Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

78/2.2.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на първи февруари 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 47/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от Д.С.К., ЕГН : ********** и Р.Р.К., ЕГН : **********,***,  твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак № 009899/07.10.1995г. на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 366 на 07.10.1995г.. По време на брака си имали родено едно дете – пълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че при образуване на производството са внесени от молителя.

 

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 07.10.1995г., с акт № 366, на Община Шумен, между Д.С.К., ЕГН : ********** и Р.Р.К., ЕГН : **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.С.К., ЕГН : ********** и Р.Р.К., ЕГН : **********,***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

1.      Семейното жилище, находящо се в гр. **** се предоставя за ползване на Д.С.К. с ЕГН : **********, като жената го е напуснала.

2.      Заявяваме, че не желаем да уговаряме издръжка помежду си.

3.      Страните се съгласяват след прекратяването на брака съпругата Р.Р.К. да запази фамилното си име.

4.      Страните се съгласяваме, разноските по делото да се поемат от Д.С.К..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), като констатира, че е внесена, при образуване на производството.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                  

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: