Р Е Ш Е Н И Е

 

244/28.3.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и втори март                                      две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 42 описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

          Предявен е иск с правно основание чл.150 от СК. 

Производството по настоящото дело е образувано по повод предявен от Н.С.С. с ЕГН **********, в качеството ѝ на майка и законен представител на Д.Й. С. с ЕГН ********** със съдебен  адрес ***  срещу  Й.А.С. с ЕГН ********** с адрес ***  иск с правно основание чл.150 от СК за постановяване на съдебно решение, с което да бъде увеличена присъдената месечна издръжка по гр.д.№ 2260/2014г. на ШРС от 100 лв. на 200 лв.

В исковата молба се излага, че страните са родители на Д., роден на ***г., като ответника бил осъден да заплаща месечна издръжка в размер на 100 лв. съгласно протоколно определение от 28.10.2014г. по гр.д. № 2260/2014г. на ШРС, с което било одобрено постигнатото между страните споразумение.  Нуждите на детото оттогава досега били нарастнали, като се променяла и икономическата обстановка в страната. Доходите на ищцата не достигали, което пораждало и правния ѝ интерес от водене на настоящото производство. В заключение се моли съда да постанови решение, за осъждане на ответника да заплаща месечна издръжка в размер на 200 лв. с падеж всяко първо число от текущия месец, считано от 12.01.2016г. – датата на подаване на исковата молба в съда, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване.

Въпреки предоставения му срок по чл.131 от ГПК ответника не е депозирал отговор на исковата молба. Ответникът редовно призован не се явява, не изпраща и представител. По делото се депозира становище, в което се признава изцяло претенцията на ищцата и се моли за решение в този смисъл.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание ищцата не се явява лично, като за нея се явява адв. Д.Р. от ШАК.  В съдебното заседание  се прави искането делото да се развие по реда на чл.237 от ГПК, като се прекрати съдебното дирене и съдът се произнесе с решение съобразно признанието.

Съдът намира, че предпоставките за приложение на чл.237 от ГПК са налице. В депозираното становище се прави ясно и недвусмислено признание на претенцията на ищцата за осъждане на ответника за издръжка в размер на 200 лв., като същото е подписано лично от ответника. Поради горното съдът не следва да излага мотиви по основателността на иска, като решението се основава изцяло на направеното признание.

Поради липсата на искане за присъждане на разноски от страна на ищцата, то съдът не дължи произнасяне.

Водим от горното и на основание чл.237 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И

  

ИЗМЕНЯ на основание чл.150 от СК, във връзка с чл.143, ал.2 от СК размера на постановената по гр.д.№ 2260/2014г. на ШРС издръжка, дължима от Й.А.С. с ЕГН ********** с адрес ***, в полза на детето Д.Й. С. с ЕГН **********, платима чрез неговата майка и законен представител Н.С.С. с ЕГН ********** с падеж всяко първо число от месеца, за който се дължи, като  УВЕЛИЧАВА размера ѝ от 100 лв. ( сто лева)  на 200 лв. ( двеста лева),   считано от датата на предявяване на исковата молба - 12.01.2016г.,  ведно със законната лихва при забава до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване.

            ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението, на основание чл.242, ал.1 от ГПК.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК Й.А.С. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Шуменски районен съд държавна такса  върху изменения размер на издръжката  в размер на 144 лв.( сто четиридесет и четири лева), както и 5 лв. при евентуално служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване на основание чл.315, ал.2 от ГПК пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от датата, на която е обявено за решаване - 05.04.2016г. 

 

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: