Р Е Ш Е Н И Е

 

492/28.6.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменски районен съд, шести съдебен състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и трети юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                     Районен съдия: Б. Бойн  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 137/2016г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството е образувано по искова молба от С.Д.Г., чрез пълномощника адв. Т. от ШАК, против Н.Т.Р. ***, с правно основание чл.59 ал.9 и ал.2 от СК, като желае промяна на определени мерки постановени по силата на съдебно решение по отношение на упражняването на родителски права, издръжка и режим на лични контакти на бащата с детето.

В хода на съдебното производство в съдебно заседание по същество страните лично и чрез процесуални представители постигат споразумение относно спорните за тях въпроси.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното: От представените по делото Удостоверение за раждане на Т. Н. Р., издадено въз основа на акт за раждане № *** г. от Община Шумен, се установява, че страните са родители на детето. От приетия по делото социален доклад от Д ”СП”– гр. Шумен, се установява, че детето живее в дома на бащата. Жилището е в добро състояние, обзаведено с всички необходими вещи и ел. уреди за едно домакинство, хигиенно – битовите условия са добри и бащата притежава необходимия родителски капацитет да се грижи за него. Детето беше изслушано по реда на чл.15 ал.2 от ЗЗД в помещение за изслушване на деца в гр.Шумен с участие на психолог и то заяви, че желае да продължи да живее при баща си, като се вижда в почивните дни с майка си. При изслушването в открито съдебно заседание, страните са единодушни, че на този етап от развитие на отношенията им, постигнатото споразумение е в интерес на детето.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи: Депозираното споразумение е подадено от лица, които са родители на детето и към настоящия момент не живеят заедно, поради което е процесуално допустимо. Съдът, като взе предвид, че двамата родители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията по повод на детето е сериозно и взаимно, отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на детето, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена и постигнатото от тях споразумение – утвърдено.

Относно разноските:

Предвид характера на производството ищцата следва да бъде осъдена да плати и държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 28.80 лв. на основание чл. 7 т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. С оглед постигнатото споразумение същата следва да заплати и направените от ответника разноски в размер на 300 лв.

Водим от горното съдът  

Р Е Ш И:

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.Д.Г., ЕГН **********, адрес: *** и Н.Т.Р., ЕГН **********, с адрес: *** СПОРАЗУМЕНИЕ по чл.59 ал.9, чл.127, ал.1 и чл.150 от СК, както следва:

Упражняването на родителските права по отношение на детето Т. Н. Р., ЕГН **********, родено на *** г. остава да бъде от бащата Н.Т.Р., ЕГН **********, както и местоживеенето на детето при него, така както е било постановено по Решение № 684/03.09.2013г. по гр.д.№ 1965/2013г. по описа на РС-гр.Шумен.

              ОПРЕДЕЛЯ се  режим на лични контакти на майката С.Д.Г., ЕГН ********** с детето Т. Н. Р., ЕГН **********, родено на *** г. както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца в събота от 09.00ч. до 18.00ч. в неделя /с преспиване/, както и всяка пета събота от месеца от 09.00 ч. до 18.00 ч.; 30 /тридесет/ дни през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск; 5- /пет/ дни през Коледните и Новогодишни празници; 5 - /пет/ дни през пролетната ваканция на детето; на втория ден на всеки празник Великден от 10,00 часа до 19.00 часа; 3 - /три/ часа на всеки рожден ден на детето - 24 март; на всеки рожден ден на майката - 10 август от 10.00 часа до 18.00 часа.

            ИЗМЕНЯ размера на постановената  по гр.д.№ 1965/2013 год. по описа на ШРС издръжка, дължима от С.Д.Г., ЕГН **********, адрес: ***, в полза на детето Т. Н. Р., ЕГН **********, родено на *** г., чрез неговия баща и законен представител Н.Т.Р., ЕГН **********, като я УВЕЛИЧАВА от 100,00 лева /сто лева/ на 140.00 лева /сто и четиридесет лева/, считано от 01.02.2016 г., платима до петнадесето число на текущия месец, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл.150 вр. чл.143, ал.2 от СК.

ОСЪЖДА С.Д.Г., ЕГН **********, адрес: ***, да заплати по сметка на ШРС, към бюджета на съдебната власт, държавна такса в размер на 28.80 лева (двадесет и осем лева и осемдесет стотинки), на основание чл.78, ал.6 от ГПК и Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и сумата от 5,00 лева за издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА С.Д.Г., ЕГН **********, адрес: *** да заплати на Н.Т.Р., ЕГН **********, с адрес: *** сумата от 300 лева /триста лева/, представляваща направените по делото разноски.

 Разноските по присъединеното дело за издръжка № 2867/15г. остават в тежест на страните както са направени.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: