Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

111/16.2.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на петнадесети февруари 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 230/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от М.М.С., гражданка на ***, родена на ***г*** и С.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак № 070304/24.08.2007г. на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 304 на 24.08.2007г.. По време на брака си имали родено едно дете – малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че при образуване на производството са внесени от молителката.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 79,20 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителката.

 

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 24.08.2007г., с акт № 304, на Община Шумен, между М.М.С., гражданка на ***, родена на ***г*** и С.А.С., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.М.С., гражданка на ***, родена на ***г*** и С.А.С., ЕГН : **********,***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

І. Относно местоживеенето на децата и упражняване на родителските права:

Упражняването на родителските права на роденото от брака дете В.С. А., ЕГН : **********, с предоставят на бащата С.А.С., ЕГН : **********.

Детето В.С. А., ЕГН : ********** ще живее с бащата на адрес ***,

ІІ. Относно режима на лични контакти:

Определя се режим на лични контакти на майката М.М.С. с детето В.С. А., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца с преспиване и 30 дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и половината от Коледната и от Великденската училищна ваканция.

ІІІ. Относно издръжката на непълнолетните деца:

Майката М.М.С. се задължава да заплаща на малолетното дете В.С. А., ЕГН : **********  чрез неговия баща, месечна издръжка в размер на 110 лв., платима до пето число на месеца, за който се отнася ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от влизане в сила на съдебното решение.

ІV. Относно имуществените отношения.

1.      Придобитите по време на брака в режим на СИО имоти и МПС-та, остават в обикновена съсобственост след развода и ще  бъдат поделени извънсъдебно.

V. Относно ползването на семейното жилище:

Семейното жилище – собственост на молителя С.А.С., ЕГН : **********, по наследство, находящо се в гр. ****, е освободено от молителката М.М.С. и занапред ще се ползва от молителя С.А.С., ЕГН : ********** и детето В.С. А., ЕГН : **********

VІ. Относно издръжката между съпрузите:

Страните се споразумяват, че нямат претенции за издръжка помежду си.

VІІ. Относно фамилното име на съпругата след развода:

След развода двамата молители се споразумяват, че съпругата ще възстанови предбрачното си фамилно име – К..

VІІІ. Относно разноските по делото:

Разноските по делото се поемат от молителката.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), като констатира, че е внесена, при образуване на производството.

 

ОСЪЖДА М.М.С., гражданка на Украйна, родена на ***г***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 79,20 лева държавна такса по споразумението за издръжка.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                  

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: