Р Е Ш Е Н И Е

 

331/20.4.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание, на тринадесети април две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

                                                                        Районен съдия: Л. Григорова  

            при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр. дело №169 по описа за 2016 г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

            Предявен е иск, с правно основание чл.127, ал.2 от СК.

            В исковата молба ищецът- Д.И.С., ЕГН **********, с адрес: ***, излага, че с ответника- М.П.В., ЕГН **********, с адрес: ***, живеели на съпружески начала, като от съвместното си съжителство имали родено едно дете- Д.Д.И.. Сочи се в молбата, че страните живеели в дома на родителите на ответницата, като още от самото начало на съвместното им съжителство възниквали конфликти, инициатор на които била майката на ответницата. С оглед на така проявяващите се чести конфликти, част от които се развивали и в присъствието на детето, ищецът напуснал жилището и се установил да живее при брат си. След раздялата на родителите, срещите на ищеца с детето му станали изключително редки, което било по вина на ответницата и нейните родители, които настройвали детето срещу баща му и лишавали последния от контакт с дъщеря му. Поради изложеното, моли съда да постанови решение, по силата на което да се предостави упражняването на родителските права по отношение на детето Д.Д.И. на нейната майка М.П.В., като местоживеенето на детето да бъде при майката; да се определи издръжка на малолетната в законно посочения минимум, която бащата да заплаща на дъщеря си, и издръжката да се заплаща от 20-то до 25-то число на месеца. Ищецът моли да му се определи следния режим на лични отношения с детето му: всяка първа неделя на месеца от 10.00 ч. да 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; всяка трета неделя от месеца от 10.00 ч. до 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; един ден за коледните и един ден за новогодишните празници от 10.00 ч. до 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; един ден през великденските празници от 10.00 ч. до 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; от 10.00 ч. до 16,00 ч. за всеки рожден ден на детето, като същото се взема и връща в дома на майката; 20 дни /двадесет дни/ през лятната ваканция, когато майката не е в годишен отпуск. В съдебно заседание заявява, че е съгласен да заплаща месечна издръжка в размер на 140.00 лв. 

            В законния едномесечен срок, предвиден в разпоредбата на чл.131 от ГПК, ответникът представя писмен отговор, в който заявява, че е съгласна да й се предостави упражняването на родителските права спрямо общото на страните дете, като се постанови детето да живее при нея. Изразява несъгласие с посочения от бащата режим на лични отношения с детето, сочейки аргументи, както и несъгласие с посочения от ищеца размер на издръжка на детето и датата, на която същата да се заплаща. Претендира издръжка в размер на 180.00 лв., платима най- късно до пето число на текущия месец.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа и правна страна следното: Видно от представения по делото официално заверен препис от дубликат на удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №0347/26.03.2007 г., съставен от  длъжностното лице по гражданско състояние при община Шумен, безспорно и категорично се установява, че страните са родители на малолетната Д.Д.И.. Не се спори между страните, че същите са живеели на съпружески начала, като от съвместното си съжителство е родена дъщеря им Д.. Не се спори, че от месец октомври 2015 г. страните са разделени и не живеят заедно, като непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето са поети от майката, която живее с детето в дома на родителите си, находящ се в ***. Сочените обстоятелства се потвърждават и от събраните както писмени, така и гласни доказателства. Ищецът изрично заявява в исковата си молба, че желае упражняването на родителските права по отношение на детето да се предостави на майката и местоживеенето му да бъде на адреса, на който живее ответницата, като в последствие, в откритото съдебно заседание, потвърждава това си желание. От изготвения от Д”СП”- Шумен социален доклад става ясно, че детето се отглежда в сигурна и защитена среда, при подходящи хигиенно-битови условия. Д“СП“- Шумен счита, че майката е в състояние да гарантира здравните, образователните, емоционални и социални потребности на детето, като има изградена емоционална  връзка между майката и детето. В заключението на доклада се сочи, че майката притежава необходимия родителски капацитет и може да задоволява потребностите на дъщеря си, както и да гарантира нейната сигурност. Съдът, отчитайки горните обстоятелства, както и след като съобрази желанието и на двамата на родители, възрастта и пола на детето заключава, че в интерес на малолетната Д. е упражняването на родителските права спрямо нея да бъде предоставено на майката, като местоживеенето на детето бъде при майката в ***. 

Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режимът на лични контакти на детето с другия родител. От събраните по делото гласни доказателства, показанията на разпитаните в полза на ищеца свидетели, стана ясно, че ищецът е привързан към дъщеря си, като е всеотдаен баща и търси контакт с детето си. От същите доказателства се установи, че Д. е лъчезарно дете, като в присъствието на баща си и неговите близки говори без притеснения. Д. ставала мълчалива, когато се срещала с баща си в присъствието на майка си. Съдът дава вяра на тези доказателства, тъй като същите са ясни, конкретни, вътрешно и взаимно непротиворечащи си. По делото е изслушан и свидетел, воден от ответната страна- Златка Иванова, майка на ответницата. Но от нейните показания най- вече би могло да се направи извод за личната неприязън на свидетелката към ищеца. В този смисъл, съдът, на основание чл.172 от ГПК, преценява изявленията на този свидетел като необективни и заинтересовани в полза на ответницата и във вреда на ищцовата страна. Предвид изложеното, с оглед правилното развитие на детето и предвид събраните по делото доказателства относно местоживеенето на страните, конкретните искания и на двамата родители, съдът счита, че подходящ режим на лични контакти ще е следният: всяка първа и трета неделя на месеца от 10.00 ч. да 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; един ден за коледните и един ден за новогодишните празници от 10.00 ч. до 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; един ден през великденските празници от 10.00 ч. до 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; от 10.00 ч. до 16,00 ч. по повод всеки рожден ден на детето, като контактът да се осъществява в първия почивен ден, следващ рождения ден на детето; 15 дни /петнадесет дни/ през лятната ваканция, когато майката не ползва платен годишен отпуск. Съдът счита, че този режим на лични контакти ще е подходящ, без да е необходимо при срещите да присъства и майката на детето, тъй като от една страна Д. е на девет години, т.е. на възраст, даваща и възможност за известна самостоятелност, а от друга страна се съобрази с крайно влошените отношения между родителите на малолетната, което обстоятелство би препятствало възможността на бащата да осъществява пълноценни контакти с дъщеря си. С оглед на факта, че родителите на детето са разделени, би следвало родителят, който упражнява непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието му, да съдейства на  детето при осъществяване на контактите му с другия родител, като не пречи на последния, а напротив подпомага по най-добрия за детето начин срещите му с родителя, неупражняващ родителските права, за да не се прекъсва емоционалната връзка между баща и дъщеря. 

            Относно претенцията за издръжка, за да се произнесе, съобрази следното: Разпоредбата на чл.143, ал.1 от СК гласи, че всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитие на детето, като нормата на чл.142, ал.1 от СК предвижда, че размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. Видно от представения от ищеца официално заверен препис от трудов договор №1503/25.05.2015 г., се установи, че същият реализира трудови доходи, като е уговорено основно месечно възнаграждение в размер на 557, 55 лв. От представения от насрещната страна документ, имащ характер на споразумение между ответницата и „Г.“ ООД, гр. Шумен, става ясно, че ответницата реализира основно месечно възнаграждение в размер на 420.00 лв. Не се ангажираха доказателства по делото за наличието на алиментни задължения на ищеца към други лица. Няма и наведени твърдения в този смисъл. Като съобрази горните обстоятелства и след като отчете нуждите на детето, предвид възрастта му и възможностите на родителите, съдът счита, че следва да му бъде определена обща месечна издръжка в размер на 240.00 лв., от които бащата да заплаща 150.00 лв., а останалите 90.00 лв. - да се осигуряват от майката. По-голямото парично участие на бащата е обусловено от факта, че непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето се понасят от майката. Издръжката се дължи, считано от влизане в сила на настоящото решение до настъпване на обстоятелства за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж до пето число на месеца, за който се отнася.

            На основание чл.78, ал.6, вр. с чл.83, ал.1, т.2, Д.И.С., ЕГН ********** следва да бъде осъден да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката, в размер на 216.00 лв.

           

            Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето Д.Д.И., ЕГН ********** на майката – М.П.В., ЕГН **********, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при нея на следния адрес: ***

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Д.И.С., ЕГН **********, с адрес: *** с детето Д.Д.И., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета неделя на месеца от 10.00 ч. да 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; един ден за коледните и един ден за новогодишните празници от 10.00 ч. до 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; един ден през великденските празници от 10.00 ч. до 19.00 ч., като детето се взема и връща в дома на майката; от 10.00 ч. до 16,00 ч. по повод всеки рожден ден на детето, като контактът да се осъществява в първия почивен ден, следващ рождения ден на детето; 15 дни /петнадесет дни/ през лятната ваканция, когато майката не ползва платен годишен отпуск.

            ОСЪЖДА Д.И.С., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплаща на детето си Д.Д.И., ЕГН **********, действаща чрез своята майка и законен представител М.П.В., ЕГН **********, с адрес: ***, месечна издръжка в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, считано от влизане в сила на решението до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – до пето число на месеца, за който се дължи издръжката.

ОСЪЖДА Д.И.С., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, държавна такса върху определеният размер на издръжката, в размер на 216.00 лв. /двеста и шестнадесет лева/.

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.  

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: