Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

128/22.2.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и втори февруари 2016 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 255/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 127, ал. 1 от СК.

Молба от Б.И.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и И. В. И., ЕГН **********, с адрес ***, твърдящи, че са родители на детето М. И. И., ЕГН : **********. Желаят одобряване на постигнато от тях споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК. Молят за решение, по силата на което да се одобри представеното споразумение, с което са постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за утвърждаване на споразумението.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото удостоверение за раждане № ***., издадено по акт за раждане №***. на Община Шумен, молителите са родители на малолетната М. И. И., ЕГН : **********. Двамата, постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Съдът определя окончателна държавна такса по молбата, в размер на 25 лева, като констатира, че е внесена от молителката, при завеждането и, а по споразумението за издръжка в размер на 108 лева, които да се заплатят от молителя по сметка на ШРС.

 

Водим от горното, и на основание чл. 127, ал. 1 от СК и чл. 530 – 541 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Б.И.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и И. В. И., ЕГН **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 127, ал. 1 от СК, а именно:

1.       Упражняването на родителските права за роденото от брака ни дете М. И.И., ЕГН : ********** се предоставя на майката Б.И.Г., като негова законна представителка.

2.       Местоживеенето на детето се определя в дома на майка й – гр. Шумен, ул. ***.

3.       Страните се споразумяват на следния режим на свиждане на бащата И. В. И., ЕГН : ********** с детето М. И. И., а именно:

3.1.                        Всяка втора и четвърта петък, събота и неделя от месеца от 17.00 часа в петък до 17.00 часа в неделя;

3.2.                        Всяка първа и трета сряда от месеца от 17.00 часа до 19.00 часа;

3.3.                        Един месец през лятото, когато майката не е в законен платен годишен отпуск, като режимът на свиждане за лятото ще бъде разделен на два пъти от 15 до 30 юни и от 1 до 15 август;

3.4.                        На рождения ден на детето М. И. И. – 10.11.2009 г. в продължение на три часа  - от 14 часа до 17 часа;

3.5.                        По време на Коледните празници – на 26 и 27 декември от 9.00 часа на 26.12 до 18.00 часа на 27.12;

3.6.                         От Новогодишните празници на 01.01 от 12 часа до 18.00 часа;

3.7.                        От Великденските празници – третият ден, който винаги е понеделник от 9.00 часа до 18.00 часа;

3.8.                        По време на пролетната ваканция за учениците – през първата половина от пролетната ваканция.

4.     Бащата И. В.И., ЕГН : ********** ще заплаща на малолетната си дъщеря М. И. И., ЕГН : ********** ежемесечна издръжка в размер на 150 лв., считано от датата на подаване в съда на тази молба – споразумение, с падеж 5-то число на месеца за който се дължи, до настъпването на законни причини за изменяване или прекратяване на правото на издръжка, заедно със законната лихва за всяка закъсняла и просрочена вноска.

 

ОСЪЖДА И. В. И., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 108 лева – държавна такса.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: