Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                     283/8.4.2016г. ,       гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на шести април през две хиляди и шестнадесета година, в състав                   

    Районен съдия: Л. Григорова  

при секретаря  Д. Х.,  като  разгледа докладваното от съдията гр. д. № 175 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:   

Гр. д №175/2016 г. по описа на ШРС, първоначално е образувано по повод предявен брачен иск, с правно основание чл.49, ал.1 от СК, от А.Д.И., ЕГН **********, срещу Т.А.К. – И., ЕГН ********** ***, с искане да бъде прекратен сключения на 17.06.1997 г. между страните граждански брак, като дълбоко и непоправимо разстроен, по вина на съпругата. Ищецът обективира и претенция за предоставяне ползването на семейното жилище, находящо се в ***, както и искане за възстановяване предбрачното фамилно име на съпругата.

В хода на производството съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.     

 След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложеното Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за сключен граждански брак № 184 от 17.06.1997 г. на длъжностно лице по гражданско състояние при Община – Шумен, се доказва по категоричен начин, че молителите А.Д.И., ЕГН ********** и Т.А.К. – И., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 17.06.1997 г. От представения по делото препис от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № 476 от 03.06.1998г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен, се установи, че от брака си страните имат родено едно дете -  Д.А.И., ЕГН **********, което към датата на приключване на откритото съдебно заседание е пълнолетно. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския си брак, което поддържат пред съда и в съдебно заседание представят писмено споразумение по чл.51 от СК, за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана и следва да се уважи.

 По делото не са ангажирани доказателства от страните, досежно реализираните от тях трудови доходи, но с оглед трудоспособната им възраст, определя окончателна държавна такса, в размер на 50.00 лв., като констатира, че молителят е внесъл държавна такса в размер на 25,00 лв. Ето защо и предвид постигнатото между страните споразумение, молителят следва да бъде осъден да заплати сума в размер на 25.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                           Р     Е     Ш     И   :                   

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между А.Д.И., ЕГН ********** и Т.А.К. – И., ЕГН **********,***, сключен на 17.06.1997 г., с акт № 184 от 17.06.1997 г. на длъжностно лице по гражданско състояние при Община – Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:  

 Отношенията между страните, свързани със собственост върху движими вещи, са уредени към датата на подписване на споразумението.  

Страните не са придобивали право на собственост върху недвижими имоти по време на брака.                                               

Семейното  жилище, находящо се в ***, собственост на молителя А.Д.И., ЕГН **********, остава за ползване от молителката Т.А.К. – И., ЕГН ********* до 01.06.2016 г., като същата се задължава да го освободи и предаде владението върху семейното жилище на молителя А.Д.И. до същата тази дата – 01.06.2016 г. В периода, през който молителката ползва жилището, същата се задължава да заплаща всички консумативи, свързани с ползването и експлоатиране на жилището, при следните  изключения и уточнения:

 а/ молителката не заплаща стойността на консумираната електроенергия в таванското помещение към жилището;

 б/ молителката  заплаща стойността на консумираната топла вода, като се приспаднат 20.00 лв. от същата, която сума от 20.00 лв. е задължение на молителя. Отразените в букви а/ и б/ суми, молителят възстановява на молителката ежемесечно до 20-то число.

 Поставената от молителката разделителна преграда на терасата на жилището, след освобождаването му от молителката остава към жилището, като молителят не дължи наплащане за същата преграда на каквито и да са суми.

След 01.06.2016 г. семейното жилище ще се ползва от съпруга А.Д.И., ЕГН **********.

Страните не си дължат издръжка един на друг след прекратяване на брака.

След прекратяване на брака Т.А.К. – И., ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си  фамилното име К..

Разноските по делото се поемат изцяло от А.Д.И., ЕГН **********.

                ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 50.00 лв. /петдесет лева/.         

    ОСЪЖДА А.Д.И., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума, в размер на 25,00 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

 

      Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                                     

                                                                              

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ :