеното допълнително споразумение от  дата ***г.,   подписано между ищцата В.В.  В. ***  се установява, че основното   месечно  трудово възнаграждение получавано от ищцата   е 420лв.

По делото са ангажирани гласни доказателства посредством разпит на свидетелите В. В., С.З.  и С. В. От показанията им  се установява, че непосредствените грижи за децата се осъществяват от майката, като бащата е заплащал такса за градината на двете деца   през последните няколко  месеца . За това обстоятелство по делото се представиха доказателства  за месецитесептември, октомври, ноември, декември, 2015г и януари, 2016г . От приетия по делото Социален доклад изх.№ ***/***г ., изготвен от Д ”СП”  гр. Ш., се установява, че децата живеят с майката в жилище, на адрес  гр.Ш., кв. ***  улМ.Ч.« № 7, в къща на два етажа,  собственост на родителите на ищцата.  Майката и децата обитават втори жилищен етаж, състоящ се от три стаи, кухня,  детска стая и спалня, баня, тоалетна и перално помещение .  За децата е обособена самостоятелна детска стая. Жилището е в добро състояние, обзаведено с всички необходими вещи и ел.уреди за едно домакинство. Хигиенно – битовите условия са добри.В Социалният доклад е отразено, че ответникът живее в жилище -собственост на   баба му, на ул.  „Г. Д. „ № ***, бл. ***,   вх. *** , ет. ***3 ,ап. *** в гр. Ш., състоящо се от стая с кухня . В жилището е обособен кът  за децата,  с две детски легла  и играчки .

Съдът, въз основа на установеното, като съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, преценени поотделно и в съвкупност, извежда следните правни изводи:

Съгласно разпоредбата на чл. 127, ал.2 СК, ако родителите не постигнат споразумение относно родителските права, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето, който се произнася относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения с детето и издръжката му. При предоставяне родителските права на единия родител решаващо значение имат интересите на децата. Установено по делото е, че до настоящия момент децата живеят с майката, която полага преките и непосредствени грижи за тях. Не са налице данни и не се установиха факти, които да сочат на невъзможност същата да ги полага и занапред или които да опровергаят родителските й качества. Ответникът не се противопоставя родителските права да бъдат предоставени на майката.

Съобразявайки горното, привързаността на децата към майката, тяхната възраст, възможността за обгрижването и възпитанието им, и съобразявайки  съвкупността от обстоятелства, релевантни за решаването на въпроса, съдът намира, че родителските права по отношение малолетните ЛНС ЕГН ********** и ННС ЕГН **********   следва да бъдат предоставени за упражняване на ищцата В.В.В. ЕГН **********.

Съдът определя местоживеене на децата ЛНС ЕГН ********** и ННС ЕГН **********  при майката, на адрес: гр. Ш., кв. ***, ул. „МЧ“ № 7.

На бащата, при гарантираната от закона възможност, следва да се определи режим на лични контакти с всяко от двете  деца-близнаци. Преценката е служебна, извършва се от съда, като същият не е ангажиран с конкретно предявената такава от ищцата. Децата са на четири години. Не са налице конкретни данни за влошено здравословно състояние. Родителите живеят в едно населено место. Поради горното, съдът намира, че режимът на лични отношения  със всяко едно от двете деца следва да бъде съобразен с оглед възрастта на децата, а именно: всяка втора и четвърта събота и неделя  от месеца от 9 ч. в събота  до 18 часа в неделя, с преспиване, в дома на бащата,  както и една седмица  през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск .

Съдът не намира основание за прилагане на защитните мерки по чл. 59, ал.8, т. 2 от  СК, като родителят, осъществяващ режима на лични отношения, е свободен да прецени по какъв начин ще го упражнява в рамките на предоставените му от съда часове.

Относно исковете по чл. 143 от СК:

Размерът на издръжката се определя от нуждите на лицето, което има право на издръжка и възможностите на лицето, което я дължи. Съгласно разпоредбата на чл. 143, ал. 1 от  СК родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си, т. е. задължението за издръжка е безусловно. За да бъдат установени елементите от състава на този иск ищцата следва да установи, освен че децата са  низходящи на ответника, така и да се докажат нуждите от издръжка и възможностите на родителите да дават такава.

Нуждите на децата, съобразно твърденията в исковата молба са в рамките на нормалните за възрастта на децата разходи. Всяко едно от децата на е на 4 години . Съдът намира, че задължение и на двамата родители е да гледат и издържат децата си, а когато гледането се осъществява изключително и само от единия родител, както е в случая, то другият родител следва да компенсира с увеличен размер на издръжката.

От събраните по делото писмени доказателства  се установява размерът на получаваните доходи, както от ищцата, така и от ответника. Относно материалните възможности на ответника,  в хода на делото бе назначена съдебно оценителна експертиза, заключението на която  е, че пазарната стойност на  л «Ф. п.» рег***,  е 3000лв; на туристическо ремарке  за лек автомобил  модел ***, с рег***, е 280 лв , а на мотоциклет Я. ***, с рег***,  е 650лв . За да определи размера на месечната издръжка за децата Л. и Н., съдът прецени потребностите им съобразно тяхната възраст, от средства за прехрана, облекло, занимателни и учебни пособия и други консумативни разходи от първостепенна необходимост за правилното им отглеждане и възпитание. При така преценените потребности на децата и възможностите на страните, съдът определя обща месечна издръжка на детето Л.  в размер на 200.00 лв, а за детето Н.  в размер на 200.00 лв., от която бащата следва да заплаща 120.00 лв, за детето Л.  и 120 лв. за детето Н., като разликата следва да се поеме от майката, за всяко дете .

Приоритетното парично участие на бащата е обусловено от факта, че в тежест на майката е самостоятелното непосредствено полагане на грижите за отглеждането и възпитанието на децата и осигуряване на елементарните им жилищно-битови потребности. Началният момент на дължимост на издръжката е влизане в сила на настоящото решение относно упражняването на родителските права, тъй като се касае за определяне на първоначална издръжка.

Относно разноските по делото

Съгласно разпоредбата на чл. 69, ал. 1, т. 7 вр. чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, по искове за периодични платежи за неопределено време, каквито са  исковете с правно основание чл. 143 от  СК, дължимата държавна такса е в размер на 4 % върху сбора на платежите, за три години. В процесния случай тези искове са два и в тежест на ответника следва да бъдат възложени за плащане в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС-Ш.,  сумата 345,60 лева, 5 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен  лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК, и сумата от 70,58 лв за възнаграждение на вещо лице, изчислена съразмерно уважената част на исковете , като останалата част от сумата до целия платен размер възнаграждение  на вещото лице остава за сметка на съда

Искането на ищцата за присъждане на разноски по делото, за което има представен списък по чл. 80 ГПК, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, придружено с доказателства за действително реализирани такива под формата на държавна такса за завеждане на делото и платено възнаграждение за защита и съдействие от един адвокат, е основателно, поради което следва да бъде уважено  съразмерно уважената част  от исковете , а именно  в  размер на 256,23 лв.

На основание 242, ал. 1  от ГПК, съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдените издръжки.

Воден от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на ЛНС, ЕГН **********,  родено на 09.10.11 г., на майката В.В.В., ЕГН **********, като определя местоживеенето на детето при майката на адрес: гр. Ш., кв. ***,  ул. „МЧ ” № 7, на основания чл. 127 ал. 2 СК.

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на ННС, ЕГН ********** , родено на 09.10.11 г., на майката В.В.В., ЕГН **********, като определя местоживеенето на детето при майката на адрес гр. Ш., кв. ***,  ул. „МЧ ” № 7, на основания чл. 127 ал. 2 СК.

Определя режим на лични отношения на бащата Н.С.Т., ЕГН **********, адрес: ***»Г. Д.» № ***, бл. ***, вх. ***, ет. ***, ап. ***  с детето ЛНС, ЕГН **********, както следва: всяка втора и четвърта  събота  и неделя от месеца  от 09 ч. сутринта  до 18 часа вечерта,  с преспиване,  както и една седмица  през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, на основание чл. 127 ал.2 СК.

Определя режим на лични отношения на бащата Н.С.Т., ЕГН ********** адрес***»Г. Д.» № *** ,бл. ***, вх. ***, ет. ***, ап. ***  с детето ННС, ЕГН **********, както следва: всяка втора и четвърта  събота  и неделя от месеца  от 09 ч. сутринта  до 18 часа вечерта,  с преспиване,  както и една седмица  през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, на основание чл. 127 ал.2 СК.

ОСЪЖДА Н.С.Т., ЕГН, **********, адрес***»Г. Д.» № ***, бл. ***, вх. ***, ет. ***, ап. ***,   да заплаща в полза на детето ЛНС, ЕГН **********, чрез нейната  майка и законен представител В.В.В., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 120.00 лв. считано от датата на подаване на исковата молба***г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж до 30 число на съответния  месец, до настъпването на законово основание за изменение или прекратяванена издръжката, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата над 120 лв. до пълния му размер от 170 лв., като неоснователен .

ОСЪЖДА Н.С.Т., ЕГН ********** адрес: ***»Г. Д.» № ***, бл. ***, вх. ***, ет. ***, ап. ***   да заплаща в полза на детето ННС, ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител В.В.В., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 120.00 лв. считано от датата на подаване на исковата молба***г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска с падеж до 30 число на съответния  месец, до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата над 120 лв. до пълния му размер от 170 лв., като неоснователен .

ОСЪЖДА  Н.С.Т., ЕГН ********** адрес:***»Г. Д.» № ***, бл. *** ,вх. ***, ет. *** ,ап. ***    да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС-Ш., с IBAN ***, при ТБАлианц БългарияАД – Ш., сумата 345,60лв, както  и 70,58лв,  възнаграждение за вещо лице, съразмерно уважената част от исковете   и 5.00 лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

ОСЪЖДА Н.С.Т., ЕГН **********, адрес***»Г. Д.» № ***, бл. *** ,вх. ***, ет. ***, ап. ***     да плати в полза на В.В.В., ЕГН ********** и адрес: ***, разноски по делото, съразмерно уважената част на исковете  в размер от 256,23 лв.

Постановява предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдените издръжки, на основание чл. 242, ал. 1 ГПК.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните, заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Ш., в двуседмичен срок от връчването му на страните, на основание чл. 259, ал. 1 ГПК.

 

                                                                        Районен съдия: