Р Е Ш Е Н И Е

 

127/19.2.2016г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Шуменският районен съд, в заседание при закрити врати на осемнадесети февруари през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

            при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 193 по описа за 2016 г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производство по чл.27, ал.2 и чл.28, ал.1, във вр. чл.25 и сл. от Закона за закрила на детето. Постъпила е молба от АСП за настаняване на детето В. Е. С. в семейството на роднини – С.А.Х. – сестра на детето, по реда на чл.27, ал.2 и чл.28, ал.1, във вр. чл.25 и сл. от ЗЗДетето.

Молбата е основателна.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Родители на детето В. Е. С. са: А. Х. П. – починала и Е.С.Р. – баща. От представените по делото доказателства, се установява следното: Бащата трайно не полага грижи за детето и не може да му осигури нормални условия на живот и да задоволи потребностите му. Детето е било настанявано в институции. С решение по гр.д.№ 4052/2012 г. по описа на ШРС е било настанено при по-голямата сестра С. А. Х. за срок от три години. До настоящия момент С. А. Х. полага грижи по отглеждането и възпитанието на детето. Създадени са нормални условия за отглеждане на му. Хигиенно-битовите условия в жилището са много добри благоприятстващи нормалното физическо и психическо развитие на детето. Има общопрактикуващ лекар и развитието му редовно се проследява. С.А.Х. е в състояние да осигури основните потребности на детето.

Заинтересованата страна С.А.Х., се явява лично в съдебно заседание и заявява, че желае да се грижи за детето. Бащата на детето Е.С.Р. изрази съгласие детето да продължи да се отглежда от сестра му.

Изслушано в съдебно заседание детето В. Е. С. заявява, че желае да продължи да живее при сестра си и там се чувства добре.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е наложително и изцяло в интерес на детето да бъде настанено в семейството на роднини – С.А.Х. – сестра на детето за срок от три години или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

            НАСТАНЯВА детето В. Е. С., ЕГН **********, родена на *** г. в семейство на роднини – С.А.Х., ЕГН ********** – сестра на детето, живуща ***, за срок от три години или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

 

            Решението може да се обжалва пред ШОС в 1-седмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: