Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

214/18.3.2016г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на четиринадесети март 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 133/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по реда на чл. 310, т. 5 и сл. от ГПК, по предявен иск с правно основание чл. 150 от СК.  

Искова молба от пълномощник на Д.С.Г., ЕГН : **********, действаща като родител и законен представител на Й. Д. М., ЕГН : ********** и М. Д. Н., ЕГН : **********, и тримата с адрес за призоваване – гр. Шумен ул.“Д. Войников” № 17, офис № 2, срещу Д.М.Д., ЕГН : **********, с адрес ***. Ищецът сочи, че по силата на решение, по ГД № 269/2012г. на ШРС, ответникът следвало да заплаща месечна издръжка в размер на 85 лева за Й. и 75 лева за М.. От тогава обстоятелствата, имащи значение при определяне на издръжката, се били изменили, поради което претендират увеличаване на размера и, от 85 лева на 135 лева за Й. и от 75 на 125 лева за М..

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Счита иска допустим и неоснователен. Излага, че няма възможност да заплаща искания размер на издръжка, а и полагал грижи за децата. Иска отхвърляне на иска. 

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани, чрез представители поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

Така предявените искове са допустими, разгледани по същество, са частично основателни, по следните съображения :

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

Видно от удостоверения за раждане по актове за раждане № 212/26.02.2004г. и 389/10.04.2006г. на Община Шумен /л. 7,8/, е, че родители на непълнолетните деца – Й. и М., са Д.С.Г. и ответника в настоящото производство – Д.М.Д.. Приложените писмени доказателства сочат, че децата живеят с ищцата, в нейно собствено жилище, заедно с по малката им сестра и настоящият и съжител. Двамата са ученици, съответно в 5-ти и 4-ти клас на ****. Майката получава доход от трудово правоотношение в размер на минималната за страната заплата и добавки за децата по ЗСПД. Ответникът живее в жилище на съжителката си заедно с дъщеря и. доходите му са в размер на МРЗ. Притежава идеални части от  земеделски земи.

Показанията на разпитания свидетел установяват, че в режима на лични контакти, ответникът осъществява такива, когато не се препятстват от майката, предоставя средства и закупува различни вещи за децата, които имали забрана от другия родител да ги получават, без предварително разрешение. Редовно плащал присъдената издръжка.

По ГД № 269/2012г. на ШРС е одобрена спогодба с която настоящият ответник се е съгласил да заплаща месечна издръжка от 85 лева за детето Й. и по 75 лева за детето М..

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че са налице законовите изисквания на чл. 150, във вр. с чл. 143, ал. 2, във вр. с чл. 142 от СК, за даване на издръжка от родител на не навършило пълнолетие дете. Имайки предвид нуждите на децата и тяхната възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ размер следва да се определи на 200 лева, от които по голяма част, като паричен еквивалент, да се поеме от ответника – 110 лева, а останалата част, да се поеме от майката, предвид полаганите от нея непосредствени грижи, по отглеждане и възпитание на непълнолетните деца, като определения размер на издръжка от 85 и 75 лева, по ГД № 269/2012г., по описа на ШРС се увеличи с 25 и 35 лева, до посоченият размер от 110 лева, за всяко дете. Така определеният размер на издръжката се дължи, от 27.01.2016г. – дата на постъпване на исковата молба в ШРС, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

В останалата му част, до пълният предявен размер искът е неоснователен и следва да се отхвърли, като такъв. Няма причина, по съображение единствено възраст на децата, издръжката им да бъде в различен размер. Напротив има множество аргументи, без пренебрегване на възрастовата им група, но при отчитане на немаловажния дори психологически фактор и пола на децата, да им бъде определен еднакъв размер на издръжка.  Не се установиха особени нужди на непълнолетните, обосноваващи размера на претенцията, и най-вече възможностите на ответника, за осигуряване искания размер.

 

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК решението, в частта му относно издръжката, подлежи на предварително изпълнение.

 

На основание чл. 78, ал. 6 ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на ШРС, държавна такса, върху увеличеният размер на издръжката, в размер на 86,40 лева.

 

На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца сумата от 180 лева разноски в производството, съразмерно уважената част от исковете.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ размера на присъдената, по ГД № 269/2012г., по описа на Районен Съд – Шумен, месечна издръжка, дължима от Д.М.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, на непълнолетните му деца – Й. Д. М., ЕГН : ********** и М. Д. Н., ЕГН : **********, като я УВЕЛИЧАВА от 85 и 75 лева, на 110 / сто и десет / лева, за всяко дете, считано от 27.01.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОТХВЪРЛЯ предявените от Д.С.Г., ЕГН : **********, действаща като родител и законен представител на Й. Д. М., ЕГН : ********** и М. Д. Н., ЕГН : **********, и тримата с адрес за призоваване – гр. ********, срещу Д.М.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, искове за увеличаване на присъдена издръжка по ГД № 269/2012г., по описа на ШРС, в останалата им част, до пълният предявен размер от 135 и 125 лева, като неоснователни.

 

ОСЪЖДА Д.М.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС държавна такса, върху увеличения размер на издръжката, в размер на 86,40 лева.

 

ОСЪЖДА Д.М.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на Д.С.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 180 лева разноски в производството на настоящата инстанция, съобразно уважената част от исковете.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

 

Решението подлежи на обжалване, пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от 18.03.2016г., в съответствие с чл. 315, ал. 2 ГПК.

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: