Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

301/14.4.2016г. , гр. Шумен 

Шуменски районен съд, в публично заседание на тридесет и първи март   , през  две хиляди и шестнадесета    година, в състав:

                                                                                              Съдия: Зара Иванова  

при секретаря: А.П. , като разгледа докладваното от районния съдия гражданско дело №97 по описа  за 2016г. за да се произнесе взе предвид следното:  

Предявени са обективно съединени искове с правно основание  чл. 143 ал.2 от  и чл.149 от СК

Депозирана е искова молба от З.Р.И. , ЕГН:********** , адрес *** , в качеството на майка и законен представител на малолетното дете Р.М. М. , ЕГН:********** , съдебен адрес ***-13 , кантора 25  срещу М.М.Х. , ЕГН:********** , адрес *** , в която посочва , че  ответникът е баща на детето Р.М. М. , ЕГН:********** . Живеели заедно  до края на 2011г. , при родителите на ответника , но се разделили . Докато били заедно ответникът полагал минимални грижи за детето . След раздялата им  той не е търсил детето да го види  , но детето проявявало интерес към баща си и след като чуел , че е пристигнал в селото , искал да се видят.  При тези редки срещи , бащата е давал по 1-2 лева на детето . Общо за целия пет годишен период  , той е дал около 400-500 лева . Тя работела във Върбица на трудов договор  до 2010г. От тогава е безработна и е регистрирана в бюрото по труда . Детето е ученик в пети клас и не получава стипендия . Тя получава детски добавки в размер на 30 лева . Доколкото и е известно ответникът работи във гр.Варна и получава трудово възнаграждение . Счита , че той може да заплаща издръжка на детето си в размер на 200 лева , считано от 25.01.2015г.

В хода на съдебното дирене ищецът е направил искане за постановяване на неприсъствено решение . Съдът като констатира , че ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба , въпреки , че е редовно призован ,  не се е явил в първото заседание по делото, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие  и на страните  са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание , както и че не съществуват  пречките по чл.324,334 и чл.339 от ГПК  , намира , че са налице кумулативно изискуемите процесуално –правни предпоставки по чл. чл.238 ал.1 и чл.239 ал.1 т.1 от ГПК   за постановяване на неприсъствено решение . 

От друга страна , при преценка на представените по делото доказателства : договор за правна защита и съдействие и  пълномощно от 21.01.2016 г.; удостоверение № 14 от 08.01.2016 г. издадено от ОУ „Св.Кв.Кирил и Методий“ с. Бяла река; удостоверение за раждане от *** г. издадено въз основа на акт за раждане № ***. на община Велики Преслав , съдът намира , че исковете се явяват вероятно основателни  по смисъла на чл.239 ал.1 т.1 от ГПК , поради което същите следва да се уважат в условията на неприсъствено решение  .

Водим от изложеното, съдът

Р  Е  Ш  И :  

ОСЪЖДА М.М.Х. , ЕГН:********** , адрес ***  да заплаща на малолетното си дете Р.М. М. , ЕГН:********** ,  чрез неговата майка и законен представител    З.Р.И. , ЕГН:********** , адрес *** ,  съдебен адрес *** ,  месечна издръжка в размер на 200 ( двеста ) лева , считано от 25.01.2015г.  , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж първо   число на месеца, за който се дължи.

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, в осъдителната му част решението подлежи на предварително изпълнение.

Решението не подлежи на обжалване .  

На основание чл.240 ал.1 от ГПК препис от настоящото решение да се връчи на ответника .  

СЪДИЯ: