Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                             322/18.4.2016г. , Гр.Шумен

 

                                                         В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на четиринадесети април през две хиляди и шестнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№245 по описа за 2016г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:  

             Гр.д.№245/2016г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от Г.Д.Д. *** срещу Г.Л.И.. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се предявяват съединени брачни искове относно фамилно име и семейно жилище.                  

              Ответникът не е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. В открито съдебно заседание взема становище по основателността на исковите претенции.

              От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа  и правна страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак страните са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 02.04.1994г. на Община Шумен. От брака си имат родено дете, което е навършило пълнолетие. Първоначално бракът между страните протичал без проблеми. От показанията на свидетеля и становището на страните се установи, че от август 2014г. години съпрузите са разделени. От тогава датира тяхната фактическа раздяла.

              По делото се установи липсата на разбирателство, взаимно уважение и привързаност между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. С оглед гореизложеното, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и запазването му не е в интерес на съпрузите. Относно ползването на семейното жилище: претенции за ползването му се предявяват  от съпругата. Установи се, че същото е било напуснато от съпругът. Същото следва да се предостави на съпругата за ползване.

             Жената следва да възстанови предбрачното си фамилно име- Д..

 По делото следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лв., които предвид липсата на произнасяне за вината за разстройството на брака следва да бъде заплатена от двете страни, като се приспаднат внесените от ищеца 25лв.

 На основание чл.329 ал.1 от ГПК съдебните разноски остават в тежест на всяка от страните, както са ги направили.

 Водим от горното, съдът  

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен с Акт 72 от 02.04.1994г. на Община Шумен между Г.Д. И. с ЕГН: ********** ***  и Г.Л.И. с ЕГН: ********** ***,  като дълбоко и непоправимо разстроен.

 

Съпругата възстановява предбрачното си фамилно име- Д.. 

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр.Шумен, ***на съпругата, като се констатира, че съпругът го е напуснал.

 

  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв., която е внесена частично.

ОСЪЖДА Г.Л.И. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса в размер на 25 лв./ двадесет и пет лева/ по сметка на Шуменски районен съд в полза на бюджета на съдебната власт.

 

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от уведомяване на страните.               

           

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: