Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

277/5.4.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на четвърти април 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 246/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявени искове с правно основание чл. 220, ал. 1 от КТ.

Искова молба от “****“ ООД, ЕИК : ****, със седалище и адрес на управление – с. ****, срещу М.М.М., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 220 КТ и цена от 634,13 лева главница.

Ищецът сочи, че имал вземане срещу ответника за сумата от 634,13 лева, представляваща главница, обезщетение за неспазено предизвестие, за 39 дни по чл. 220, ал. 1 от КТ. Иска осъждане на ответника да му ги заплати, в едно със законната лихва от предявяване на иска до окончателното плащане и разноските в производството.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, не подава отговор.

В съдебно заседание, страните редовно призовани, ищецът изпраща процесуален представител, който прави искане, за произнасяне с неприсъствено решение, и присъждане на разноските, а за ответника не се явява представител.

 

Така предявената молба се явява допустима, разгледана по същество е  основателна, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 и 2 от ГПК, съдът, постановява неприсъствено решение когато на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и неявяване в съдебно заседание и искът вероятно е, или не е основателен, с оглед посочените в исковата молба обстоятелства и представени доказателства, или направените възражения и подкрепящите ги доказателства.

В конкретният случай са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, уважаващо предявените искове – ответникът е бил редовно уведомяван и призован, като последиците от неподаване на отговор и неявяване в съдебно заседание са му били указани. Представените писмени доказателства сочат наличието на прекратено трудово правоотношение с ответника, с предизвестие; размер на брутното трудово възнаграждение на ответника  и размер на обезщетението. 

На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца сумата от 350 лева разноски в производството.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА М.М.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на “****“ ООД, ЕИК : ****, със седалище и адрес на управление – с. ****, на основание чл. 220, ал. 1 от КТ, сумата от 634,13 лева, представляваща обезщетение за неспазено предизвестие  за 39 дни.

 

ОСЪЖДА М.М.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на “****“ ООД, ЕИК : ****, със седалище и адрес на управление – с. ****, сумата от 350 лева разноски в производството.

 

Решението не подлежи на обжалване, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :