Р Е Ш Е Н И Е

 

324/19.4.2016г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на четиринадесети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 126 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Гр.д.№ 126 по описа за 2016г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.150 и чл.143 от СК от ищец Б.К.К., действащ със съгласието на своята майка и законен представител С.А. Д.. Ищецът претендира увеличение на присъдената по гр.д. №3020/2008 г. по описа на ШРС месечна издръжка от 50 лв. на 140 лв., като се позовава на съществено изменение на обстоятелствата, като в този смисъл се е увеличил и размерът на извършваните от ищеца разходи.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът К.Д.К.- баща на детето, не е подал писмен отговор на исковата молба. В открито съдебно заседание се явява лично и взима становище по иска, като прави възражения по размера. Твърди, че е безработен и представя на виждане трудова книжка.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна :

Видно от бъде приложено Решение по гр.д.№3020/2008г. на ШРС, съдът е прекратил брака между С.К. и К.К., като е присъдил в тежест на ответника заплащането на издръжка на роденото от брака дете Б. в размер на 50 лева. От постановяването на съдебния акт са изминали повече от седем години, като понастоящем детето е навършило седемнадесет години. Нуждите му от парични средства са се увеличили значително, предвид дългия период от време и ръста на инфлацията, който е ноторно известен и не подлежи на доказване.

По делото се установиха следните доходи на родителите на детето: Към датата на депозиране на молбата майката не работи и е регистрирана в Дирекция „Бюро по труда“-гр.Шумен. Бащата, видно от представената в оригинал трудова книжка също не работи, като съществуващото трудово правоотношение е прекратено на 15.05.2015г. Не се установи какви доходи реализират страните. Предвид трудоспособната възраст на ответника, съдът намира, че същия би могъл да реализира доходи средни за страната. И двамата родители нямат алиментни задължения към други деца.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, намира за безспорно установено, че факторите, определящи издръжката на детето от първоначалния момент на присъждане до настоящият момент, са се променили, което налага промяна и в размера на присъдената издръжка. По делото не са представени доказателства, по отношение на разходи във връзка с отглеждането и с обучението на детето. Видно от Служебна бележка №341-2 от 07.012.2015г., детето посещава училище ПГОХХТ и е ученик в 11 клас на учебната 2015/2016г. в специалност „ресторантьор“. Отчитайки потребностите на Б., обусловени от неговата възраст, както и материалните възможности на родителите му, съдът счита, че на детето следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 200 лв., от които бащата следва да заплаща 140 лева, а останалите 60 лева следва да се заплащат от майката. По- голямото парично участие на бащата, следва от обстоятелството, че непосредствените грижи по отглеждането на детето лежи върху майката.

Така определеният размер на издръжката се дължи от датата на подаване на исковата молба– 26.01.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

Ответникът следва да заплати държавна такса върху определеният увеличен размер на издръжката в размер на 50,00 лева-минимума по Тарифа №1, а не върху три годишните платежи, предвид факта, че така определената издръжка се дължи до навършване на пълнолетна възраст на детето през месец ноември 2016г.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК в тежест на ответника следва да се присъдят направените разноски за адвокатско възнаграждение, съобразно уважения иск в размер на 300.00лв.

Водим от горното, съдът  

                                                                         Р Е Ш И:

 

     ИЗМЕНЯ размера на издръжката, определена по гр.д.№3020/2008г. по описа на ШРС, дължима от К.Д.К. с ЕГН:**********,***, в полза на детето Б.К.К. с ЕГН:**********, непълнолетен, действащ със знанието и съгласието на майка си и законен представител С.А. Д. с ЕГН: ********** ***, като я УВЕЛИЧАВА от 50 лева /петдесет лева/ на 140 лева /сто и четиридесет лева/, считано от 26.01.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОСЪЖДА К.Д.К. с ЕГН:********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху увеличения размер на издръжката, в размер на 50,00 лв./петдесет лева/.

ОСЪЖДА К.Д.К. с ЕГН:********** да заплати на Б.К.К. с ЕГН:**********, непълнолетен, действащ със знанието и съгласието на майка си и законен представител С.А. Д. с ЕГН: **********  направените по делото разноски в размер на 300.00лв./триста лева/.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от получаване на съобщението от страните, предвид изготвянето му преди обявената в съдебно заседание дата- 28.04.2016г.  

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: