Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, VІ състав

В публично заседание на осемнадесети февруари през две хиляди и шестнадесета година в следния състав:

                                                                                                                  Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Т.,

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№130/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 50 от СК.

В ШРС е депозирана молба от Л.Е.Б., ЕГН ********** с адрес: *** и Г.С.Г., ЕГН ********** с адрес: ***, в която молителите посочват, че са законни съпрузи, сключили граждански брак на ***. От брака си имали родени две деца. Двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.  Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

            В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански на Община Шумен, обл.Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт №***г. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на децата им, поради което и следва да бъде утвърдено.

           Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена изцяло от молителката. Съпругът следва да бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 2 на сто върху три годишните платежи на издръжката по отношение на всяко дете- сумата от 75,60лв. или общо 151,20лв.

           Водим от горното, и на основание чл. 50 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът 

Р Е Ш И :

 

           ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №*** на Община Шумен, обл.Шумен между Л.Е.Б., ЕГН ********** с адрес: *** и Г.С.Г., ЕГН ********** с адрес: ***     ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Л.Е.Б., ЕГН ********** и Г.С.Г., ЕГН **********, споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

Упражняването на родителските права по отношение на родените от брака деца: Б. Г. Г., ЕГН ********** и Е. Г. Г., ЕГН **********, се предоставя на майката Л.Е.Б., която ще ги отглежда на адрес: гр. Ш. ,***.

На бащата Г.С.Г. се определя режим на лични контакти с децата всяка трета седмица от месеца от 19,00 часа в петък до 19.00 часа в неделя, с преспиване; един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и по 2 дни за Коледа и Великден.

На детето Б. Г. Г., ЕГН ********** се определя издръжка в размер на 105лв./ сто и пет /лева, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака, платима до 30-то число на текущия месец по банков път, по сметка на майката Л.Е.Б., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

На детето Е. Г. Г., ЕГН ********** се определя издръжка е размер на 105лв./ сто и пет /лева, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака, платима до 30-то число на текущия месец по банков път, по сметка на майката Л.Е.Б., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска,  до настъпването на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

Семейното жилище, представляващо къща, собственост на родителите на съпруга, находящо се от гр.Ш., *** 1 ще се ползва от съпруга, като съпругата и децата са го напуснали.

Съпругата не е приемала при сключването на брака фамилията на съпруга, поради което ще продължава да носи имената Л.Е.Б..

Всички движими вещи придобити по време на брака от съпрузите са поделени и нямат друго имущество подлежащо на подялба.

След развода съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.

Разноските по делото се поемат от съпрузите поравно

Настоящото споразумение урежда окончателно отношенията между страните след развода и за в бъдеще същите няма да имат претенции един към друг.

 

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), която констатира, че е внесена частично от молителите.

           ОСЪЖДА Г.С.Г., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен сумата 151,20лв./сто петдесет и един лева и двадесет стотинки/ представляваща държавна такса върху определения размер на издръжката за двете деца.

 

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                      

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: