Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и четвърти март    , през две хиляди и  шестнадесета     година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №185   по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от В.Р.К. , ЕГН : ********** *** и И.С.К.  ,  ЕГН :********** *** , в която посочват , че са сключили граждански брак на 23.12.2005 г.   , от който имат родено едно дете – И.И.К.., роден на *** год., ЕГН **********  , към момента малолетно  .   Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие . Същото е сериозно и непоколебимо . Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание поддържат молбата по чл.50 СК и споразумението по чл.51 от СК.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №*** на Община Шумен, от което се установява , че страните са съпрузи от 23.12.2005 г.      От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***   , издадено от Община Варна  , е видно , че роденото от брака дете И.И.К.., роден на *** год., ЕГН: **********  е малолетно .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на малолетното дете    . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на детето  родено от брака  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената   , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа  .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК  , мъжът    следва да бъде осъден  да заплати по сметка на ШРС сумата  86,40   лева  – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето  .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК ,  жената  следва да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт , по сметка на ШРС , сумата 200 лева , от която 180 лева  - държавна такса върху данъчната оценка на поставеният и в личен дял недвижим имот , след приспадане на паричното уравнение което следва да заплати на мъжа  и 20 лева – държавна такса върху полученото парично уравнение за поставените в дял на мъжа МПС .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК ,   мъжът следва  да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт , по сметка на ШРС , сумата  890 лева , от която  90   - държавна такса върху застрахователната стойност на поставените му в личен дял МПС-та , след приспадане на паричното уравнение , което е заплатил на жената и  800 лева – държавна такса върху паричното уравнение , което ще получи за поставеният в личен дял на жената недвижим имот .

  Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

            ПРЕКРАТЯВА сключения на 23.12.2005 г.      с  Акт  *** на Община   на Община Шумен     ГРАЖДАНСКИ  БРАК  между  В.Р.К. , ЕГН : ********** ***  и И.С.К.  ,  ЕГН :********** *** ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между В.Р.К. , ЕГН : **********  ,  и И.С.К.  ,  ЕГН :********** , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

Данъчната оценка на имота е 49 938.40  (четиридесет и девет хиляди деветстотин тридесет и осем лева и четиридесет ст.)лв.

1.      Лек автомобил марка „ФИАТ” модел „ПУНТО” с д. р. ***, рама № ***и двигател ***.

                     Застрахователната стойност е 400 (четиристотин) лева.

2.     Лек автомобил марка „МИЦУБИШИ”  модел „ПАЖЕРО” с д. р. ***, рама № *** и двигател***.

                        Застрахователната стойност е 1100 (хиляда и сто) лева .

3.     Лек автомобил марка „ФОЛКСВАГЕН”  модел „ТУРАН” с д. р. ***, рама № ***и двигател ***.

                        Застрахователната стойност е 3000 (три хиляди) лева .

4.     Товарен автомобил марка „МАН”  модел „8.153” с д. р. ***, рама № *** и двигател ***.

                        Застрахователната стойност е 1000 (хиляда) лева .

се ПОСТАВЯТ  В ЛИЧЕН ДЯЛ и стават  индивидуална собственост на съпруга И.С.К.  ,  ЕГН :********** .

·        ЗА УРАВНЕНИЕ   на дяловете от описаните по-горе МПС-та , жената  В.Р.К. , ЕГН : **********   , към момента на сключване на споразумението е получила от мъжа И.С.К.  ,  ЕГН :********** , сумата 1 000 (хиляда)  лева , която сума заяви, че е получила изцяло и в брой днес.

·      СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните, находящо се в гр.Шумен, ул.*** след прекратяване на брака се предоставя  за ползване и обитаване от жената В.Р.К. , ЕГН : **********  , като мъжът И.С.К.  ,  се задължава да напусне жилището в срок от 45  (четиридесет и пет) дни ,  считано от влизане на решението за прекратяване на брака в сила.

ОСЪЖДА  И.С.К.  ,  ЕГН :********** да заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС , обща сума от 991,40 (деветстотин деветдесет и един лева и четиридесет ст. ) лева , от която 15 лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото , 86,40 лева – държавна такса върху определения размер на издръжката на детето ,  800 лева – държавна такса върху паричното уравнение което ще получи от жената за поставения и в  личен дял недвижим имот и  90   - държавна такса върху застрахователната стойност на поставените му в личен дял МПС-та , след приспадане на паричното уравнение , което е заплатил на жената .

ОСЪЖДА В.Р.К. , ЕГН : **********  да заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС , обща сума от 200 (двеста) лева , от която 180 лева  - държавна такса върху данъчната оценка на поставеният и в личен дял недвижим имот , след приспадане на паричното уравнение което следва да заплати на мъжа  и 20 лева – държавна такса върху полученото парично уравнение за поставените в личен  дял на мъжа МПС .

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

СЪДИЯ: